R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Acum 100 de ani, la Școala normală de învățători din Zalău dascălii învățau cum să-i pregătească pe copii ”la o viaţă demnă de adevărat «om»”

Ce înseamnă… sau mai bine zis, ce mai înseamnă școala în ziua de astăzi, când totul e la un click distanță, iar lumea pare că există doar datorită aplicațiilor instalate pe smartphone, iar totul se măsoară în like-uri și ”followers”?

Lumea e în permanentă schimbare. Și e normal să fie așa. Însă, uneori, atunci când dai peste câte o scriere din trecut, la fel ca cea de mai jos, distanța dintre cele două lumi – cea de atunci și cea de azi -, pare uriașă, ca și când oamenii n-ar mai fi la fel. Și poate nici nu sunt.

Acum 100 de ani, la  Școala normală de învățători din Zalău, înființată în 1919, dascălii învățau cum să-i pregătească pe copii ”la o viaţă demnă de adevărat «om»”:  

”Eu privesc şcoala de un lăcaş de desfătare sufletească al unei cete de copilaşi. In mijlocul acestora, instructorul: tăticul învăţător e un suflet plin de dragoste părintească şi multă paciinţă, stă ziulica întreagă: luminând, povăţuind, îndemnând, mângâind, împăcând, îmblânzind, formând, crescând — cii un cuvânt — pregătindu-i pe aceşti micuţi-generaţia de mâine — la o viaţă demnă de adevărat «om». Deci în acest loc copilul va găsi iubire şi frumseţe. Sala va fi curată, veselă şi de gustul copilaşilor aranjată. Aşa numai poate avea o influienţă folositoare asupra dispoziţiei lor sufleteşti, formând în ei şi gustul estetic. Şcoala nu trebuie să fie o cazarmă monotonă, sau un loc de inchisoare pentru cei vinovaţi, ci o casă veselă ; o casă plină de razele binefăcătoare a ordinei, a curăţeniei şi a frumosului. Copilaşii in şcoală caută veselie şi plăcere, precum albinele caută flori şi florile soare”, scria Gavril Câmpeanu, în revista ”Școala noastră”, în 1924.

O viață demnă de om… Ce înseamnă, azi, o viață demnă de om?niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.