„EcOprovocarea” este o competiţie educaţională în domeniul protecţiei mediului aflată la a treia ediţie, organizată de ViitorPlus şi sponsorizată de Tenaris Silcotub. Aceasta se desfășoară pe parcursul întregului an şcolar 2012-2013, pentru zece instituţii de învăţământ din judeţele Călăraşi şi Sălaj şi are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practică în diferite activităţi de protectie a mediului. Fiecare unitate este reprezentată de o echipă de ecOambasadori formată din 10 elevi şi 2 profesori.
Echipele de ecoambasadori au misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-şi implica şi motiva cât mai mulţi colegi pentru a participa la activități. Echipa Colegiului National Silvania a fost intitulată ,,Cavalerii Eco’’. Ea este formată din elevi ai claselor a IX-a (Chițu Cristina, Domuța Darius, Iațica Iris, Prodan Lavinia) și a XI-a (Vulturar Damiana, Vlaic Daciana, Iancău Ovidiu, Nicoară Alexandru, Clițan Iulia, Pușcaș Andrei), însoțiți de doua profesoare, Pop Emilia și Iepure Ioana. Cele două școli generale alăturate CNS-ului sunt cele din Mirșid și Crișeni. Ca echipă elevii de liceu au realizat activități diverse, printre care se numără campanii de conștientizare, târguri de resurse, educație ecologică și igienizări. În cadrul campaniilor de conștientizare aceștia au abordat teme diverse (reciclarea, pădurea, energia eoliană, energia solară, amenajarea de spațiu verde) în scopul de a informa grupurile țintă în privința necesității ocrotirii mediului. Aceștia și-au desfășurat mereu activitățile începând cu colegii de liceu, după care s-au extins la mai multe școli și licee din Zalău, precum școlile gimnaziale Mihai Eminescu, Gheorghe Lazăr, Avram Iancu, Corneliu Coposu, Simion Bărnuțiu și liceul Wesselenyi. Campaniile s-au extins la nivelul județului, la școlile din Creaca, Jac și Sărmășag, unde copiii s-au bucurat foarte mult de vizita acestora. Acțiunile acestea au avut un impact pozitiv asupra elevilor, care s-au arătat foarte interesați de informațiile prezentate, așteptând să fie desfășurate și alte evenimente de natură eco în școlile lor. Totodată, au fost bine cotate și târgurile de resurse organizate cu ocazia a diferitelor sărbători precum Crăciunul, Dragobetele și 1 Martie. Aceste târguri s-au diferențiat de cele obișnuite, produsele fiind alcătuite, în cea mai mare parte, din materiale ecologice, iar ,,vânzarea’’ s-a realizat in schimbul unei cantități de reciclabile. Echipa ,,Cavalerii Eco’’ a organizat și o educație ecologică la care au luat parte majoritatea elevilor liceului, iar tema acesteia a fost modul de reciclare a diverselor materiale. În toamnă a fost realizată și o igienizare a grădinii liceului la care au participat câteva clase de elevi și în urma căreia au fost eliminate multe surse de poluare care ar putea interveni în ritmul normal al naturii.
În concluzie, putem spune că ecOprovocarea reprezintă un mijloc de educare a societății, în privința protejării naturii, în scopul de a contribui la asigurarea unui mediu de viață mai placut.
niciun comentariu