DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Zălăuanii au petrecut o seară cât se poate de plăcută cu actorii trupei de amatori F.A.U.S.T, la avanpremiera piesei „Scafandrierii”

Adina Chirilă, Roxana Câmpean, Adela Ianchiş, Ştefania Maruneac, Irina Lungu şi Miruna Muste – actori amatori ai trupei F.A.U.S.T., fondată de actorul Adrian Tăut din Zalău,  au impresionat în mod plăcut zălăunii, care au participat în număr destul de mare la avanpremiera piesei „Scafandrierii”, de Tudor Muşatescu.

Şi nici nu ai cum să nu rămâi plăcut impresionat de iniţiativa unor tineri care au avut curajul şi au reuşit să pună la cale un asemenea proiect, care nu face altceva decât să aducă un plus evenimentelor culturale şi artistice locale.

Avanpremiera a reprezentat de altfel, aşa cum a explicat Adina Chirilă, în final, un fel de piatră de temelie pentru trupa F.A.U.S.T., aflată la prima reprezentaţie cu publicul larg, trupa lăsând uşa deschisă pentru toţi aceia care vor considera la un moment dat că vor să urce pe scenă, că vor să vadă prin prisma propriilor experienţe ce înseamnă să fii actor, că vor să facă şi altceva.

Piesa abordată, „Scafandrierii” de Tudor Muşatescu, a fost  una plină de umor, ce ironizează cusururile societăţii zilelor noastre, şi a fost bine aleasă atât ca şi durată, cât şi pentru decorul minimalist de care a avut nevoie.

Decorul, un birou cu două scaune, un dulap şi alte câteva scaune, menite să recreeze un cabinet medical şi o sală de aşteptare, şi debutul piesei cu intrarea pe scenă într-un mod cât se poate de teatral a Adinei Chirilă, în calitate de medic, şi a asistentei sale, a stârnit interesul şi amuzamentul publicului de la primele replici, iar aşteptările le-au fost răsplătite, întrucât actorii au reuşit să destindă  sala şi să lase loc aprecierilor.

Astfel, zălăuanii au avut parte de un dialog plin de picanterii, care a redat cu haz şi ironie vicisitudinile societăţii actuale, cu un joc de scenă antrenant în care gesturile și mimica au fost la fel de importante ca și replicile, cu treceri rapide de la cuvinte sarcastice, la priviri și gesturi pline de subînţeles, și invers, care au ținut sala cu ochii pe scenă şi zâmbetul pe buze până la final.

”Ideea de a pune în scenă în Zalău o piesă jucată de amatori mi-a venit după ce l-am ascultat pe Adrian Tăut recitând o poezie, într-o seară petrecută între prieteni. S-a întâmplat să avem un cerc de prieteni comuni. Mi-am zis că un om cu talentul lui trebuie valorizat, Zalăul aduce piese de teatru de la teatre mari, din alte orașe, însă știam că și aici există potențial. Mi-am dorit în primul rând să joc eu, și cred că am intuit corect că și alți zălăuani își doresc să experimenteze teatrul din perspectiva actorului, pentru că proiectul așa l-am construit. Piesa de ieri am vrea să fie piatra de temelie a Clubului de Teatru FAUST, la care poate să adere oricine, indiferent de vârstș sau pregătire.

Pentru noi, FAUST înseamna Facem Artă Urcând Sistematic Trepte, iar numele a fost ales de Adrian Tăut, care a mai pus în scenă o piesă cu actori amatori din Jibou, în urmă cu trei ani. De atunci, el are în minte ideea de a pune pe roate un teatru independent sub această denumire.

Toți actorii din piesa de aseară, în afară de Adrian Tăut, au jucat pentru prima dată în faâa publicului. Irina Lungu, Ștefania Maruneac și Miruna Muste sunt membre în trupa “Nimfele Dace” sau “Zânele”, cu care merg în festivaluri cu tematică istorică, antice și medievale, din 2005. Adela Ianchiș mi-e o bună prietenă, iar Adina Chirila a făcut parte din prima generație de zâne cu care am participat în Italia, Roma, la cel mai mare festival de reconstituire istorică Natale di Roma. Toate s-au alăturat cu entuziasm trupei de teatru și sper că și pe viitor să rămânem în aceeași formulă. Pentru fiecare dintre noi, experiența de a lucra cu Adi a fost una unică, am învățat multe lucruri despre noi, am încercat să iețim din pielea noastră și să intrăm în cea a personajului, ne-am dedicat trup și suflet, de aceea primim acum fiecare apreciere cu nemăsurată bucurie.

Am început să lucrăm la piesa asta în urmă cu aproximativ un an, nu am reușit să ne întâlnim constant, dat fiind faptul că fetele erau la liceu, aveau teze, examene, eu am avut foarte multe spectacole cu Nimfele, vara asta ne-am pregătit și pentru Campionatul European de Majorete din Slovenia, a fost un an plin, extrem de solicitant, însă cu multe bucurii și experiențe de neuitat, iar Scafandrierii este una dintre ele, poate cea mai memorabilă.

La început repetițiile le țineam la mine acasă, apoi, când s-au închegat puțin lucrurile, am vorbit la Casa de Cultură a Sindicatelor cu domnul Dinu Iancu Sălăjanu, care s-a arătat încântat de inițiativa noastră și ne-a asigurat de tot sprijinul dumnealui, și ne-a oferit spațiul pentru repetiții. Am primit, de asemenea, sprijinul Primăriei Municipiului Zalău, o parte din cheltuielie cu piesa au fost acoperite din fonduri nerambursabile pentru proiecte culturale.

Îndemnăm zălăuanii să ni se alăture în Clubul de Teatru FAUST, care se va întâlni săptămânal, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Ne pot găsi și pe Facebook: FAUST-Club de Teatru Zalău”, ne-a spus Roxana Câmpean.

Dincolo de interpretarea impecabilă, fără bâlbe, a actorilor şi veridicitatea spectacolului, zălăuanii au apreciat şi s-au bucurat, poate cel mai mult, de iniţiativa acestora de a constitui la nivel de Zalău o trupă de teatru.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu