Al cincilea număr al revistei Sălajul pur și simplu a ieșit de sub tipar


Cel de al cincilea număr al revistei Sălajul pur și simplu vine cu un cuprins de 60 de pagini, dedicat evenimentelor culturale, frumuseților naturale și vieții sociale sălăjene, istoriei și bucătăriei tradiționale.

Revista poate fi achiziționată, începând de sâmbătă, 9 iunie, de la chioșcul de ziare de lângă Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, ori poate fi comandat on-line, la adresa de e-mail: salajulpursisimplu@gmail.com, caz în care ne întâlnim și îți dăm revista ori o trimitem prin poștă. Prețul unei reviste e 10 lei.

În acest număr veți putea citi despre arhitectura amintirilor pornind de la Moștenirea Zalăului de altă dată, partea frumoasă a orașului, despre lacul de acumulare de la Vârșolț, paradisul naturii din smârcuri, despre Ion Pop, artistul sălăjean, care folosind linia de fier, creează adevărate opere de artă, despre farul călăuzitor al bisericii de lemn din Bozna, o turlă cum alta nu-i în Sălaj. De asemenea, veți putea face o incursiune, în cămașă țărănească, în pitorescul sălăjean, pe dealurile verzi de lângă Trestia, tocmai când au înebunit salcâmii și veți putea fi cavalerii fructelor de cireș în Bădăcin și vizita Casa lui Maniu.

Vă veți putea plimba pe coridoarele Gimnaziului călugărilor minoriți din Șimleu Silvaniei, acolo unde s-au școlit personalități de seamă ale Sălajului și veți putea face pe jos sau cu bicicleta traseul către Izvorul Salamandrelor, după care veți putea intra în Cohea lu’ Mircea Groza și fura rețeta de pită cu ciapă și uou.

Veţi fi excursioniști la Crucea de pe Măgura Boznii, de unde se vede până hăpt departe în zare, veți intra într-o casă din satul sălăjean cu opt suflete, îl veți cunoaște pe Bruce Lee, prietenul necuvântător de esență tare și veți pedala până la Marin, la casa albastră.

O veți asculta pe bunica povestind despre bătrăna Tasko, pureci și pita fără regrete și veți cumpăra flori de trei lei de la o bătrânică de la noi din Sălaj, ca mai apoi să vă bucurați de ceea ce au avut de dăruit oamenii muzeului în „Noaptea Mzeelor“ Zalău 2018.

Numărul din această lună are pe copertă o broderie tradițională sălăjeană cu motiv floral de la Casa Albastră din Marin. Revista se tipărește în ediție limitată și este legată manual cu fir de cânepă, fiecare exemplar fiind unul de colecție.

Și pentru că se poate și altfel de jurnalism, totul – de la scris, redactat, tehnoredactat, tipărit, legat, până la distribuirea publicației -, e făcut de noi, cei de la Sălajul pur și simplu.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*