R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Tehnologia pe scurt

tehnologia-pe-scurt

Fără îndoială, trebuie să recunoaștem faptul că anumiți oameni, prin intermediul tehnologiei, au avut un mare impact asupra vieții noastre, și asta nu este un lucru nou. Cel mai de impact subiect pe care societatea noastră îl urmărește este, indubitabil, tehnologia.

Mulți oameni tind să creadă că viitorul se va baza doar pe tehnologie, privesc în viitor, își realizează o hartă mintală, foarte sumară, pe care o realizează fără știință de cauză, neprivind în trecut, la începutul acesteia.

La începutul tehnologiei, desigur că puțină lume avea acces la aceasta, și acesta era faptul care convingea societatea că nu va avea un mare impact, dar, iată, privind lumea contemporană, putem observa cât de mult s-a înșelat. Poți face orice, poți fi oricine în spatele unor pixeli, pixeli care unora le controlează viața. Oamenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru niște pixeli care să le confere un sentiment de fericire, lumea exterioară fiind tot mai ignorată. Astfel, importanța și rolul pe care îl are tehnologia în viața noastră, ca și oameni obișnuiți, desigur că o să crească exponențial în viitor.

Pe scurt, scopul acestui articol este de a informa populația ce înseamnă „Tehnologia pe scurt”, un mic istoric, un articol care poate fi savurat într-un moment de liniște, un moment în care realizăm cât de mici sau cât de mari suntem, în raport cu lumea tehnologiei.

Fără îndoială, tehnologia este folosită la scară largă, mai ales în această situație epidemiologică. Cu siguranță, acest virus a oferit un loc special tehnologiei și oarecum a forțat societatea să se adapteze situației.

Toată lumea are cel puțin un dispozitiv conectat la internet, până la urmă, niciodată nu a fost mai ușoară conectarea cu persoanele dragi, datul de like-uri la poze cu pisici sau bebeluși, sau informarea corectă sau mai puțin corectă a populației, acest ultim fenomen fiind cel mai practicat în ultima perioadă, într-un mod negativ.

Pandemia actuală a sporit vânzările, le-a crescut exponențial, ceea ce înseamnă că lumea este forțată către evoluție, iar acesta poate sau nu să fie un lucru bun, depinde punctul de vedere din care analizăm situația. Folosirea multitudinilor de dispozitive au un impact foarte bun, din punct de vedere al acumulării de informații, de creștere a competiției în domeniul tech, ceea ce este foarte bine pentru consumator, dar folosirea tehnologiei are și un impact mai puțin bun, mai ales „dacă un produs, un software, este disponibil gratis pe internet, înseamnă că atunci noi suntem produsul”.

Marii giganți IT au un oarecare control asupra nișei, iar deciziile acestora pot să afecteze întreaga omenire. Desigur că deciziile sunt luate în avantajul lor, iar masa de oameni poate să fie sau nu dezavantajată.

Prezentând, astfel, o oarecare situație a stadiului tehnologic în cadrul acestei situații epidemiologice, aș dori să continui cu progresele tehnologiei. Desigur, de la dischetele floppy, până la livrările cu dronele în 30 de minute, a fost o cale foarte lungă, pe care omenirea a parcurs-o. Unii spun ca este progres, alții consideră deja absurdă această evoluție, crezând că omenirea extrapolează spre tehnologizarea completă a lumii. Personal, consider că sunt într-un oarecare balans, consider că tehnologia rămâne utilă cât timp aceasta chiar aduce un ajutor omenirii, deoarece acesta a fost și este scopul prezenței acesteia, ușurarea sarcinilor oamenilor. Așa că, da, mașinile electrice sunt de folos, și chiar reprezintă o evoluție a omenirii, dar acestea sunt evoluțiile de care avem nevoie, care chiar reprezintă o necesitate.

Pentru început, tehnologia a fost creată cu scopul de a ușura în primul rând comunicarea, în 1948, mai precis, fiind creat primul computer funcțional, cu alias-ul de „Baby”. Desigur, după aceea a început multitudinea de prototipuri, un chiar „război al evoluției” în materie de tehnologie, perioadă în care s-au remarcat companii care sunt prezente și astăzi, precum „IBM”,  Apple cu al său „Machinthosh”, și desigur gigantul „Microsoft”, care s-a ocupat de partea de soft, perioadă în care Bill Gates, împreună cu Paul Allen, au construit gigantul ce se află astăzi neclintit în industrie.

Perioada de început a evoluției tehnologiei a fost una foarte lentă, dar pe parcurs a prins o creștere foarte rapidă, fiind prezente succese foarte mari, precum crearea de procesoare, care, la început, lumea nu credea că vor depăși puterea de procesare a creierului uman, astăzi fiind dovedit contrariul.

Crearea World Wide Web-ului a reprezentat, în anii 90, un mare pas spre rezolvarea problemei de legatură a documentelor, la Centrul European de Cercetări Nucleare, în Geneva, Elveția, pe parcursul existenței, Word Wide Web-ul fiind răspândit peste tot în lume. Nevoia continuă de conexiune la internet, pentru scopuri necesare în realizarea unor activități care duc la o mișcare ascendentă a societății, din punct de vedere economic, de exemplu: developerii, cultural:podcasturi, filme și desigur din punct de vedere al entertainment-ului care este consumat la o scară largă în lume, prin intermediul rețelelor de socializare.

Internetul a devenit, în puțin timp, o nevoie personală foarte des întâlnită, și suntem martorii momentului în care societatea este prinsă o mare parte a zilei, pe internet, făcând “surfing” nesfârșit. Un studiu al EurostatStatisticsExplained, a prezentat situația legată de prezența conexiunii la internet, în gospodăriile oamenilor, la momentul formării statisticii, în anul 2014, respectiv în anul 2019, din acest grafic reieșind faptul că lumea a suferit un fenomen de tehnologizare, astfel, în unele țări în care internetul nu era foarte răspândit în anul 2014, în anul 2019, tehnologizarea a suferit o creștere exponențială, în țări precum Kosovo, Muntenegru, Serbia. România a avut un rezultat de apreciat, astfel, extinderea conexiunii la internet a acesteia a crescut cu 37,7%, ceea ce reprezintă intenția românilor de a ține pasul și de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în jurul său.

 Folosirea tehnologiei, împreună cu internetul, reprezintă un loc bun în care oamenii pot să învețe diferite aptitudini, de exemplu programarea, astfel, mediul online crescând exponențial. Desigur, internetul nu este folosit doar pentru lucruri bune pentru societate, dar cum spune și economistul VilfredoPareto, prin intermediul regulii 20/80, 20% din lumea care folosește internetul în scopuri bune, reprezintă 80% din activitatea care duce la o îmbunătățire la nivel total al societății, prin intermediul culturii, realizării de programe făcute cu scopul de a ușura anumite sarcini, sau de ce nu, automatizarea acestora.

Pe lângă crearea WWW (World Wide Web), a primelor calculatoare, omenirea a început să prezinte interes în această cursă a „upgrade-urilor”, astfel, oamenii de rând au început să aibă în față o paletă foarte diversificată în materie de produse, concurența fiind una acerbă. Am ajuns în momentul în care marele companii încep să se plafoneze, datorită producției prea mari, de produse similare, astfel, inovația fiind pusă pe locul doi, pe primul loc fiind doar crearea de profit. De la crearea de plăci video, care au adus rezoluții uriașe în domeniului jocurilor video, precum 8k, 4k, precum și frecvențele monitoarelor, care au ajuns la niște valori oarecum arhisuficiente pentru orice jucător înrăit, valorile de 300Hz au reprezentat plafonul de care marele companii sunt mulțumite, astfel, crearea de profit, și nu de inovare este prezentă.

Momentul în care companiile hardware au început să facă anumite upgrade-uri, să extrapoleze, prototipurile, inovațiile, care nu era foarte bine privite, au ajuns să fie o nouă nișă, precum telefoanele pliabile, procesoare cu frecvențe greu de crezut, datorită trecutului în care așa ceva nu era posibil, trecerea de la 144p, la 8k. Studiile arată că marea majoritate dintre români, au un televizor cu rezoluție cel puțin Full HD, astfel, este prezentă dorința de „mai bine”.

Companiile se folosesc de internet pentru a putea realiza anumite predicții, în materie de shopping, de dorințe ascunse ale utilizatorilor, astfel, cele mai bune lucruri care i se potrivesc unui utilizator vor fi prezente necontestabil, fără voința utilizatorului, pe telefonul acestuia.

Shopping-ul online a luat o mare amploare, mai ales acum, în acest context pandemic, și desigur că acesta era punctul în care cele mai mare companii au excelat. În această pandemie, multe companii au avut un an foarte prosper, precum Zoom, Tesla, companie al cărei șef a devenit cel mai bogat om din lume, totul fiind bazat pe dorința utilizatorilor și de nevoile acestora. O dovadă a creșterii și popularizării acestor companii o reprezintă și creșterea prețurilor acțiunilor la bursă ale acestor companii, acest fapt fiind un indice bun în realizarea statisticii prezentând progresul realizat și opțiunile societății.

 Astfel, internetul s-a transformat într-un business. Realizarea de profit este una dintre cele mai dorite lucruri, ceea ce este un lucru normal, dar desigur că nu trebuie să existe o ignorare a dorințelor utilizatorilor, dorința de inovare, de proiectare a lucrurilor cu adevărat folositoare, nu o luptă de „upgrade-uri” care vor să reprezinte un pas gigant, și care de fapt reprezintă o stagnare a societății în materie de tehnologie. Internetul, respectiv tehnologia, pot să fie folosite într-un scop foarte productiv, de către orice om, dar acesta poate să fie și o mare pierdere de timp. Astfel, consider că oricine ar dori să înceapă un lucru nou, internetul este locul perfect.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *