Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată zi națională

Din acest an, ziua de 27 martie, când sărbătorim Unirea Basarabiei cu România, va fi marcată ca zi națională, însă acest lucru nu presupune ca salariații să beneficieze de o zi liberă. Potrivit unui site de profil, „sărbătoarea națională nu este egală cu sărbătoarea legală, pentru că în primul caz salariații trebuie să lucreze, iar în al doilea caz nu trebuie să lucreze. Această constatare este una indirectă, bazată pe reglementările actuale ce au în prim-plan ideea de sărbătoare stabilită prin lege”.
Stabilirea unei zile anume ca sărbătoare legală, adică o zi în care salariații nu trebuie să se prezinte la muncă, se face exclusiv prin modificarea corespunzătoare a Codului Muncii.În prezent, lista sărbătorilor legale, nelucrătoare, nu include și ziua de 27 martie, de unde rezultă că această zi este doar sărbătoare națională, iar salariații, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, vor trebui să se prezinte la serviciu.
Există, totuși, posibilitatea ca un angajator să stabilească prin intermediul contractului colectiv de muncă și alte zile libere plătite în afara sărbătorilor legale nelucrătoare.
Sărbătorile legale de peste an, cuprinse în Codul Muncii sunt: 1 și 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima și a doua zi de Paște, 1 mai, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 și 26 decembrie, care însumează14 zile libere.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*