Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Pentru că Direcţia 5 – „De ce crezi în minuni? De ce toți par mai buni? De ce-n decembrie? Decembrie…“

directia_5_zalau__1_directia_5_zalau__2_

Şi a fost Direcţia 5, din nou, la Zalău. S-au ţinut de cuvânt şi ei şi organizatorii, Spice Events, când după concertul de la începutul lunii februarie au promis că vor reveni, în acest an, pentru a-şi lansa noul album. Şi au revenit. Cu „Rock’n Roll, Baby!“ Şi pentru că şi-au amintit atmosfera caldă cu care i-au întâmpinat, apreciat, fredonat şi aplaudat sălăjenii în luna lui făurar, trupa şi-a început spectacolul cu piesa „Îţi mulţumesc“, iar sala a înţeles de la primele acorduri şi a fost în picioare, fredonând cu ei: “Fiindcă ești cu mine, îți mulțumesc! La rău şi la bine, îţi mulțumesc! Pentru gestu-n sine că m-ai ales, dintre toţi pe mine, îţi mulțumesc!”
Şi chiar dacă Direcţia 5, de două ori, în acelaşi an, la Zalău, poate părea un pic prea mult, nu a fost deloc aşa. Biletele s-au vândut până la ultimul, ba chiar s-a stat şi în picioare, iar concertul s-a ţinut cu casa închisă. Sălăjenii s-au bucurat de Direcţia 5 la fel de mult ca în urmă cu nouă luni, dacă nu cumva chiar mai mult, ştiind că îi aşteaptă o seară plină de atmosferă, în care toată lumea se bucură de acelaşi lucru, în moduri diferite. Şi nici măcar nu trebuia să-ţi placă trupa, şi să fi venit doar aşa, dintr-o întâmplare, că ai primit un bilet de la cineva, şi era destul să vezi feţele radiind ale oamenilor, manifestându-şi bucuria în atâtea feluri şi feluri, că erai deja câştigat şi simţeai că virusul e transmisibil şi eşti pe cale să te manifeşti şi tu şi să urli în gura mare.

directia_5_zalau__5_directia_5_zalau__4_

„Îţi place? Da. Şi mie!“

Dar când astea vin de la două voci baritonale, atât de hotărâte încât te-ai aştepta să-i vezi mai degrabă în costume de gladiator roman cu sabia în mână şi nu la un concert Direcţia 5, presărat cu bluesuri şi versuri sensibile, sprâncenele ţi se ridică involuntar, lăsând loc repede zâmbetului. Şi chiar aşa, ce poate fi mai reconfortant şi oarecum amuzant decât nişte oameni mari, cu feţe serioase şi slujbe la costum, care ajung să se manifeste ca nişte copii, şi asta în perfectă stare de conştienţă, şi încă în public, şi nu orice public, ci unul în care, tot la două scaune, vezi o faţă cunoscută. Înspre capătul unui rând un bărbat se zbenguie de unul singur, savurând momentul, de parcă ar fi singur în sufrageria de acasă cu un kinect în faţă, în altă parte doi liceeni se sărută de parcă ar fi undeva după zidul şcolii şi nu înconjuraţi de colegi, părinţi şi profesori, o tănără uită că se află într-o sală plină şi ca să vadă cât mai bine se postează în faţa rândurilor filmând de pe iphone, ca şi cum nu ar fi nimeni în spatele ei, până când cineva îi oferă un scaun şi i se răspunde cu o faţă transfigurată de emoţie.

„Şi ce dacă… Şi ce dacă lumea e rea şi posacă“

Tonul la toate astea îl dau cei de pe scenă, şi ar trebui să fii de piatră să nu-ţi vină să-ţi arunci braţul în sus, atunci când îl vezi pe Nicu Damalan făcând el singur cu chitara electrică un spectacol de sunete şi dans, într-un cuplu perfect armonizat, sau când Marian Ionescu schimbă chitara bass cu clapele, ca să fugă apoi din nou la chitară, sau când solistul Cristi Enache lasă vocea pentru muzicuţă, sau când Toni Şeicărescu îşi alătură vocea puternică şi uşor răguşită timbrului special a lui Cristi, pentru a cânta: “O fată ca ea merita, toata preţuirea ta”… Şi atâtea impresii: „Mi s-au părut atât de mici când au intrat pe scenă, când mă aşteptam la cu totul altceva. Şi nici măcar nu mi-au plăcut la început, ca apoi să crească şi să tot crească până la final, când mi s-au părut mari. Au fost grozavi! Şi când Cristi şi-a dat jos ochelarii şi a văzut sala fară sticla fumurie, chiar am putut vedea emoţia pe faţa lui.“
Concertul a fost gândit să se încheie în ton cu momentul: „De ce crezi în minuni? De ce toţi par mai buni? De ce vrei să iubești? De ce să dăruieşti?
De ce cad fulgi din cer? De ce-n decembrie? Decembrie…“ Doar că publicul a aplaudat până cei cinci şi-au reluat instrumentele, au întrebat ce piese se doresc şi au mai cântat o jumătate de oră.
Şi ei au fost: Marian Ionescu (pian & chitara bass) Cristi Enache (voce) Marius Keseri (tobe) Nicu Damalan (chitara) Carmin Ionescu (chitara bass) Toni Seicarescu (voce). Concert organizat de Spice Events.

directia_5_zalau__3_retro_band_zalau

Retro Band

Ar mai fi totuşi ceva de amintit şi păcat de lăsat pe dinafară. Deschiderea concertului a fost făcută de trupa „Retro Band“ din Zalău, o trupă de clasic rock cover, care au încălzit atmosfera cu piese consacrate a anilor 70- 80, şi care nu a trecut neobservată de public. Cristian Niculaș – chitară, Anna Gáspár – voce, Major István – chitară, Major Lóránd – voce, Sergiu Chiș – percuții, Romeao Ciumărnean – clape, Vasile Soran – chitară bas.

3 comentarii

 1. Florina says:

  Au fost minunati atat cei de la Directia 5 cat si publicul.Ii asteptam sa revina cat de curand pe scena de la Zalau.

 2. raul says:

  A fost un concert minunat.Insa pe partea de sonorizare nu prea au stralucit cei de la M&M show. Avem si noi in zalau instalati de sunet nu trebuie aduse de la cluj neaparat!!

  • Ilie says:

   bine raul, poate nu știai ca Directia 5 a venit cu sonorizarea lor. Dacă vrei sa faci publicitate cuiva din zalau, zi pe fața. Hai noroc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*