DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

BUN din Sălaj – povești cu producători și consumatori de produs local. Episodul 3

Continuăm, împreună, mini seria de povești despre afacerile locale. Statusul business-urilor pe timp de criză, considerațiile personale ale oamenilor care duc în spate povara unei afaceri într-un stat nu foarte prietenos, cu legislație instabilă, cu o piață a muncii deficitară și educație precară a consumatorului. Despre reziliență și toată gama de emoții ce îi încercă în această perioadă! Azi am pregătit pentru voi două povestioare cu rezonanță în rândul producătorilor locali din Sălaj: Coșul cu Lavandă din Fetindia și Pălinca de Bădăcin.

Coșul cu Lavandă

este mica afacere a familiei Dîrjan din Fetindia. Sunt producători și procesatori de lavandă, mentă, cireșe, nuci și alune. Au început cu lavanda și au creat o serie de produse derivate, care au ajuns în toată țara. Cultivă și muncesc, în total, peste 7 ha de pământ, din care pe 2 hectare au plantată lavandă augustifolia vera (unul dintre cele mai bune soiuri de lavandă, care se poate utiliza atât în procesarea produselor alimentare cât și celor cosmetice). Produsele sunt certificate și procesate în mici laboratoare autorizate din punct de vedere sanitar veterinar și al sănătății publice.

Am povestit cu Cristina, pe care am prins-o într-un moment de răgaz în care lega niște buchețele de lavandă.

“În perioada pandemiei s-a cam blocat activitatea de comercializare. Peste 80% dintre magazinele colaboratoare din țară au fost închise. Noi vindeam mult și la târguri. În special primăvara și toamna. Ne-am rezumat la comenzi online, cu livrări prin curier în toată țara sau la domiciliu, în Zalău. Regulile trebuie respectate, pentru binele nostru, al tuturor. Partea cu izolarea ne-a ajutat să ne oprim din fuga aceea teribilă, din care nu ne mai puteam opri. Ne putem reîntoarce la natură. Acum se reia încet-încet activitatea. Mai ales pe partea turistică. Câmpurile de lavandă sunt înflorite spectaculos, ca în fiecare an. Sus, la cultură au și un foișor, așa că, dați o fugă într-una dintre zilele libere.”

În perioada pandemiei nu a stat degeaba. A profitat și a plantat 10 ari de salvie sclarea (condiment și ulei esențial în cosmetice) – peste 4000 de răsaduri pregătite de Grădina Botanică și un lot experimental de Stevie, tot de la ei.

“Am fost ok, nu ne-a picat bine, dar am supraviețuit, mulțumim lui Dumnezeu. Copilul a stat în grădină, farmacia a fost peste drum, magazinul cu de toate la parter.”

S-au implicat mult și în comunitate.

„Avem magazinul alimentar din sat și am făcut livrări la domiciliu persoanelor în vârstă din localitate. 4 ore pe zi le-am dedicat copilului. 2 online cu doamna învățătoare și 2 cu noi. De obicei ne ajutam mult cu părinții. În pandemie am încercat să-i protejăm cât mai mult posibil. Acum am reluat activitatea, suntem la foc continuu cu toții.”

Sunteți consumatori de produs local?

“Noi consumăm mult din gospodăria noastră. Legumele le luăm de la domnul Vintilă, de la serele din Aghirești – de peste 7 ani mâncăm de sezon. Brânza, smântâna și laptele de bivol le luăm de la o familie din Meseșeni. Anul acesta am avut și cireșele noastre Avem 147 de cireși de soi și 4 moștenire de familie. Cumpărăm pește și carne din singurul târg de produs local care are loc sâmbăta dimineața, pe Platoul de Marmură. Peștele de la Păstrăvăria Sfăraș, carnea de la Siciliana. Și mai luăm 20 de ouă săptămânal de la Camelia, din sat – fie le plătim, fie facem schimb de produse.”

Pălincă de Bădăcin

Am dat o fugă până la Bădăcin, cu gândul la dealurile pline de cireși! Ne-am oprit la pălincia renumită deja peste mări și țări. Proprietarul afacerii e Valentin Vălcăuan, care locuiește în Germania și în loc să-și investească banii câștigați prin munca cinstită de-o viață într-o proprietate imobiliară într-un loc exotic, a investit acasă, în satul natal, creând locuri de muncă și produs de calitate, care să ducă faima Bădăcinului în toată lumea.

Rotin Bădăcin este producător autorizat de pălinci și sucuri naturale din fructe certificate ecologic, majoritatea din livezile proprii, de pe dealurile Bădăcinului! Pălincile sunt produse după metode vechi, cu tehnologie nouă, de ultimă generație, foarte apreciate la nivel european și cu o mulțime de medalii obținute la concursuri internaținale de distilate. Au două medalii de campion absolut la pălinca de gutui și la cea de piersici și multe de aur, argint și bronz la celelalte sortimente. Niciuna nu a rămas nepremiată! Pălincă ambalată frumos și îmbrăcată în toate taxele și impozitele legale din România.

Criza generată de Covid 19 a dus la o scădere drastică a vânzărilor. Cu toate acestea cei 6 oameni din sat care lucrează livezile, au fost la lucru. Firma nu a apelat la șomaj tehnic. Agricultura nu așteaptă, mugurii nu știu de virușii aceștia care ne sperie atât de tare pe noi, oamenii.

Am stat de vorbă cu Aurelia Crișan, directorul executiv :

“Avem un segment de cupărători peste nivelul mediu, oameni interesați de ce mănâcă și ce beau, iar noi producem o pălincă foarte curată, fără alchool metilic. Avem statie de demetilizare și rezultatul este unul pe măsură. Din păcate însă această criză a blocat în primă fază piața horeca, apoi a speriat puțin cumpărătorii individuali! Între timp însă, la Bădăcin se lucrează intens la o seră de legume de 300 metri pătrați. Pentru nevoile familiei, iar surplusul va fi pus în vânzare pentru comunitatea locală din zona urbană limitrofă! Răsaduri din soiuri locale produse de familia Vălcăuan și răsaduri produse de specialistul în horticultură Ionuț Torgie, de la Sere IMD, dar și de specialiștii de la Grădina Botanică din Jibou!”

Programați o excursie în familie până la Bădăcin. Puteți vizita Casa Memorială Iuliu Maniu, care are o gazdă fabuloasă: preotul Cristian Borz, puteți gusta plăcintele pe catre le fac toate gospodinele în fiecare sâmbătă (noi am mâncat foarte bune la Domnica Gherman), puteți cumpăra compot sau gem ecologic de piersici de la Pomărie, legume de la solariile lui Marius Opriș și o pălincă de cireșe sau gutui pentru petrecerile voastre speciale sau darurile alese pe care vreți să le faceți! Vă bucurați sufletul și susțineți economia locală!


Poveștile producătorilor locali din Sălaj – BUN din Sălaj este un proiect al Fundației pentru Educație și Dezvoltarea Locală Agapis, o platformă gratuită, care facilitează legătura între  consumatorii și producătorii din comunitate www.bundinsalaj.ro
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.