DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Batiste cu monograma familiei Maniu și semnătura artizanului Marii Uniri

O colecție specială de batiste a fost realizată în semn de omagiu pentru Iuliu Maniu şi Anul Centenar, în atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, în colaborare cu comunitatea femeilor din Bădăcin, satul natal al marelui om politic.

Lansarea colecției va avea loc în 16 februarie, când vor fi scoase la licitație, în cadrul Galei Caritabile „Împreună pentru Iuliu Maniu“, primele 10 Batiste Suvenir realizate de femeile din sat, pe pânză de casă, cu monograma familiei Maniu și semnătura artizanului Marii Unirii. Evenimentul caritabil este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Instituţia Prefectului şi Casa Municipală de Cultură Zalău.

Tehnica în care lucrează femeile din Bădăcin, „roizălitul“, e de pe vremea în care Clara Maniu făcea șezători speciale la care le invita și pe sătence, iar colecția scoate în evidență partea plină de viață și frumos a micii comunități din satul Sfinxului din Dealul Țarinii. O parte din încasările realizate în urma vânzării acestor piese de zestre contemporană va fi donată proiectului „Salvati Casa memorială Iuliu Maniu.”, transmite Alina Zară Prunean, coordonatorul întreprinderii sociale „Mândra Chic“.

Proiectul cu realizarea de batiste a început în primăvara anului trecut, când în urma unui studiu s-a ajuns la concluzia că în momentul respectiv, nu exista nicio linie de batiste de buzunar cu simboluri româneşti. Acum, pornind de la colecția de bază și având drept model batista lucrată de mama lui Iuliu Maniu, din Muzeul aflat în incinta Bisericii Greco- Catolice din Bădăcin, s-a realizat și setul de batiste dedicate Sfinxului de Bădăcin.

O batistă de buzunar a fost lucrată deja, în atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, pentru John Akeroyd, botanistul britanic apropiat al Casei Regale Britanice, o altă batistă cu un simbol din cultura etnografică românească dar și cu floarea lui preferată din țara noastră urmând să ajungă la Prinţul Charles.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu