Am rugat-o pe Alexandra Felseghi, dramaturgă și documentaristă în proiectul Fabrici și Uzine, să ne spună câteva cuvinte despre experiența ei de lucru în Zalău și despre miza unui astfel de proiect cultural pentru orașe precum Zalăul.
„Pentru mine, lucrul la spectacolul Fabrici și Uzine e o experiență pe care o așteptam de multă vreme și mă bucur că s-a concretizat, într-un final. Ca artist (și în special ca artist independent) este foarte important să fii parte dintr-o societate, să-i simți pulsul și să încerci să-l redai pe scenă filtrat prin propria sensibilitate. Zona mea de interes se îndreaptă spre acei oameni cărora nu li s-a dat șansa să le fie auzită vocea într-un context cultural – artistic. Și asta e o mare provocare: să vrei să afli poveștile unor oameni și a unor locuri, pe care altfel nu ai fi avut șansa să le auzi. Pe lângă toate astea, mai e și sentimentul de „explorator”, pe care îl am de când am venit în Zalău, unde documentăm fenomenul fabricii Armătura și istoriile celor care au lucrat acolo. Ceea ce s-a întâmplat aici ilustrează, de fapt, un proces care a avut loc la nivelul întregii țări, în perioada de tranziție: privatizarea și efectele ei asupra muncitorilor din unitățile industriale.
Cred că orașele mici, precum Zalăul, reprezintă o zonă încă prea puțin studiată de către sectorul artistic – o zonă plină de potențial și nevoie de intervenție culturală adresată unui public de toate vârstele. În cadrul proiectului, am avut plăcerea să cunosc elevi de liceu de la școlile de aici și am fost suprinsă de interesul lor pentru procesul de creație al unui spectacol și al tuturor aspectelor pe care acesta le implică. Maniera de lucru la Fabrici și Uzine este, în fond, și o reconciliere între generații, în contextul în care liceenii din echipă sunt la vârsta la care cei mai mulți dintre subiecții intervievați au intrat în câmpul muncii. E fascinant să observi aceste diferențe date de contextul social-politic în care ne dezvoltăm și una din mizele spectacolului este și răspunsul la întrebarea: „de ce există astăzi un interes atât de scăzut al tinerilor față de meserii?”. Din acest punct de vedere, proiectul reprezintă și o modalitate prin care publicul tânăr află evenimente din istoria recentă a României de altundeva decât din manuale și într-un alt mod, mai personal.”
Fabrici și Uzine este un proiect de teatru documentar derulat de asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prin platforma Artiști la Muzeu. Platformă de Creație și Educație prin Artă. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Județean de Cultură și Artă Zalău și Tenaris Silcotub Zalău.
Echipa proiectului: Adina Lazăr, Mihai Turian, Alexandra Felseghi, Denisa Gordan, Cătălin Ilieș, Bianca Felseghi, Valer Simion Cosma, Reka Domokos, Silviu Medeșan, Paul Mureșan, Bogdan Botaș, Andrei Herța, Andreea Aștilean, Ioana Chitu, Simina Seliștean, Raluca Lupan, Emanuel Cifor, Lucian Teodor Rus și Laura Chirilă.
Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
niciun comentariu