Asociaţia Sălajul pur şi simplu  
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
 D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!        
Mihai Calin Paval   |   - ING Bank
EURO: RO28INGB0000999911224956
USD: RO17INGB0000999911172192
patreon.com/calinpaval
|  Contact  |

A apărut cartea ”Personalități sălăjene, din generația Marii Uniri”, autor Marin Pop

Biografiile a 52 de personalități sălăjene din generația Marii Uniri sînt cuprinse în cele 620 pagini ale cărții lui Marin Pop – ”Personalități sălăjene, din generația Marii Uniri”, un volum apărut la editurile Argonat și Mega din Cluj, înscris în cadrul activităților dedicate Anului Centenar și finanțat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău.

”Acum, când ne aflăm în anul centenar al Marii Uniri, am considerat că a sosit momentul să definitivăm și să publicăm un volum dedicat personalităților sălăjene din generația Marii Uniri.
Intenția noastră a fost aceea de a scoate din uitare generația de aur a Marii Uniri, care a sfârșit în mod tragic în temnițele comuniste sau într-o nemeritată marginalizare și uitare.
În ceea ce privește sursele de informare și documentare, precizăm că acestea sunt extrem de diverse: de la bibliografia edită, la documentele din arhive și biblioteci, informațiile care se găsesc în presa vremii, informații de istorie orală etc.
Lucrarea de față cuprinde informații despre viața și activitatea a 52 de personalități sălăjene din generația Marii Uniri și este structurată pe următoarele capitole:
În primul capitol, pe care l-am intitulat „De la Marele Război la Marea Unire”, ne-am propune să evidenţiem activitatea unor sălăjeni precum Gavril Câmpeanu sau Graţian Mărcuş, de Marele Război la Marea Unire.
În capitolul al II-lea, am încercat să evidenţiem viaţa şi activitatea elitei laice sălăjene, precum George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Victor Deleu şi multe alte personalităţi din generaţia Marii Uniri, sub lozinca: „Murim mai bine-n luptă”.
Capitolul III este dedicat vieţii şi activităţii preoţilor sălăjeni din generaţia Marii Uniri, începând cu vicarii Silvaniei, Alexandru Gheţie, Emil Bran și Petru Cupcea, continuând cu cea a protopopilor Vasile L. Pop, Traian Trufaşiu, Remus Roşca, Valentin Coposu, Cornel Oţiel etc., sub lozinca: „Preoți cu crucea-n frunte”.
Un capitol separat îl dedicăm mişcării feministe sălăjene. Printre reprezentantele de marcă ale Reuniunii Femeilor Române Sălăjene s-au numărat Clara Maniu, Elena Pop Hossu-Longin, Cornelia Maniu sau Elena Aciu.
Nu în ultimul rând, ne-am propus să evidenţiem viaţa şi activitatea dascălilor sălăjeni din generaţia Marii Uniri, în frunte cu Ioan Mango, Ioan Ossian, Daniil Graur Senior, Emil Pocola, Leontin Ghergariu etc.
Lucrarea se încheie cu câteva documente edite și inedite reprezentative pentru perioada Marii Uniri.
Considerăm că demersul nostru științific va fi util tuturor celor care doresc să afle mai multe informații despre viața și activitatea personalităților sălăjene care au realizat Unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918. De asemenea, au contribuit la consolidarea ei, în cadrul României Întregite. Din păcate, așa cum subliniam și mai sus, cei care mai erau în viață în momentul instaurării regimului totalitar comunist, de sorginte sovietică, au sfârșit în temnițele comuniste sau au fost marginalizați. În acest sens, am considerat că avem o datorie morală față de jertfa lor, să le cinstim și reabilităm memoria terfelită în timpul regimului comunist” – Autorul
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.