Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și ziua naşterii lui Mihai Eminescu, marcate la nivelul județului Sălaj

Ziua Culturii Naţionale, aflată sub patronajul spiritual al marelui poet Mihai Eminescu, va fi marcată luni, 15 ianuarie, în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ din tot judeţul.

Astfel, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău organizează luni, 15 ianuarie 2018, de la ora 13:00, în sala festivă a Centrului de Cultură, o întâlnire literar – muzicală dedicată Zilei Culturii Naționale. Cu această ocazie, scriitorii Florin Horvath, Ion Pițoiu – Dragomir Daniel Hoblea, Marcel Lucaciu și Daniel Săuca, membri ai Asociației Scriitorilor din județul Sălaj și ai Cenaclului literar „Silvania”, vor vorbi despre actualitatea creației eminesciene și despre Anul Centenar și vor citi din lirica proprie, iar profesori și elevi de la Liceul de Artă „Ioan Sima” vor prezenta momente muzicale adecvate manifestării. Tot luni, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cu sprijinul Asociației de dezvoltare intercomunitară „Sălaj Plus”, organizează, de Ziua Culturii Naționale, de la ora 17,30, în sala ce găzduiește expoziția de artă populară și interioare țărănești de la CCAJS, o habă (șezătoare) specifică județului Sălaj, cu participarea secției Școala Populară de Arte și Meserii (clasele de cusut-țesut și design vestimentar), Ansamblul folcloric „Meseșul”, secția de conservare și promovare a culturii tradiționale, rapsozi și meșteri populari din județ. Intrarea este liberă.

Vernisaj la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj va marca Ziua Culturii Naţionale luni, 15 ianuarie, ora 13:00, prin intermediul expoziţiei Clio Box, ce va fi deschisă publicului până în data de 4 februarie.

„Ne pregătim de Ziua Culturii Naţionale lucrând la o expoziţie ce îşi propune ca, prin 20 de piese reprezentative, expuse într-un “zid” de cutii, să ne poarte prin secole şi să ne vorbească despre ceea ce defineşte istoria acestor locuri.
“Clio Box” este despre istoria eliberată din vitrine, despre parfumul depozitelor de colecţii aduse în expoziţie, despre cât de fascinantă poate fi o cutie de muzeu. Vă aşteptăm de Ziua Culturii Naţionale la Muzeul de Artă “Ioan Sima” să descoperim împreună istoria din “cutiile” muzeului!“, transmit reperezentanţii MJIAZ.

Biblioteca Judeţeană Sălaj a pregătit la rîndul ei două evenimente pentru a cinsti Luceafărul poeziei româneşti şi Cultura Română, în Anul Centenar al Marii Uniri. Astfel, reprezentanţii bibliotecii vor fi prezenți la Zilele Școlii „Mihai Eminescu“ Zalău, iar de la ora 14.00, în Clădirea Ttansilvania, va avea loc un recital alături de prezentarea și discutarea activităților programate de Biblioteca Județeană Sălaj. În acelaşi context elevii Liceului de Artă „Ioan Sima“ Zalău vor oferi un moment artistic.

Concurs de poezie la Şimleu Silvaniei

Biblioteca Orășenească Șimleu Silvaniei în colaborare cu Primăria orașului Șimleu Silvaniei și Centrul Național de Informare si Promovare Turistică organizează în data de 15.01.2018 un concurs de poezie, având ca tematică „Luceafărul poeziei românești”.
Evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii, de la ora 12:00 cu participarea a 25 de elevi de la cele trei școli gimnaziale din Șimleu Silvaniei.
„Ideea unui astfel de proiect este aceea de a antrena și a stimula elevii să își dezvolte spiritul creativ și în același timp să cunoască și să promoveze valorile identitare ale poporului român“, transmite directorul CNIPT Şimleu Silvaniei, Daniel Stejeran.
Concursul este organizat în contextul Zilei Culturii Naționale și evocării personalității celui care a fost poetul sufletelor noastre, Mihai Eminescu, cele mai bune compoziții fiind premiate cu volume de poezii ale poetului Mihai Eminescu.

“La Steaua!”- seară de muzică și lirică eminesciană

Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău și Liceul de Artă Ioan Sima Zalău, organizează o seară de muzică și poezie din lirica eminesciană “La Steaua!” luni, 15 ianuarie 2018, ora 17:00 în sala de spectacole din Clădirea Transilvania.

Interpreți: Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum, Ionuț Dârjan (vioară), Rodica Pop Seling (soprană), Ramona Barna (soprană), Radu Herțe (vioară), Andrei Pocol (vioară), Darius Taloș (pian) și Alexandru Păun (chitară). Recitator: Ioan Pintea.

Cu această ocazie va avea loc și vernisajul expoziției realizată de elevi ai Liceului de Artă Ioan Sima și de membrii cercului de pictură ZalăuArt al Casei Municipale de Cultură Zalău. Intrarea este liberă.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*