DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Pianistul Lucian Ban şi Elevation quartet au impresionat prin combinaţia de jazz modern cu influenţe populare din Transilvania

lucian_ban_elevation_quartet_zalau_2Zălăuanii s-au putut considera încă o dată norocoşi aseară, când l-au avut în mijlocul lor pe pianistul american de origine română Lucian Ban, care le-a adus jazzul de calitate, alături de Elevation Quartet. Şi asta pentru că Zalăul a făcut parte din lista oraşelor în care Lucian Ban şi Elevation Quartet s-au oprit în turneul lor european, în această seară urmând să concerteze la Sala Radio din București.

Cei cinci artişti au dat timp de o oră şi jumătate drumul notelor şi au reuşit să creeze o atmosferă specială în sala de spectacole a Clădirii Transilvania, într-un concert extraordinar, în care jazz-ul modern s-a întâlnit într-un mod cât se poate de plăcut şi neaşteptat cu muzica tradițională.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură, în cadrul celei de a VIII-a ediţii a festivalului Muza Fest.

lucian_ban_elevation_quartet_zalau_1Combinaţia dintre jazzul modern şi muzica tradiţională, specifică zonei Transilvaniei, s-au armonizat cât se poate de natural, iar cei cinci artişti – pianistul Lucian Ban, saxofonistul american Abraham Burton, contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson şi cântăreţul transilvănean Gavril Țărmure – au fost pe gustul publicului sălăjean, care a fost fermecat de versurile româneşti pline de duh şi surprinşi în mod cît se poate de plăcut de autenticitatea acestora, care i-a dus tocmai în satul bunicilor.
Lucian Ban a mărturisit, de altfel, la începutul spectacolului că îi face o deosebită plăcere să cânte în această zonă a ţării din care îşi trage originile, de care nu a uitat şi pe care o promovează în piesele de pe noul album.

Vorbind despre cel de-al doilea album lansat alături de quartetul Elevation, Lucian Ban spunea: „«Songs from Afar» este un material foarte personal pentru mine întrucât acest album este strâns legat de moștenirea cultural-românească și de influențele de jazz care mă ajută să descopăr mai multe despre locul din care provin și despre drumul meu din viitor. Nu este vorba numai de vechile cântece populare din Transilvania pe care le reinterpretăm pe acest album, ci și despre celelalte piese și improvizații care reflectă căutarea continuă a sensului musical. ” Titlul albumului face aluzie tocmai la rădăcinile culturale românești ale lui Ban, și în special la Transilvania, tărâm care este departe (“far”), atât în plan fizic, cât ți temporal, creând o punte către cântecele tradiționale din această zonă.

lucian_ban_elevation_quartet_zalau_3Trebuie spus că

Lucian Ban a crescut în micul sat Teaca din Transilvania, ascultând cântece populare autentice de la o vârstă fragedă. În anul 1999, artistul se mută la New York, unde studiază la prestigioasa New School University și în scurt timp își face debutul american cu albumul Somethin’ Holy, în duet cu saxofonistul Alex Harding. Albumul e distins cu 4 stele de către Allmusic, și este urmat de albumul Premonition (2003), foarte aclamat de critica de specialitate. Lucian Ban mai înregistrează Tuba Project alături de Bob Stewart, în 2006 și Playground, cu Jorge Sylvester tot în 2006.

The Lumination Ensemble, creat alături de Alex Harding și avându-l pe legendarul percuționist Barry Altschul, a fost denumit ca unul dintre cele mai bune zece spectacole din 2003, de All About Jazz. De atunci, Lucian Ban a colaborat cu Alex Harding, Reggie Nicholson, Arta Baron, Sam Newsome, Barry Altschul, Jorge Sylvester, Brad Jones, Bruce Williams, Damion Reid, Chris Dahlgren, Pheeroan AkLaff, JD Allen, Bruce Cox, Hill Greene , Carlo DeRosa, Curtis Fowlkes, Mark Helias, Gene Jackson, Ron Horton, Nasheet Waits, Bob Stewart, Gerald Cleaver, Phillips Derrek și mulți alții.

Albumul „„Songs From Afar” a fost cotat – în premieră pentru un artist român – cu cinci stele din partea foarte cunoscutei reviste de jazz DownBeat Magazine, fiind un triumf al comunicării emoționale și muzicale.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu