Scurtișaguri

• Oricât de înălţător şi plin de mesaj ar fi gestul de a iniţia înfrăţirea unei localităţi simbol din România cu o localitate simbol din Republica Moldova, în chiar ziua Unirii Basarabiei cu România, de aici şi până a te bate cu pumnii în piept ca Tarzan în faţa lui Jane şi a susţine că prin asta se reeditează Unirea e, totuşi, puţin cam mult. În rest, gestul în sine e de apreciat.

• Luări de cuvânt şi discursuri pline de mesaje subliminale la ceremonia de înfrăţire între localităţile Bădăcin – Sălaj şi Răzeni – Republica Moldova. Şi pentru că a imaginat un pod peste Prut, primarul din Pericei a fost repede botezat cu numele primarului de Vârşolţ, că şi aşa îs comune vecine, aşa că din Boncidai a ajuns Breda, dar din fericire a rămas tot Csaba. Şi dacă tot a fost cu botez şi urmează Paştele, poate primeşte domnul primar batăr o jumătate de miel sau ce-o mai fi, de la Universal, şi o să fie toată lumea mulţumită. Mai greu de dres or fi gafele legate de Unirea de acum 100 de ani, că nici măcar Universalul nu are atâtea mioare câte ar trebui să dea. Aşa că pe lângă astea, discursul prefectului a strălucit, oricât de răsucit ar fi fost. Şi pentru că de la un asemenea eveniment nu trebuie să lipsească cireaşa de pe tort, un câine s-a trezit că are ceva important de lătrat hăpt în momentul cel mai solemn al ceremoniei, când se semna Actul de înfrăţire, şi camerele de filmat înregistrau cu mare acuitate. Noroc cu tehnologia, că s-a putut scoate la montaj. Şi dacă cei de la cotidianul ăl mai cu grai tot au iniţiat evenimentul şi tot au umplut atâtea pagini de ziar şi au susţinut sus şi tare că s-a făcut un pas uriaş pentru afirmarea românismului, puteau să facă şi efortul de a corecta articolul înainte de a-l publica. Asta ca să nu apară Bădăcin cu ”b” mic, când acolo s-a făcut un pas atât de mare. Cât despre diacritice şi acorduri gramaticale, nici nu mai are rost să pomenim.

• Și încă una, via Marius Bob: În Comisia Europeană s-a ridicat problema folosirii soluţiei de dezgheţat şoselele la prepararea cârnaţilor de casă. Informația e pe bune! În urma unui studiu s-a descoperit că toate produsele de acest gen conţineau această soluţie, adică soluţia de dezgheţat şoselele, aşa că s-au gândit să o interzică. Nea Ghiţă, angajat la primărie, om fără multă carte, poate vreo 7-8 ani de şcoală, nici nu mai știe, că nu i-au dat ăia diploma, aude la radio grozăvia. Îi îngheţaseră mustăţile de la frig şi se odihnea oleacă sprijinit în lopata cu care tocmai ieşise la deszăpezit drumul comunal. Supărat, înfige lopata în grămada de sare lăsată pe margine, o împrăştie pe şosea şi bombăne: ” Vor să ne otrăvească tocmai cu soluţie de deszăpezit ??? Mama lor de bandiţi!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*