DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Acasă, la Fizeș – „întâlnirea copilăriei și sărbătoarea apartenenței la aceeași vatră”

Zi specială pentru însuflețita comunitate din Fizeș, duminică, 25 august, când a avut loc întâlnirea fiilor satului.

Întâlnirea „Acasă, la Fizeș” ediția a II-a i-a adunat pe fizeșenii din sat, dar și pe cei care locuiesc pe alte meleaguri, în biserică la slujba ținută de părintele paroh Sorin Vasile Neaga, împreună cu preotul Roșan Dorin-Vasile, fiu al satului. Preotul Roșan Dorin-Vasile a rostit și un cuvânt de învățătură pe baza pericopei evanghelice. De asemenea, fizeșenii au participat la Sf. Maslu unde alături de părintele din Fizeș au slujit preoții: Vereș-Pop Călin – Tusa, Lazăr Flavius-Ioan – Sâg, Roșan Dorin-Vasile – Plesca, Borz Cosmin – Sârbi, Roman Sergiu-Grigore -Mal, Fiț Dumitru – Sorușa-Uileac, Ciprian Sabou – Plopiș. În final, părintele paroh Sorin Vasile Neaga a adresat un scurt cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, explicând semnificațiile cuvântului ,,acasă” din genericul „Acasă, la Fizeș”.

Un alt moment deosebit în cadrul întâlnirii fiilor satului l-a constituit lansarea cărții „Fizeș-itinerarii afective”, scrisă de Tia Sîrca, fiică a satului, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, și publicată de editura Caiete Silvane. Lansarea cărții a avut loc în curtea bisericii, fiind o premieră absolută pentru Fizeș, după cum a precizat scriitorul Ioan F. Pop, prezent la eveniment: „Sunt foarte bucuros să asist la o premieră absolută în satul Fizeș. Este prima dată în istoria acestui sat, când se lansează aici o carte care are ca subiect problematica istorică a satului, tradițiile, oamenii, obiceiurile. Este un moment extraordinar, este un debut, pentru că niciodată nu s-a mai lansat o carte chiar aici în curtea bisericii. Meritul îi revine scriitoarei și jurnalistei Tia Sîrca care sparge gheața în acest fel”.

La lansare au fost prezenți: directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca, scriitorul și eseistul Ioan F. Pop, fiu al satului, medicul Liviu Gârbea, fiu al satului, profesorul Ioan Chezan, profesorul Florian Chiș, fiu al satului, primarul comunei Sâg, Florian Bonțe, și părintele Sorin Vasile Neaga.

Aflat pentru prima dată la Fizeș, directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca, s-a arătat bucuros că vine aici cu o carte: „Venim pentru prima dată la Fizeș. Mă bucur că fac acest gest împreună cu o carte, așa cum ne șade bine și așa cum ar trebui să le șadă bine și altora care vorbesc despre cărți dar nu au nicio treabă cu ele. Important este dincolo de ceea ce se spune despre sat, despre moartea satului românesc, despre viitorul lui, mai mult sau mai puțin sumbru, să credem că putem să mai rămânem aici și cu lumina și cu cuvântul și cu trupul. Nu sunt așa de optimist ca alții, eu sunt pesimist, dar și prin asemenea gesturi putem să alinăm dorul de casă, dorul de satul românesc, dorul de ceeea ce a fost odată România”.

Vorbind despre carte, părintele Sorin Vasile Neaga a spus că istoria se clădește de fiecare dintre noi: „Am regăsit în carte o îmbinare perfectă între trecut, prezent și viitor. Trecutul prin personalitățile pe care le evocă, precum părintele Petru Bercea, prin locurile din sat, prin timpul în care satul era mai populat decât este astăzi. Prezentul prin faptul că discută cu cei foarte bătrâni care încă mai sunt printre noi. Și vă mărturisesc că istoria este cea care se trăiește pe viu, live. Dintre cei prezenți în această carte care au dat interviuri deja doi nu mai sunt printre noi. Acum sunt din păcate în veșnicie. Iată istoria se trăiește live, se clădește de fiecare dintre noi”. În opinia părintelui Neaga, mesajul manifest al cărții este: „Nu lăsăm satul să moară!”. Dacă lăsăm satul să moară, murim noi. Știți că în Apocalipsă se scrie „trăiești, dar ești mort”. Nu-i suficient să avem tot din punct de vedere financiar. Dacă ne-am pierdut identitatea, am murit. Și cu fiecare rabat de la identitatea și cultura noastră murim câte puțin”, a mai spus părintele Neaga.

Autoarea Tia Sîrca și-a descris cartea ca o întâlnire între generații care îndeamnă la întoarcerea înspre sat: „E o carte întâlnire între mai multe generații. Fiecare întâlnire cu oamenii din sat sau cu cei care s-au născut aici, dar trăiesc și s-au afirmat pe alte meleaguri, a fost unică. Cartea propune să ne întoarcem acolo de unde am învățat să zburăm, în lumea satului, o lume tot mai părăsită și pustie”.

„Satul Fizeș este o poveste care merită să fie spusă”

Povestea satului Fizeș trebuie spusă. „Orice sat este o poveste, dar o poveste trebuie spusă și respusă, dar dacă nu o spune nimeni, ea moare. Satul Fizeș este o poveste care merită să fie spusă. Tia Sîrca a scris o parte din ea. Merită să fie spusă până mai avem cui s-o spunem”, a precizat eseistul Ioan F. Pop.

Lansarea cărții „Fizeș-itinerarii afective” în curtea bisericii a avut o încărcătură emoțională aparte, mai cu seamă că, în curtea bisericii, se odihnesc în eternitate oameni de seamă ai satului. „Cele mai importante personalități care se găsesc împreună cu noi în curtea bisericii sunt soldații de pe monumentul dedicat lor. Tot aici în curte se găsește mormântul preotului Petru Codeus, venit la Fizeș în 1876 din Halmăjd și care a păstorit până în 1928. El este bunicul mamei și străbunicul meu. Petru Codeus a fost membru de marcă al despărțământului Crasna al Astrei și notar districtual. În curtea bisericii se află crucea învățătorului Petru Aciu care vine dintr-o familie de memorandiști ce a ținut spiritul românesc și flacăra învățământului românesc în viață. Se mai află aici birăul Ioan Chiș și diacul „bătrân” Teodor Chiș”, a afirmat medicul Liviu Gârbea.
De altfel, faptul că fizeșenii au respect pentru carte (multă vreme fiind educați de dascăli deosebiți și îndrumați de preoți dedicați, precum preotul Petru Bercea) s-a dovedit prin epuizarea numărului cărților într-un timp record. De asemenea, interesul pentru un astfel de moment dedicat satului ardelean îl arată cele peste 7.000 de vizualizări pe care le-a strâns filmul postat de Călin Pavăl, el fiind singurul jurnalist sălăjean care a fost prezent la Fizeș și care a scris despre eveniment.

După lansare, participanții au fost invitați la o masă cu bucate pregătite de o parte din gospodari ai satului: Leontina și Lucian Drăgan, Cătălina și Marius Pop, Florentina și Emil Sîrca, Ramona și Traian Chiș, Viorel și Cornelica Homone, Mădălin Chiș, Viorica Vedinaș, Ramona și Dani Roman, Cristina și Victor Molnar Sabău, Jenica Sîrca și prietenul Vasile, Roxana Sîrca, Ionuț Sîrca, Valerica Chiș, Maria și Viorel Creț, Maria Rad, Daniel Roșan, Valerica Filip și Rodica Molnar. Masa a fost posibilă datorită donațiilor fizeșenilor. Pe mese nu a lipsit pălinca de prune un produs tradițional pe care fizeșenii îl produc din moși-strămoși, sarmalele și guiașul, preparate cu multă iscusință și bucurie.

„Acasă este locul pe care nu-l uiți niciodată”

Întânirea fiilor satului a continuat cu spectacolul folcloric susținut pe scena căminului cultural de fii ai satului Fizeș. Pe scenă a fost prezent și îndrăgitul artist Florian Roșan, care înainte de a încânta publicul cu vocea sa minunată, a ținut să precizeze: „Locul în care te-ai născut nu-l uiți niciodată. Acasă este locul pe care nu-l uiți niciodată. De câte ori compun un cântec îmi aduc aminte de cărarea din pădure, de ulițe și de dumneavoastră”. Referitor la eveniment, nu pot decât să-i mulțumesc din tot sufletul părintelui Sorin Neaga pentru ceea ce a făcut. E precum în cugetarea „Omul sfințește locul”. Artistul Florian Roșan a abordat din repertoriul său, cântece precum: „Știu un loc unde mi-i drag”, „Inimă de ce nu mori”, „Păhăruț cu floricele”, dar a cântat și unul dintre cântecele dedicate părinților săi dragi din Fizeș, Avram și Tudura, „Mă uit către cer în sus”, un cântec care a adus multă emoție în sală. A evoluat un alt fiu al satului, profesorul Florin Roșan, dar și artiști foarte tineri, precum Andrei Bonțe, ori în plină devenire, precum Alexandra Bianca Ribar. Pe scenă a dansat Ansamblul de dansuri al copiilor din comuna Sâg.

Evenimentul de la Fizeș a însemnat o reuniune a tuturor fizeșenilor cu respect pentru Fizeș. „Întâlnirea de astăzi nu este la concurență o întâlnire a funcțiilor, a diplomelor, a scaunelor pe care le ocupăm vremelnic unii și alții, este întâlnirea copilăriei și a apartenenței la aceeași vatră comună. Să ne întoarcem acasă chiar și cu anumite zburdălnicii care ne-au caracterizat copilăria, dar și cu sinceritatea de atunci”, a spus medicul Liviu Gârbea. La toate manifestările dedicate întâlnirii „Acasă, la Fizeș” ediția a II-a a participat și primarul comunei Florian Bonțe.

 • acasa-la-fizes-17
 • acasa-la-fizes-1
 • acasa-la-fizes-16
 • acasa-la-fizes-19
 • acasa-la-fizes-14
 • acasa-la-fizes-2
 • acasa-la-fizes-5
 • acasa-la-fizes-8
 • acasa-la-fizes-12
 • acasa-la-fizes-3
 • acasa-la-fizes-4
 • acasa-la-fizes-6
 • acasa-la-fizes-7
 • acasa-la-fizes-10
 • acasa-la-fizes-13
 • acasa-la-fizes-15
 • acasa-la-fizes-18
 • acasa-la-fizes-20

...

niciun comentariu

Lasă un comentariu