Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Jucăm în deplasare

alexevici

Anul acesta, Nobelul pentru literatură merge la un jurnalist

Premiul Nobel pentru Literatură 2015 merge anul acesta la Svetlana Alexievici, din Belarus, jurnalist care a transpus interviurie şi evenimentele dramatice la care a fost martor în proză. Anunţul făcut de autorităţile din Stockholm mă bucură, personal, tare mult, întrucât sunt ferm convnsă că jurnaliştii au o mare de poveşti nespuse, lăsate pe dinafară când se scrie materialul de presă din lipsă de spaţiu, cel mai adesea. Dar unde editorul taie din textul lung, ochiul jurnalistului înregistrează în suflet şi o face bine, fapt remarcat de Academia Suedeză. De altfel, cărţile Svetlanei Alexievici sunt descrise ca fiind o cronică literară a istoriei emoţionale a individului crescut în spaţiul sovietic şi post sovietic.

Deocamdată, în limba română a fost publicat de Editura Militară, în 1989, romanul „Războiul nu are chip de femeie”, iar anul acesta în mai a fost tradus volumul „Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor”, la Editura Corint. Cartea a fost interzisă în Belarus, dar recunoscută internaţional, scriitoarea obţinând National Book Critics Circle Award 2005 pentru carte de nonficţiune, iar în 2011 Premiul pentru Pace Erich-Maria-Remarque.

După anunţul de la Stockholm, Editura Humanitas a anunțat şi ea că volumul „Vremya sekond hend” (engl. „Time second hand”) este în curs de apariție la ei.

Svetlana Alexievici s-a născut în oraşul ucrainian Stanislav (din 1962 Ivano-Frankivsk), mama fiind ucrainiancă, iar tatăl din Belarus. A crescut în Belarus, unde, până la terminarea studiilor în 1972, a lucrat ca reporter la diferite ziare locale, iar apoi a fost corespondent pentru revista literară Neman în Minsk. Ca jurnalist, a decis să-şi pună pe hârtie experinţele la care a fost martor, dar şi interviurile realizate cu cei care au cunoscut pe viu evenimente dramatice precum cel de-al Doilea Război Mondial, căderea Uniunii Sovietice, dezastrul de la Cernobîl, Războiul Soviet-Afgan. Svetlana Alexievici a fost nevoită să părăsească Belarusul în 2000, persecutată fiind de reagimul Lukashensko, locuind ulterior în Paris, Gotteborg şi Berlin, mutându-se înapoi în Minsk abia în 2011.

În 2015, Academia Suedeză a primit 259 de propuneri pentru premiul Nobel care s-au concretizat în 198 de persoane nominalizate (36 de scriitori fiind la prima nominalizare de acest gen). În 2014, Nobelul a mers la scriitorul francez Patrick Modiano („Micuţa Bijou”, „Orizontul”, „Strada Dughenelor Întunecoase”, „Câinele Fantomă”, „În cafeneaua tinereţii pierdute”, „Călătorie de nuntă””), iar în 2013 la scriitoarea canadiană Alice Munro („Dragă viaţă”, „Prea multă fericire”, „Fugara”, „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”).

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*