Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Beșteleu die goață

„Amu, că s-o făcut goațăle ieste noi, poț face o tocană, beșteleu cum îi zâc iștia din Bercea. Corățăști binie atartie șasă, șeptie goață, le speli binie și le tai roatie, da nu tare subțâri. Le pui așe la hiert cu tri jejitie die sare și cu o frunză die țeler și tri hire die cimbru verdie. Lași goațăle în treaba lor să hiarbă și ti-apuci să tai coșcuță o ceapă și tri thipăruși. Faine ar hi să hie și roșie și verdie thipărușa…

Îț mai trebe o porodică o duauă, pă care le corățăști die ptieliță de-i ave rând. Da-i ave, că dacă ti-apuci să faci mâncare uări o faci cum trebe, uări mai binie nu tie apuca. Nu le fușeri! Când faci die mâncare, nu tie gândi la altăce, numai la mâncare să-ț steie capu.

Noa, tai și porodicile coșcuță și mai tai roatie mnici și duauă hire die ceapă verdie și on hir die ai verdie. Numa partea ceie albă o tai cam diodată, da nu țâpa coadile verz că li folosâ și pă iele. Ș-api ti-apuci și cârcălești înt-on laboș, cu unsoare ori cu oloi, primaș dată ceapa, ceapa verdie și aiu, amesteci una-n-truna, pui o țârucă die sare și mintenași țâpti păstă ceapă thipărușile tăiete, iară amesteci, le lași on pticuț să forcotească, să să mai moaie și una și alta, da nu tare, nu le zdrobdi că mai au die hiert… Pui porodicile, îi videa că să face o zamă faină, tăt amesteci ș-o mai lași, pui și o frunză die dafin.

Noi aveam de-aieste di la boldu li Miki uări a li Lazar, ierau die tăitie, pițule nu pe ierau. Amu în zămuca aiasta n-ar hi rău să pui on păhăruț die poprică măcinată die toamna și pusă-n borcan, dunstulită să steie păstă iarnă. Die ai pui, die nu ai, ar trăbui să ai, țucu-tie! Punie și on colb die poprică roșie măcinată, di-aceie dulce, coată die sare și mai ales die thiperi, thiperiu să-l sâmțăști binie, binie. Amu le-o vinit rându și la coadile die ceapă și die ai, tăiete mânânțăl. Cătăcând goațăle or hi hierte, nu le zdrobdi! Le pui și pă iele în laboș, le amesteci cătingan cu tăiticele și tomnești beșteleu cu apa în care-o hiert goațăle. Îl faci cum îț place, mai zămos uări mai scăzut. Vez tu, di-aceie ț-am zâs io să pui goațăle la hiert detilindi, hierb tăitie mai repede și le poț urmări mai binie să nu să zdrobască, să nu iasă tăitie tocozâtie. Ș-api cu apa ceie poț tomni zama după cum ț-am zâs. Musai să pui ș-on pumn die petrinjei!

Așe că nu trebe la tăitie carnie? Îi vide ce bună a hi.

Să ai poftă și să-ț ajutie Dumnezo!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*