R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Tocană acruță

” – Poț face tocana asta din acarcare fel die carnie: die galiță, die iepure, die purcel, die ied, mniel. Carnie macră mai ales și fără die cioantie. Dacă tu amu o faci din carnie die pui, poț punie și măruntaie, inima, rânza, poț punie și maiu da după ce l-ai hiert dietilindi și-l pui cătăcând îi gata tocana. Tai carnia dărăbuță mnici. Pui păstă carnie sare și thiperi. Die vrei, poț punie cimbru, da atunci nu mai pui thiperi.

O lași așe on dărab die vreme. La o vreme pui păstă carnie fărină die mălai cernută pă dosu sâtii. Așe cum ai pus când ai făcut libuț cu hiribe uscatie. Tumna di-aceie fărină pui! Fărină cernută mânânțăl, mânânțăl… Amesteci binie carnia cu fărina. Pui să să frigă carnia înt-o lingură die oloi. Da o scuturi naintie die a o punie în laboș, să rămâie numa fărina care s-o liptit die carnie. După ce s-o cârcălit binie carnia, fără să o arz diefel, pui în laboș apă rece, tăt câtie on ptic, câtie on ptic și tăt amesteci în mâncare până să face o îngroșală așe cum trebe la o tocană. Punie și o sniciea die cimbru la hiert. Opărești și hierz dietilindi măruntaiele și când le vinie rându le pui și pă iele în tocană.

Coată die sare! Corățăști și zdrobdiești cinci șasă cățăi die ai derect în tocană. Bugăt die mult ai poț punie, dacă-ț place mai ait. Mai lași să hiarbă și cu aiu până ce carnia-i moale și zoaftu-i cum trebe. O țârucă mai grosuț faci zoaftu că mai pui și thisălița să acrești tocana. Atâta thisăliță pui după cum îț place să hie die acră mâncarea. Că-i tocană acruță, nu? Dacă n-ai thisăliță poț acri tocana cu moare uări cu zăr. Da cel mai bun gust îi cu thisăliță!

Faci o mămăligă mai țăpânucă și o pui în blid lângă tocană. Nieapărat la tocana asta pui pă diasupra, în blid, leuștian verdie tăiet mânânțăl! Noa ala gust: carnie, mălai, ai, thisăliță și leuștian! Nimnică nu-ț mai trebe! Poț mânca tocana și cu ptită uări cu cocuț proaspăt. Uări cu lângalău… S-aveț sânătatie! Doamnie Ajută!”



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *