Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău
Directioneaza 2% pentru un altfel de jurnalism. Formularul poate fi descarcat AICI

Scurtișaguri

• Zece polițiști, două mașini de pompieri, un echipaj SMURD, o ambulanță și un echipaj jandarmi. Ce au în comun toți ăștia? Păi, toți au fost să vadă, adică, na, să îl convingă pe un elev de la un liceu din Zalău să nu sară de pe acoperișul pe care se urcase, acum vreo două zile. Bine, multe alte forțe au fost mobilizate să rezolve cazul, dar până să ajungă trupele americane care, ce să vezi, s-au aciuat prin România, până să se orienteze scutul de la Deveselu către teroriștii care, sigur, ei sînt de vină, până să rezolve securiștii cu ceva mișcări de trupe, recte de stradă (normal, guvernul e de vină, dacă nu, atunci măcar Iohannis), elevul s-a dat jos de pe acoperiș. Ca orice om normal, recte fără să sară. Evident, presa locală a fost pe fază, și, ca niște profesioniști ce sînt, au postat pozele elevului cu pricina, i-au dat și numele, și clasa, și probabil ar fi scris și ce mâncase în ziua respectivă, dar nu au mai apucat să întrebe. Nu-i nimic, important e că a fost cu ”Șoc! Numai aici! Senzațional! Bhă, dă clic aici, că vrem trafic!”. Ăsta da profesionalism!

• Dragnea a băgat la înaintare, pe șustache, când toată lumea a fost la numărat oameni în stradă, legea defăimării, aia în care dacă zici nasol de careva, și zic ei că i-ai băgat și pe alții ca el la grămadă, poc!, îți dau o amendă de nu poți să o duci. Aici, clar, apucăturile cu iz de comunism, nazism și alte asemenea sînt clare. Noroc cu ăilalți. Sau nu? Păi nu, că ăilalți, inteligenții, au zis că de aia sînt ei mai inteligenți, că zic ei că-s mai inteligenți. Și ce-au făcut? Păi au zis că de ce numai pesedeii să bage pumnul în gură celor care au ceva de zis, când, uite, și ei știu să facă asta, recte să reinventeze cenzura (nu că ar fi dispărut vreodată, da’ acuma să fie cenzura lor, că dacă-i a lor, clar, e inteligentă). Și uite așa, s-au strâns laolaltă niște din ăștia, care vor libertate, bineînțeles, libertatea lor, nu a altora, și au zis că de acum înainte, ar fi bine să nu mai apară pe facebook știri false, așa că sînt ei pe fază. Tare! Adică, nu sună rău. Doar că cine stabilește care e știre falsă? Adică, alo!, chiar așa de mult alcool să conțină berea de să nu mai gândiți? Știți când s-a mai întâmplat asta? În timpul comunismului, nu ăla din filme, ci ăla real, care a nenorocit mulți oameni pe lumea asta. Ori cenzura nazistă, care, la fel, a nenorocit mulți oameni pe lumea asta. Adică, alo!, voi chiar nu gândiți? Și, pe principiul ”dacă unu-i prost, bă, de ce să te lași mai prejos?”, ați reușit. Vorba reclamei: Sufle vântu’ cât de tare, coafura, la fel ca prostia, rezistă.

• Și un titlu tare, din Graiul Sălajului: Padurea – raiul hotilor de lemn. Bravo, Artur, așa-i, dacă vrei să furi lemn, clar, mergi în pădure (de ce râzi, Schweighofer?). Însă, așa, pentru diversitate, le dăm hoților de pește un pont: dacă vrei să furi pește, du-te, bă, la apă, că degeaba mergi în pădure.

• În Sălaj, cică, infracționalitatea sesizată e în scădere. La prima vedere ai zice că, fii atent, ce polițiști adevărați avem. Dacă ești un pic, doar un pic mai atent, îți dai seama că infracționalitatea sesizată e în scădere, pe când infracțiunile, nu. Iar asta, stimați polițiști, nu prea sună bine. Sună, așa cum comenta un cititor la materialul cu pricina din Graiul Sălajului: ”Mda, a scazut infractionalitatea sesizata, nu cea comisa. Asta denota ca populatia nu are incredere in politie si nu mai sesizeaza faptele mai marunte ca oricum nu se ocupa nimeni de ele. In realitate starea infractionala este in crestere cam la toate categoriile de fapte. Nici nu-i de mirare de vreme ce politia este complet descalificata profesional, fara a mai vorbi de lipsa acuta de cadre.” Și parcă mi-au mai trecut nervii pe polițistul care se mândrea că e cel mai vechi din birou, că e veteran – 10 ani la activ, în timp ce insista să suflu în etilotest, deși eu insistam că e pierdere de vreme, că nu consum alcool. El nu și nu, că el are timp, că dacă eu doar zic că nu beau, dar îs beat de nu pot să stau în picioare? Păi, domnu’ polițist, dacă tu nu îți dai seama măcar atât, dacă omul cu care vorbești e băut sau nu, atunci, hai pa, că mai sînt și alte meserii în care să faci vechime, meserii în care nu ai nevoie nici de fler, nici de prezență de spirit, nici de atenție distributivă.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*