Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Turneul național Dacika- tribut eroilor a fost deschis la Porolissum cu un spectacol plin de emoție și spiritualitate românească

Amfiteatrul Roman Porolissum a fost, aseară, după apusul soarelui, locul în care cei de la Dacika, având în prim plan, de astă astă, un grup solistic de cinci muzicieni, împreună cu orchestra de 12 instrumentişti şi corul de 10 solişti vocali ai Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ București au deschis turneul național- Tribut eroilor, turneu ce va trece prin mai multe localități din țară și se va încheia la Mausoleul de la Mărăşeşti. Un turneu național care nici nu putea fi deschis decât pe meleaguri sălăjene având în vedere că lansarea Anului Centenar în România a avut loc la Zalău, în toamna anului trecut, în cadrul unui eveniment grandios la care au participat și membrii proiectului Dacika, care și atunci la fel ca acum au oferit publicului un spectacol plin de vibrație și emoție. Și la fel ca și atunci evenimentul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, prin directorul Doina Cociș, având susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

Despre muzică, folclor autentic românesc, culoare, emoție, măiestrie, consacrare și vibrație, multă vibrație într-un cadru natural cu o încărcătură istorică deosebită, colorat de apusul de soare, care a deschis practic concertul Dacika, a fost vorba aseară dar și despre un public de peste 300 de persoane, care a ales să fie acolo până la capăt, în ciuda temperaturii nu tocmai plăcute, pentru că așa a simțit, pentru că acordurile cu rădăcini profund românești, amplificate de rezonanța locului și de conotațiile evenimentului i-a umplut de sentimentul acela cu adevărat înălțător, de spiritualitate românească.

 

Vioara, fluierul, taragotul, naiul, pianul și drâmba artiștilor de pe scenă au adus în prim plan piese folclorice binecunoscute, reinterpretate într-o manieră menită să le dea vigoare și un suflu nou. Printre piesele abordate s-au numărat: Aşa-i românul, Cântec despre Bucovina,  teme folclorice româneşti celebre precum: Barbu lăutaru, Tudoriţo nene, Mocirița, Unde e Târgoviștea, Lie Ciocârlie dar și muzică românească de factură cultă: Balada de Ciprian Porumbescu, Balada pentru vioară de George Enescu, Rapsodiile pentru orchestră de George Enescu. Pasajele solo ale vioarei în interpretarea Gianinei Meragiu au fost bine puse în valoare de structura spectacolului și mult apreciate atât de public cât și de artiștii de pe scenă. Soliștii turneului: Geanina Meragiu, Marius Meragiu, Daniela Bucșan, Nino Benavides au captivat publicul până în ultima clipă iar la final, în primă audiție, au cântat Hora Unirii, într-o interpretare proprie, așa cum nu s-a mai auzit până acum, ridicând publicul în picioare într-o vibrație la unison.

 

Evenimentul, prezentat de omul de radio Adrian Lungu, a fost gândit pentru a sărbători Zilele europene ale patrimoniului 2018 fiind organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă ”Ion Dacian” din București, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă Sălaj și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale. Conceptul muzical original al proiectului Dacika, un proiect conceput de compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, alături de care a evoluat și de astă dată pianistul Ştefan Doniga, e menit a simboliza printr-un produs artistic de cel mai înalt nivel profesional şi de o deplină decenţă cele două evenimente de maximă importanţă din istoria modernă a României: Primul Război Mondial și Marea Unire.

 • dacika1
 • dacika2
 • dacika3
 • dacika4
 • dacika5
 • dacika6
 • dacika7
 • dacika8
 • dacika9
 • dacika10
 • dacika11
 • dacika12
 • dacika13

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*