DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Scriitorul Florin Horvath și Cupa Destinului – o carte eveniment ce începe în urmă cu 3.000 de ani și se termină anul acesta

Despre „Cupa Destinului“, cartea scriitorului pasionat și documentat – Florin Horvath, s-au spus multe cu ocazia lansării, ce a avut loc miercuri, 21 martie, în organizarea Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, în colaborare cu editura Ordo ab Chao, în sala Avram Iancu a Primăriei Zalău. Iar fascinația care a trezit-o în rândul celor care au citit-o și au povestit atât de multe despre ea nu poate însemna decât un îndemn spre a fi citită și descoperită, în continuare, de pasionații de istorie, de cei care vor să afle între paginile ei povestea nespusă a Ordinului Templierilor.

Și după cum au spus-o cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului, oameni din domenii relativ diferite, cu laturi comune, legați printr-o caldă apreciere reciprocă – managerul Doina Cociș, scriitorul Dan Marius Drăgan, istoricul Ștefan Dumitrache, avocatul Călin Hîrza, profesorul și scriitorul Ion Pițoiu, cartea este de o complexitate rară. Este o carte grea, care presupune să ai un bagaj de cunoștințe. O carte eveniment, care în primul rând este o carte de istorie, o carte eseu, o carte care prezintă informații inedite și oferă, în mod categoric, o viziune nouă asupra lumii. O carte care demonstrează o voluptate nemaipomenită în a povesti istoria, în a împărtăși evenimente, care se întâmplă pe parcursul a vreo 3.000 de ani și se termină în prezentul apropiat. O carte ce povestește despre alianțe matrimoniale absolut surprinzătoare și năucitoare, vorbește frumos despre blazoane, reușind să creeze o imagine cu totul și cu totul nouă asupra istoriei pe care am trăit-o și pe care o trăim și azi. Cu un talent scriitoricesc extraordinar, autorul permite cititorului accesul la o bogăție de informații ce oferă o satisfacție intelectuală extraordinară.

Cei prezenți au apreciat volumul drept un fel de istorie a Ordinului Templierilor, dar o altfel de Istorie, un altfel de discurs, menit să pună lucrurile într-o lumină cu totul nouă, menit să ofere înțelegere asupra a ce a însemnat acest ordin templier. O carte cu mai multe dimensiuni, o carte geopolitică, cu pasaje de-a dreptul năucitoare, ce scoate din străfunduri informații de-a dreptul spectaculoase, Florin Horvath fiind un comentator al istoriei de nivel european.

Sunt trei cărți într-o carte, a apreciat istoricul Ștefan Dumitrache: „Până la capitolul trei inclusiv este o carte a Ierusalimului, cu istoria plină de zbucium a Ierusalimului cucerit de David, o altă carte o văd de la capitolul patru la capitolul unsprezece inclusiv, este o carte dedicată nașterii Ordinului Templier și terminând cu marii maeștri ai acestui ordin, și, în sfârșit, o altă carte, care pornește de la capitolul doisprezece și până la sfârșit, care ne plimbă într-o altă lume de ritualuri, de alfabet secret, de marile taine aduse de templieri în Europa. Tot în partea a treia este multă simbolistică, dar avem un capitol dedicat, să-i spunem, secretului apariției religiei Islamice. În carte Florin Horvath atinge probleme delicate cum ar fi creștinismul Iacobit versus creștinismul Paulian“. Toate acestea și aprecierea făcută de Călin Hîrza, cum că autorul este unul la modă, nu au făcut decât să stârnească în auditoriu curiozitatea de a citi cartea și a afla mult mai multe.

Concluzia este până la urmă aceea cu care a fost introdusă cartea și autorul, de organizatorii evenimentului, și anume că: „În comparație cu bestseller-urile din alte părți ale lumii, dezavantajul său este doar limba în care sunt scrise. Altfel, cărțile sale pot sta alături de ale altor scriitori contemporani din literatura universală și mă gândesc la Baricco, Waltari, Clavell. Succesul ar fi asigurat prin traduceri în alte limbi de circulație internațională, ce s-ar cuveni unui Cavaler Mare Ofițer al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim, așa cum este romancierul Florin Horvath, zălăuanul. Pentru că scriitorul Florin Horvath fascinează cititorii de ani buni prin romanele sale istorice excelente, cu temă filosofică sau religioasă: Umbrele Nevăzutului (2015), De la Zalmoxis la Sarmizegetusa (2016), Vecernie la amiază (2013), Un templier la Sarmizegetusa (2008).“

 • lansare_carte_florin_horvath__1_
 • lansare_carte_florin_horvath__4_
 • lansare_carte_florin_horvath__5_
 • lansare_carte_florin_horvath__2_
 • lansare_carte_florin_horvath__3_
 • lansare_carte_florin_horvath__6_

...

3 comentarii

 1. Gheion says:

  Mason -deci
  de el nu treci, mai gheion,mai!

 2. Gheorghe Ion says:

  Deci, mason!

 3. Gheorghe Ion says:

  Deci, mason.

Lasă un comentariu