DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

24 iunie, trei sărbători: Sânzienele, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Ziua Iei

Ziua de 24 iunie este o zi care unește trei evenimente importante, trei sărbători – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele și Ziua Iei.

Sânzienele, sau Drăgaicele – cum li se mai spun în popor, sunt, potrivit mitologiei românești, zâne bune din clasa ielelor, dar care, atunci când nu le este respectată sărbătoarea, devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.

Sânzienele, ființe fantastice, vin mereu în sprijinul oamenilor și vindecă bolile și suferințele, apără lanurile, aduc fertilitate femeilor căsătorite, animalelor și pământului. Sunt vestite pentru frumusețea și bunătatea lor, dar sunt foarte greu de perceput din cauză că se mișcă foarte rapid fiind ca o briză ușoară, transparente și pure.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi și momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. În noaptea de Sânziene, se deschid porțile cerului, iar lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

În 24 iunie se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, personaj biblic care s-a născut cu șase luni înaintea lui Isus. Ioan Botezătorul este cel care l-a și botezat pe Mântuitorul Isus Cristos în râul Iordan. Biserica îl recunoaște ca fiind cel mai mare dintre sfinți, iar Isus spunea despre Ioan Botezătorul că este „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Praznicul nașterii lui Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an, la aceeași dată, fiind singurul dintre sfinți căruia i se cinstește atât moartea, cât și alte evenimente din viață.

Tot pe 24 iunie este marcată și Ziua Universală a Iei românești, în această zi, comunitățile românești de pretutindeni îmbracă o cămașă din pânză, decorată cu diferite broderii. În Transilvania, ia tradițională mai este numită și cămeșe, spăcel ori ciupag. Prin calitatea materialului din care este croită o ie și prin modelele cu care este împodobită, se poate evidenția statutul socio-economic, zona de proveniență și personalitatea purtătoarei. Cele care au introdus în România ia și portul țărănesc în sfera publică au fost reginele Elisabeta și Maria.


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu