Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Amendatori din toate unitățile, uniți-vă! Și apoi amendați-vă unii pe alții până vă săturați

Țara asta (de fapt toată lumea, da’ în Mioriticia a amenda e deja o virtute) e împărțită în două: unii care amendează – puțini, da’ cu gura mare -, și ceilalți, amendații, ori viitorii amendați, cum ar veni.

Despre amendați ce-ar fi de spus? Păi, în primul rând, că ei, prin prisma statutului lor social, nu pot să dea amenzi. Ei, amendații, sînt cei care cotizează la greu ca să -și facă planul amendatorii, care, la rândul lor, umflă buzunarul statului, care, la rândul lui, umflă buzunarele șmecherilor care trag sforile sociale. Simplu până aici.

Cine sînt amendatorii? Eee, ăștia, fir-ar ei a dracu’, sînt mulți, de nu mai știi de unde te lovește amenda când ai buzunarul mai gol. Prima pornire, firească, de altfel, e să-i njuri, da’ ce să vezi, amendatorii au ajuns să fie imuni la înjurături. Ba, mai mult, o zi fără înjurătură e o zi pierdută. De ce? Păi, dacă nu te înjură nimeni, înseamnă că nu ai amendat pe nimeni. Și, dacă nu ai amendat pe nimeni, asta înseamnă că  nici nu ți-ai făcut planul de amenzi, și, deci, ciu-ciu comision, tot din amenzi, desigur. Da, știm, nu-i adevărat, nu există plan de amenzi. Atâta tot că unii, mai sinceri și cu obrazul nu la fel de gros ca buca, recunosc: ”Da, avem plan de amenzi. Înțelegeți-ne și pe noi, sîntem comisionați din amenzile pe care le dăm, și, dacă nu amendăm pe nimeni…”.  În rest, da, așa e, nu există plan de amenzi la instituții. Doar oamenii răi zic asta.

Acuma, amendatorii, pentru că-s mulți, nici n-are rost să-i mai arăți cu degetul. Că tot degeaba. Dar există o foaită de amendatori pe care nu poți să te faci că nu-i vezi. Nu de alta, da’ au caschetă. Și beculețe colorate pe mașina pe care scrie că-s de la rutieră. Ăștia-s cei mai cei, că, ori cel puțin așa pare, singura lor îndatorire e să dea amenzi. Așa că se ascund la margine de drum, așteptând (deși asta, a te ascunde, în loc să stai la vedere și să-i faci, astfel, pe ceilalți să respecte regulile de circulație, e un fel de a încuraja încăcarea legii, un fel de favorizare a făptuitorului, mă rog, a viitorului făptuitor). Ori, dacă nu ai 62 la oră în localitate, te amendează pentru orice le trece prin cap.

De exemplu, ți s-a ars un bec la poziție. Păi, dacă ți s-a ars un bec la poziție, în timp ce tu ești la volan, de unde să știi tu asta? Că oricât ai încerca să-l convingi pe cel din dreapta să stea pe burtă pe capotă, cu ochii căscați la becuri, nu prea merge. Că-i greu de convins. Plus că, pe foaia aia de amendă este o căsuță (de bifat, desigur) unde scrie avertisment. Da, dar asta-i deja greu de buchisit. Că nu-i cu plan și nici cu comision.

Există și altfel de amendatori rutieri care nu zic ”Da, să trăiți!” și poc cu amenda pentru orice. Ăștia sînt, însă, rara avis (nu, lăsați amenda deoparte, rara avis nu e înjurătură, e un fel de pasăre rară. Nu, nu-i vorba despre curcani). Ăștia, rara avis, sînt ceea ce ar trebui să însemne un polițist, adicătelea să fie în slujba cetățeanului, nu invers. Și pe ăștia îi respecți. Pe ceilalți….

Pentru ceilalți amendatori se dă următorul scenariu: Se face că mergeți după pâine… Nu, nu după pâine, că pentru asta v-ați luat neveste. Se face că mergeți să beți o bere… Bine, fie, mai multe beri. Când să plătiți berea, sînteți întrebat dacă sînteți amendator. Voi, clar, cu mândrie amendatorească ziceți că da. Eeee, și atunci, ceilalți vă zic că berea, pentru voi, costă 50 de lei. Ee, adunați la plata berii orice altceva ar trebui să plătiți, adicătelea să fiți amendați la preț. Așa-i că vă vine să înjurați?

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*