R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Zălăuanii au prețuit fiecare moment la proiecția „Octav“ – un film cu o încărcătură emoțională aparte

Reacțiile zălăuanilor în momentul în care s-a mediatizat că Marcel Iureș va însoți filmul „Octav“ la Zalău au fost cât se poate de vizibile, iar faptul că invitațiile mult râvnite s-au epuizat extrem de repede i-a făcut pe organizatori să promită o nouă proiecție, în viitorul apropiat. Iar Marcel Îureș nu a venit singur, ci i-a adus cu el pe scenaristul Serge Celebidachi, pe producătorul executiv Cristina Dobrițoiu, pe tinerii actori Alessia Tofan și Eric Aradits, precum și alți membri ai echipei, care au interacționat cu publicul, la finalul proiecției, cât se poate de natural, răspunzând la întrebări, făcându-și poze peste poze și dând autografe tuturor celor care și-au dorit acest lucru.

Unii și-au pus întrebarea cum de nu s-au vândut bilete. Nu s-au vândut pentru că s-a mers de la bun început pe idea de „Un film în dar!“, deviza acestui dar fiind „Prețuiește fiecare moment”, iar zălăuanii chiar au prețuit toate momentele și cele din timpul proiecției cât și cele de după.

Una din întrebările puse de public la final a fost dacă filmul redă o poveste reală, și astfel s-a aflat că e povestea e una fictivă, însă una atât de bine construită și cu o încărcătură emoțională atât de mare încât spectatorii s-au regăsit fie pe ei, fie pe părinții lor, fie pe bunici, fie pe cineva drag, pentru că acolo pe ecran era cumva și parte din lumea lor, lumea în care au copilărit, în care s-au îndrăgostit, în care s-au bucurat, au suferit și au evoluat spiritual, lumea în care se simt acasă.

Octav este un film în care muzica lui Vladimir Cosma este un personaj aparte, care nu face altceva decât să puncteze paleta largă de emoții, de la tristețe și dor, până la veselie și împlinire. Și dacă tot am vorbit despre muzică, neapărat trebuiesc menționate câteva din imaginile semnate de Blasco Giurato, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din lume, imagini care nu au cum să nu te facă să vibrezi: este vorba despre scena în care Octav și Ana se dau în leagăne, ca și cum acestea ar fi puntea de legătură între un prinț de 85 de ani și o fetiță aflată la vârsta săritului de coardă, care acceptă de dragul lui să fie prințesa Ana și îl provoacă: ”cine se dă mai tare”. Scena în care copilul Octav privește pe gaura cheii și o vede pe mama lui, scena în care Octav, copil, și Ana vorbesc cap în cap lungiți pe burtă și căutând trifoiul cu patru foi, pe care îl găsește mai târziu Octav la 85 de ani, scena în care Octav- seniorul și Octav copil se găsesc unul în fața celuilalt, în imaginea unei oglinzi mari, ambii în cămăși albe, privindu-se dincolo de timp pe fundalul unei coloane muzicale cât se poate de potrivite, scena în care Octav și Spiridon se joacă cu trenulețele la 85 de ani, scena în care fetița Ana îl întreabă pe Octav de 85 de ani când o cere în căsătorie și multe altele.

Și faptul că parte din actori, scenaristul și producătorul executiv au fost acolo la finalul proiecției, când încă emoțiile erau palpabile, au făcut ca reacțiile să fie pe măsură, iar cei care au luat cuvântul nu au făcut decât să întoarcă emoțiile celor care au reușit să le imprime atât de clar în peliculă, motivându-și aprecierile și vrând să afle tot felul de detalii. Și astfel au aflat că pentru Marcel Iureș a fost o experiență nouă și aparte să joace alături de mai mulți copii, că i s-a făcut rău de mai multe ori când s-a luat la întrecere în leagăn cu Ana, că o bună parte din film s-a realizat la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, că fetița Ana a fost aleasă din sute de candidate, că unul din membrii echipei e din Zalău, că Alessia a intrat atât de bine în personajul Ana încât ar fi putut să joace o scenă ori de câte ori i s-ar fi cerut, că a participat la casting cumva într-o doară, după ce mama ei a văzut anunțul în timp ce erau pe o terasă.

La ședința foto și de autografe din final membrii echipei au fost atât de deschiși la dialog încât zălăuanii nu au putut decât să-i îndrăgească și mai mult. Astfel am aflat de la maestrul Serge că ei însoțesc filmul în circa 45 de orașe din întreaga țară și că, deși uneori poate fi destul de obositor, au ales să facă asta pentru că doar așa pot culege impresiile și reacțiile reale ale publicului, doar așa pot afla ce le-a plăcut și ce nu, ce a fost bine și ce a fost rău, ce mai trebuie corectat, doar așa pot simți pulsul celor de dincolo de ecran. Iar la Zalău reacțiile au fost cât se poate de pozitive.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Zalău și Casei Municipale de Cultură Zalău.

Filmul este o coproducție România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. „Octav“ ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevarat și să ne facem curaj să ne explorăm trecutul, iar pentru cei mai norocoși dintre noi este o reafirmare a generozității infinite a vieții, după cum declara regizorul Serge Ioan Celebidachi.

Regia: Serge Ioan Celebidachi
Scenariul: Serge Ioan Celebidachi și James Olivier
Distributia: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Alessia Tofan, Eric Aradits, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu etc.
Producător: Adela Vrînceanu Celebidachi
Producător executiv: Cristina Dobrițoiu
Director cinematografie: Blasco Giurato

  • octav_zalau__2_
  • octav_zalau__5_
  • octav_zalau__1_
  • octav_zalau__14_
  • octav_zalau__19_
  • octav_zalau__6_
  • octav_zalau__3_
  • octav_zalau__4_
  • octav_zalau__7_
  • octav_zalau__8_
  • octav_zalau__9_
  • octav_zalau__10_
  • octav_zalau__11_
  • octav_zalau__12_
  • octav_zalau__13_
  • octav_zalau__15_
  • octav_zalau__16_
  • octav_zalau__17_
  • octav_zalau__18_


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *