DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Zălăuanii au avut parte de o călătorie misterioasă în lumea jazzului cu Alex Harding și Lucian Ban

Atmosfera de jazz, îmbietoare încă de la intrare prin jocul de lumini, umbre şi pianul din faţa spectatorilor, a fost umplută la scurtă vreme de prezenţa celor doi artişti – Alex Harding şi Lucian Ban, introduşi de Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, acolo unde a avut loc, aseară, un concert plin de o muzicalitate aparte. O călătorie misterioasă în lumea jazzului contemporan, o înlănţuire armonioasă între pian şi saxofonul bariton, uneori într-un contratimp menit să pună în valoare cele două instrumente prin contrast, o poezie muzicală în vers alb, axată pe conţinut. O călătorie muzicală, la care sunetele ce răzbăteau, când şi când, pe un geam deschis nu făceau decât să se alinieze uşor, ca o completare, fără a deranja cu nimic. O călătorie, completată pe alocuri de vocea guturală a lui Alex Harding, în care fiecare a simţit că poate fi exact acolo unde vrea, poate întâlni exact personajul pe care îl vrea, oricât de ghiduş ar fi acesta. Iar zălăuanii nu s-au putut simţi decât privilegiaţi că cei doi artişti au concertat şi la Zalău, la finele turneului ce promovează albumul „Somethin’ Holy”.

Concertul „Somethin’ Holy” | 2017 Reunion Tour este cea mai recentă colaborare dintre Alex Harding și pianistul de origine română, din Transilvania, Lucian Ban. Cei doi artiști evoluează frecvent împreună de aproape două decenii, formând mai multe proiecte comune, editând o serie de albume sub nume propriu și susținând sute de concerte de ambele părți ale Atlanticului.

Saxofonistul Alex Harding a revenit în România, de altfel, la invitația pianistului Lucian Ban, pentru ultimul concert al seriei tematice „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, concert pe care cei doi l-au susţinut în mai multe oraşe.

Alex Harding, originar din Detroit, este considerat astăzi unul dintre cei mai importanți și distinctivi saxofoniști baritoni în jazz-ul contemporan. Cu un sound extrem de personal ancorat în blues și în jazz-ul free de avangardă, Alex Harding colaborează cu o serie de muzicieni și grupuri de prim rang în jazz precum: Sun Ra Arkestra, Julius Hemphill, Abdullah Ibrahim, Lester Bowie, David Murray, Defunkt, Clark Terry, etc. În același timp, Dl. Harding apare pe înregistrări și concerte cu legende precum Aretha Franklin, Bjork, David Lee Roth sau musicalul Fela pe Broadway.

Ultima piesă cântată aseară şi a cărei poveste a expus-o publicului Alex Harding, într-un mod atât de carismatic, a fost Spirit take my hand, piesă pe care fiecare a simţit-o apoi cu sufletul. Finalul a fost la fel de cald ca şi poezia muzicală, iar Alex a vrut să ştie dacă a plăcut publicului, dacă a fost o călătorie frumoasă, dacă le-a plăcut misterul. Răspunsul a putut fi măsurat în aplauzele prelungite din picioare cu un zâmbet larg pe buze.

Evenimentul muzical de excepție a avut loc la Zalău, în seria concertelor „Jazz la Centru!”, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__2_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__9_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__3_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__7_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__1_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__4_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__5_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__6_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__8_
  • lucian_ban_alex_harding_concert_zalau__10_ 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu