R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

„Usturoi“, primul film artistic filmat în Sălaj, a strâns un public impresionant, acasă, la Zalău

film-usturoi-2Lansarea peliculei de lung metraj, „Usturoi”, filmată în Sălaj, a fost, ieri, 22 iulie, o surpriză de mari proporţii, atât pentru organizatorii festivalului „CINE LATINO” şi realizatorii filmului, cât şi pentru spectatorii sălăjeni. Pe de o parte, organizatorii festivalului nu s-au aşteptat la un număr atât de mare de spectatori, cele 450 de locuri ale amfiteatrului din Parcul Central fiind nu puţine, ci cu mult sub necesar. O bună parte din spectatori au stat în picioare pe interval, de o parte şi de alta a amfiteatrului, deasupra amfiteatrului, dincolo de perimetrul amfiteatrului, lângă cablurile care susţin cortina amfiteatrului şi oriunde altundeva au găsit un loc de unde se putea vedea ecranul. Foarte mulţi s-au întors din drum când au văzut că nu mai este loc să arunci un ac.

Când se mai poate vedea Usturoiul

Oricum, organizatorii festivalului şi realizatorii filmului au hotărât ad hoc să mai facă o proiecţie a filmului, mâine, 24 iulie, în sala de spectacole a clădirii Transilvania, de la ora 19:00. Surpriza sălăjenilor a venit imediat după începerea filmului, când au început să recunoască locuri şi personaje de acasă. Totul era atât de familiar, încât parcă asistai la proiecţia propriei minţi cu imagini şi oameni pe lângă care treci zilnic. Nici nu aveai cum să nu te simţi acasă, când filmările au fost făcute în satele sălăjene: Treznea, Agrij, Răstolţu Deşert, Pusta, şi în vecinătatea Complexului Arheologic Porolissum. Greu de redat emoţia vocii, surpriza şi lumina chipurilor când: „Hei, heeei, eu îl cunosc, e cel pe care îl văd aproape în fiecare zi pe stradă, nu ştiu cum îl cheamă, dar îl cunosc. Heeei, hei, ai văzut aia, e de la bunica din sat, ce mult îmi place locul ăla. Oooh, asta e doamna ce ne-a supravegheat odată, la olimpiadă. Ai văzut maşina aia, o ştii? E cea care….“ Şi mesajele au început să curgă atât verbal de pe nişte feţe cu ochii mari, cât şi sub formă de SMS-uri către cei de acasă, care nu au apucat să ajungă sau nu au mai avut loc.

film-usturoi

O poveste frumoasă despre prietenie şi familie

„Usturoi”, în engleză, „Transylvanian Garlic“ a fost gândit de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cunoscut sub numele de Groparu, care prezent, aseară, la premieră, a mulţumit publicului numeros şi i-a asigurat că filmul va fi proiectat, din nou. Filmul este o coproducţie română- americană, este regizat de Luciano Alexander, iar din distribuţie fac parte, alături de actori amatori, şi profesioniştii Elena Ivanca, Ileana Negru şi Ioan Seleşi. Din echipa celor care au făcut filmul posibil face parte şi Mircea Groza, care a adus echipa de filmare în Sălaj şi apare şi ca personaj, interpretând propriul rol, acela de bucătar. Povestea filmului este una a felului în care românii şi ţiganii convieţuiesc în Transilvania, cadrele redând imagini din universul rural transilvan, din mediul populaţiei de etnie romă, precum şi din oraşul Cluj-Napoca, înşiruindu-se o parte din obiectivele turistice cele mai importante. Filmul îmbină elemente de patrimoniu istoric cu obiective moderne, oglindind antitetic oraşul modern al secolului al XXI-lea şi lumea multiculturală şi colorată a satului ardelenesc sălăjean, unde tradiţiile seculare sunt păstrate cu sfinţenie. „Filmul nostru este în primul rând despre prietenie şi familie. Este turnat în Transilvania, unde convieţuiesc, de sute şi mii de ani, români, maghiari, romi, saşi, ucraineni, tătari, cehi, slovaci… şi or mai fi. Ar fi fost nedrept să facem un film în Transilvania numai cu români, din moment ce toate aceste etnii convieţuiesc în bună pace de atâta vreme şi fac parte integrantă din construcţia identitară a acestei frumoase regiuni a României”, scrie Radu Băzăvan pe blog.

Un film plin de semnificaţii şi simboluri

Doar dacă eşti Sălaj, joaca lui Jeremiah şi Nicuşor de-a Luke Skywalker şi Jack Sparrow pe ruinele conacului de la Treznea, poate să îţi spună atâtea, locul fiind ales special atât pentru pitoresc, cât şi pentru povestea din spatele lui. „Am ales în mod special locul pentru pitorescul său şi pentru povestea de sânge pe care o ascunde: într-o zi de tristă amintire, zeci de localnici au fost ucişi cu sânge rece de armatele horthyste la cererea grofului din localitate. Din fericire, vremurile acelea de ură interetnică au apus demult, iar astăzi un copil de etnie romă se joacă cu prietenul său românaş pe ruinele unui trecut care nu ar trebui să mai conteze, fără a se lăsa otrăviţi de trecutul însângerat pe care ar trebui să-l iertăm cu toţii, fără a-l uita. Ideea principală: copiii nu se nasc rasişti sau xenofobi.“, mai scrie Radu Băzăvan pe blog.
Filmul este o poveste ardelenească a doi copii care trăiesc într-un sat unde sunt două clanuri, unul cultivă …usturoi, iar celălalt ceapă. Este un film despre prietenia care se leagă dintre un copil rom şi altul român, care vor să devină actori, despre farmecul vieţii la ţară, despre frumuseţile acestor locuri. Și la fel ca în povestea lui Shakespeare, băiatul lui Ceapă e îndrăgosit lulea de fiica lui Usturoi. Cei din clanul Usturoi sunt bogați, în timp ce Ceapă e amărât, sărac, singura avere a familiei fiind o salbă de galbeni. Copiii pun la cale un plan pentru a face rost de bani pentru ca Usturoi să-şi poată împlini visul și să se facă nunta. Cum fac rost de bani? Destul de simplu, în viziunea lor. Se pornesc la Hollywood să se facă actori. Cum metropola cea mai apropiată e Cluj ajung acolo destul de repede, cu o căruță, un tractor, o Dacie 1300 şi cu trenul. În Cluj, ajung la Hollywood Multiplex, unde angajații cheamă poliția și îi trimişi înapoi acasă cu mașina poliției. Până la urmă nu a fost totul degeaba pentru că unul din polițiști face însă o dezvăluire senzațională, care rezolvă problema lui Ceapă, și se poate căsători cu fiica lui Usturoi.
Recomandăm „Usturoiul“ tuturor celor care încă nu au apucat să-l vadă, iuţeala ideilor, comicului, personajelor şi cadrelor este garantată.

usturoi-7Acelaşi Usturoi, altă pălărie

Dacă s-a îndoit cineva că cea de a doua proiecţie a filmului artistic „Usturoi“ filmat în Sălaj va avea la fel de mare succes ca şi premiera din Parcul Central Zalău, s-a înşelat. Şi asta pentru că aseară, 24 iulie, spectatorii au luat cu asalt Clădirea Transilvania, până au umplut sala de spectacole până la refuz, şi au stat şi pe interval. Bucuria recunoaşterii personajelor si locurilor din Sălaj, cu ochii mari şi încântare a fost copie la indigo după seara premierei. Aceiaşi oameni surprinşi să vadă pe ecran feţe familiare şi locuri cunoscute. Iar când la final, oamenii de pe ecran au coborât printre spectatori şi au povestit cu ei, încântarea şi aplauzele au fost atât de sincere şi calde încât musai a fost să se povestească despre Usturoi 2.

Ca şi o cocluzie, ediţia din acest an a festivalului „CINE LATINO”, organizat de Compania Tenaris Silcotub în trei oraşe diferite din ţară Câmpina, Călăraşi şi Zalău a avut, potrivit organizatorilor, cei mai mulţi spectatori şi cel mai mare succes la Zalău, semn că actul cultural se poate mânca chiar şi pe pâine, dacă este adus unde trebuie. La cât mai multe ediţii „CINE LATINO” în Zalău!

 • film-usturoi-2
 • film-usturoi
 • usturoi-3
 • usturoi-4
 • usturoi-5
 • usturoi-6
 • usturoi-7
 • usturoi-8
 • usturoi-9


2 comentarii

 1. zoly says:

  Frumos articol…Numai ca noi nu avem nici un Amfiteatru in Zalau ci doar un Teatru acela din Parcul central la care te referi si tu in articol cred…. nu? Zic si eu asa nu din rautate. Ambele cladiri sunt unice pt Zalau si Parcul Arheologic Porolissum. Fa diferenta intre ele. La porolissum ar fi ceva unic sa avem si un Teatru ( de epoca romana), iar pentru Zalau ar fi foarte frumos un Amfiteatru.
  Multa afta

  • SPS says:

   Dex: Amfiteatru = Sală de cursuri, de spectacole etc. cu locurile aşezate în trepte sau pe un plan înclinat. Ce zici, se încadrează?

Leave a Reply

Your email address will not be published.