R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Pe Valea Iazului, către izvoarele din lumea neștiută a Munților Plopiș

Pe Valea Iazului, urmând cursului apei în amonte. Vegetație luxuriantă. Ia cascadele de unde nu-s. Frumusețea neștiută a Sălajului



5 comentarii

  1. Eagle says:

    Respectabile domn Goja.. Cele doua “leave a reply” ale dvs mi se par exprimarea unei frustrări interioare. Vi se pare ca va face o anume concurenta aceste video reportaje și simțiți ca e nevoie sa “apasati cu călcâiul”? Mie așa mi se pare, din moment ce ați scris ghidul pt Maramureș. Cred ca în ziua de azi fiecare avem idee ce facem/ce expunem/ ce prezentam, numai în comunism ni se trasa ordinea, nu? “Balast”… hmmm. Tocmai am citit un reportaj de genul balast mult și fără rost scris despre dvs în aplauzele furtunoase cu referire la expoziția dvs de acum câțiva ani. Acolo nu e balast poetic, nu? Ceea ce va lauda și va susține cauza, nu se ia în calcul? Mie îmi plac genul asta de prezentări. A zis dl undeva ca e ghid de trasee, ca sa prezinte coordonatele exacte?
    Mi se pare exagerat sa intri cu picioarele în munca unuia. Indiferent de ce natura e ea. Când prezinți natura, o prezinți cum vrei. Poetic. Subiectiv. Etc. Dacă ați fi vrut sa va exprimați o opinie concreta, mă gândesc ca se putea sa fie și fără atâția “dinți incisivi”.. băgați aiurea. Cred ca va simțiți amenințat ca uite, exista și o alta cale de a prezenta ceva. Ceea ce pt stimabilul domn din spatele aparatului foto, adică dvs. vi se pare un nimic…multora li se pare un escape. Nu dați dovada de atâția ani de jurnalism în spate. Sunteți genul tipic aceluia care nu accepta și alte deschideri, în ideea de a nu va face concurenta. Urat, stimabile. Urat. Nu toată lumea aleargă după vizualizări și like’uri, aplauze și laude ca în Maramureș.

  2. Lucian Petru Goja says:

    Dlui Calin Paval

    Turismul decent se face pe baza de informatii, el, ,ai ales azi, nu se face la plezneala si nu doar de catre cei care cunosc un areal (sat/judet/tara) asa ca mi se pare elementar ca la promovarea unei zone sa faci minime referiri privind zona,locatia/debutul & finalul traseului si sa lamuresti cam ce se poate vedea pe-acolo, in functie de anotimp. Fac turism montan de peste 6 decenii si salajan de peste trei decenii asa ca imi pot permite sa fac comparatii/ierarhizari (subiective,desigur) privind anumite zone/trasee. E bine sa fii exaltat/patriot dar asta se coreleaza cu virsta/experieanta personala/educatia si multe altele iar dupa 25-30 de ani excesiva exaltare /patriotismul local desantat lasa cititorului cel putin un gust indoielnic. Pe de alta parte va asteptati ca toti cei INTERESATI de Salaj sa va aplaude neconditionat pentru fiecare articol(as) ? Puneti-va problema ca si altii umbla/vad/descopera Salajul , adesea locuri cu adevarat remarcabile/unice (geomorfologic, peisagistic, botanic , atropologic samd) si nu aplauda complezent ori ce.
    Sanatate, drumetii exceptionale si numai bine !
    LPG

  3. Lucian Petru Goja says:

    Acelasi stil de a prezenta, in acest caz NIMICUL=o vale banala cu albia pe alocuri sapata-n marne vinete, alteori in sisturile cristaline aluvionare, intens rulate, slefuite . Dar nu asta-i baiul ci faptul ca pentru a promova turistic o zona, fie in acest caz Salajul, spui de unde o iei, incotro te duci, pe unde te intorci. Salajul are realmente shpe locuri de un pitoresc fantastic, si cascade ( de ex. ale Mesesului, pe calcare, abordabile din Treznea) dar pt. a le fi aduse la cunostinta celor care iubesc si respecta & nu polueza menajer etc. natura e musai de dat niste info concrete, pe linga balastul ,,poetic,,. Aceasta vale e chiar una extrem de banala iar vegetatia de pe flancuri absolut normala, mai ales intr-un an precum acesta, cu regim pluviometric ridicat.
    Interesanta provocarea lui Gozman ! Hai spune unde /in ce loc. e v.Iazului. Parca la Marca exista un basorelief al lui Iisus sculptat pe la 1800-1850 la comanda unei contese intr-un bloc de piatra. La Mori in Codru se refera la o locatie din Marca sau la Mtii Codrului de pe hotarul MM-SJ-SM ?
    Sanatate si trasee turistice interesante pasionantilor de astfel de,,nimicuri,,
    Acum o nedumerire : pina in urma cu 2-3 luni cautind pe site Harta interactiva a jud,SJ o descopeream facil, aveam vreo 5- 6 sectiuni zonale care, accesate, ofereau date excelente ref. la catune/sate/comune /orase & caile de acces spre ele. Am incercat sa accesez acea harta in urma cu o luna si mai recent ( ma intrebam de ce niciun alt judet al Romaniei nu avea ceva similar, exceptional orientativ) dar nu am mai gasit-o.Oare de ce ? Pe principiul ca-n Romanie ORICE LUCRU BINE FACUT trebuie negat/azvirlit la cos ? Pacat !
    LPG
    Baia Mare (un fan al turismului salajan , de spte trei decenii)

    • Călin says:

      În reportaj am spus foarte clar că valea traversează satul Iaz. Deci, prin simplă deducție, valea e lângă satul Iaz. Pentru a vedea încotro e amontele acestei văi, pentru asta există hărți. Google Maps e la un clic distanță. Cât despre ”NIMICul” de care spuneți… Cum puteți să spuneți că natura e nimic? Trebuie musai să fie ceva anume, ca să fie frumos? Iar valea nu e deloc banală. Decât în cazul unor preconcepții legate de ce ar trebui să vezi ca să nu fie ”banal”. Tocmai aici se face diferența între oameni: majoritatea are nevoie de repere la superlativ, pentru a putea vedea frumosul. Alții, puțini, e drept, pot să vadă frumosul pretutindeni. Cât despre coordonate și indicații precise… Cei care vor și pot, au nevoie doar de o idee. Restul face parte din aventura descoperirii locurilor.

  4. Gozman says:

    Numa pe valea Iazului nu ai ajuns. Hai la Marca sa te duc eu la Mori in Codru sa vezi cascade. Pe valea plopisului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *