Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Amintirea palidă a munților de Kazuo Ishiguro

Amintirea palidă a munților de Kazuo Ishiguro este o colecție de amintiri a lui Etsuko, o japoneză care trăiește în Anglia, străduindu-se să scape de negura trecutului și a anilor celui de cel de-al Doilea Război Mondial, ani petrecuți în Japonia natală. Negura tinereții trecute este cu atât mai deasă și mai dureroasă cu cât ea include și sinuciderea fiicei sale, Keiko, însă amintirile lui Etsuko o au în centru pe o amică de-a sa, Sachiko, și pe fiica acesteia, Mariko.

Ce face autorul aici, de fapt, este să folosească amintirile lui Etsuko drept pretext pentru a prezenta o Japonie încă răvășită de război, care încearcă să învețe din nou să umble și să se țină pe picioare. Asemeni cartierelor de blocuri noi, cu aer european care înlocuiesc vechile case tradiționale japoneze, o serie de obiceiuri și ritualuri cotidiene încep să se contureze și să își facă loc într-o lume rigidă, care învață în pas de copil ce înseamnă flexibilitatea. Anii postbelici pun față în față generații diferite, cu valori diferite. Tinerii resping ideile tradiționale și li se opun, deși nu sunt încă îndeajuns de adaptați la noile coduri și valori ale lumii moderne.

De aici rezultă o serie de confruntări înăbușite, tensiuni care nu sunt mărturisite pe deplin niciodată, răbufniri între generația veche și cea tânără, dar și între soți de vârste apropriate. Totul este prezentat prin intermediul unei povești despre viața, moarte, responsabilitate și vinovăție, iar Ishiguro – autor care a primit Nobelul pentru literatură în 2017 – o face cu neasemuită grație.

Amintirea palidă a munților este o carte care se citește sub un cireș înflorit, cu o cană de ceai alături. Iar dacă e să îi citim pe cei de la The Guardian, referindu-se la roman, cartea împletește cu măiestrie trecutul și prezentul, oferind o istorie cutremurătoare, „care impresionează atât prin ceea ce spune, cât și prin ceea ce rămâne nerostit”.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*