|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Reacțiile sălăjenilor la “Pup-o, mă!” au confirmat că pelicula își merită titlul de comedia anului

Chiar de multă vreme nu  am mai văzut o proiecţie românească la care sala să râdă în hohote, iar atmosfera de veselie generală să se menţină până la final, semn că filmul Pup-o, mă!, produs de sălăjenii Alin Panc și Văru’ Săndel, în care  joacă și zălăuanul Cosmin Seleși, poate fi considerat într-adevăr, pe bună dreptate, comedia anului. Povestea, filmată într-un cadru minunat din munţii Apuseni, la Răchițele, aduce în prim plan, într-un mod inedit şi plin de savoare, tradiţia şi legendele, încă vii, specific româneşti,  transmise din generaţie în generaţie,  parte din modul de viaţă al bunicilor şi străbunicilor noştri.  Iar tradiţia spune că mândra pupată de Ziua Lânii rămâne a feciorului pe viață. De aici şi până la a ieşi o comedie absolut remarcabilă, cap coadă, în dulcele grai ardelenesc nu a fost decât un pas, iar textul scris de Salex Iatma şi regizat de Camelia Popa s-a pliat perfect pe ideea sălăjenilor noştri, care au reuşit un rol remarcabil, bine ales şi gândit, care i s-a potrivit fiecăruia ca o mănuşă iar rezultatul a fost unul absolut admirabil, bun de încălzit sufletele.

Acum fără doar şi poate că pentru cei din Sălaj filmul şi faptul că actorii sunt de ai casei au avut şi alte conotaţii, iar criticile dacă ar fi fost să fie, ar fi venit cu siguranţă mult  mai pe şleau, numai că filmul a destins publicul care a râs cu lacrimi şi a încălzit sufletele atât de tare, încât acesta a fost aplaudat chiar şi la proiecţiile realizate în cursul zilei de joi, când actorii nu au fost prezenţi. Filmul este până la urmă o lucrare artistică deosebită a genului comic, un segment destul de neglijat la nivelul cinematografiei româneşti. Comicul de situație și limbaj ce creionează fiecare personaj în parte învelește esența filmului, cea plină de rosturi și credințe românești, într-o notă plină de umor menită să ironizeze românul înclinat spre a crede că tot ce zboară se mănâncă  Și dacă te iei la vorbă cu oamenii în satele românești, toți o să-ți spună povești cu strigoi sau legende locale care seamănă între ele destul de mult, pentru că părinții, bunicii și străbunicii au trăit cu și prin aceste povești. Actorii Alin Panc și Alexandru Pop Săndel au fost prezenți la proiecțiile din cursul zilei de vineri când au interacționat cu publicul atât înainte cât și după, ținând și locul colegului lor Cosmin Seleși care chiar dacă nu a putut fi prezent până la final a fost alături de tot ce s-a petrecut acolo.

Pentru cei care încă nu au apucat să vadă filmul e despre trei flăcăi strașnici, care au trăit de când se știu la stână, două mândre de oraș, aflate într-un mare impas și un baci hapsân. Tradiția spune că mândra pupată de Ziua Lânii rămâne a ta pe viață. Bică (Cosmin Seleși), Tică (Alin Panc) și Horică (Alexandru Pop Săndel) au trecut de mult timp de vârsta însurătorii, dar mai au o șansă anul acesta și trebuie să profite de ea. Acum încep problemele, ei sunt trei, ele două, apare și un strigoi, se aud împușcături, ziua e pe cale să se sfârșească, fetele de oraș nu sunt de nasul lor. Le vor pupa? Cine va rămâne fără pereche? Cum se va termina povestea? În mod sigur cu hohote de râs, demne de comedia românească a anului.

Filmările au avut loc în comuna Răchițele, de lânga Cluj, loc despre care Văru Săndel, aflat la primul său rol într-un film de lung metraj,  spune că „este un colț de rai, care ne arată încă o dată ce țară frumoasă avem”. Din distribuția Pup-o, mă! fac parte Alexandru Pop (Văru Săndel), Cosmin Seleși, Alin Panc, Cătălina Grama, Constantin Cotimanis și Alexa Tofan.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*