Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Autobuzul „Centenar Călător” se află în centrul Zalăului și așteaptă sălăjenii să-și întâlnească eroii

Autobuzul „Centenar Călător” a ajuns joi, 20 septembrie, în centrul municipiului Zalău unde și-a deschis ușile tuturor celor care doresc să își întâlnească eroii, sălăjenii care au contribuit la Marea Unire: Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Victor Deleu . „Vom birui, pentru că nu sunt aşa de înalţi Carpaţii cât ne sunt inimile de înălţate!“, spunea Victor Deleu. Și au biruit! Inaugurarea a fost făcută în prezența autorităților locale și județene, respectiv a tuturor celor care au făcut acest proiect, inițiat de reprezentanții Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, posibil, și anume Consiliul Județean Sălaj, Primăria Municipiului Zalău și Transurbis Zalău.

„Astăzi, este o zi extrem de importantă pentru noi, cei de la Muzeul Judeţean de Istorie și Artă Zalău, pentru că în sfârşit am reuşit să finalizăm cel mai important proiect dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri. Un proiect pe care l-am denumit oarecum metaforic– „Centenar Călător”  și prin care am vrut să aducem în faţa dumneavoastră, într-o manieră, cu totul altfel față de ce v-am obișnuit de-a lungul timpului, nu doar inedită dar și atractivă și foarte accesibilă, informații despre elemente de istorie locală, istorie națională prin care vă invităm să descoperiți contribuția sălăjenilor la fondarea României Moderne la înfăptuirea Marii Uniri. “ a explicat, la inaugurarea expoziţiei, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu.

Autobuzul va rămâne trei săptămâni  în centrul Zalăului după care va porni călătoria prin judeţ, mai întâi la Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei şi în continuare în satele martir şi satele cu încărcătură istorică din Sălaj.

Pentru că s-a dorit ca proiectul să aibă o dimensiune cât mai interactivă şi informaţiile  transmise să fie cât mai diverse, autobuzul pune la dispoziția publicului larg, pe lângă expoziția ce cuprinde imagini cu documente și oamenii de seamă ai Sălajului, precum și contribuția acestora la Marea Unire şi o aplicaţie, mai exact un joc de cultură generală la care doritorii se pot înregistra. Jocul este pe  patru nivele de dificultate, cu întrebări referitoare la informaţiile transmise, urmând ca cel mai probabil pe 1 Decembrie câştigătorii să fie premiaţi pe categorii de vârste.

„Este o idee excelentă să condensezi o sută de ani de istorie pe patru roţi şi să foloseşti cele mai noi mijloace de prezentare pe care le ai la îndemână. Cred ca marele avantaj este cel al mobilităţii şi posibilităţii de a duce această informaţie, istoria, şi în locuri mai puţin accesibile sau unde oamenii duc dorul unor informaţii de acest fel”, a apreciat, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, prezent la eveniment.

 

 

  • autobuzul_centenar4
  • autobuzul_centenar5
  • autobuzul_centenar6
  • autobuzul_centenar7
  • autobuzul_centenar8
  • autobuzul_centenar
  • autobuzul_centenar1
  • autobuzul_centenar2
  • autobuzul_centenar3

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*