DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

O seară de neuitat cu Analia Selis, Mariano Castro, Omar Massa, orchestra Alegria şi acorduri de bandoneon, în ritmuri de tango

Zălăuanii i-au întâmpinat pe artista argentiniană Analia Selis, pianistul și compozitorul argentinian Mariano Castro  şi invitatul special al evenimentului, Omar Massa, alături de Orchestra Alegria, dirijor Vlad Agachi cu nerăbdare, emoţie şi sala plină, intuind o seară magică, de neuitat, în compania acordurilor de tango, vals şi milonga aregentiniene.

Şi aşa s-a şi întâmplat, pentru că pe Analia nu ai cum să nu o îndrăgeşti, de îndată ce începe să povestească cu pasiune şi cu o muzicalitate aparte, dată de accentul argentinian, în timp ce dirijorul Vlad Agachi a fost îndrăgit încă de prima dată când a venit cu orchestra Alegria la Zalău, tocmai pentru că ştie să interacţioneze atât de natural cu cei cărora le oferă concertul. Şi pentru că Analia Selis e un nume cu rezonanţă în România, o parte din cei prezenţi au ridicat sprîncenele a mirare, încă de când au văzut afişul, Analia Selis, la Zalău? Asta chiar e o ocazie unică. Şi nu au avut cum să se simtă decât privilegiaţi, mai ales când artista a împărtăşit publicului cu atâta farmec, că au fost 16 spectacole şi că cel de aseară, de la Zalău, a fost ultimul din acest sezon.

Dincolo de interpretarea impecabilă a artistei şi a orchestrei Alegria, şi faptul că Omar Massa a adus pentru prima dată bandoneonul pe o scenă în Zalău, ceea ce a dat spectacolului o notă aparte, iar spectatorilor o experienţă unică, zălăuanii au apreciat, poate cel mai mult, felul în care Analia a ştiut să le povestească despre tango, despre  valsuri şi milonga argentiniene. Felul în care a deschis spectacolul şi l-a completat cu tangouri celebre româneşti, din perioada interbelică, felul în care a adus la fiecare piesă şi povestea ei, în aşa fel încât publicul a rămas nu doar cu ritmuri şi acorduri de neuitat, ci şi cu poveşti, multe poveşti despre dragoste, nostalgie, flori de venin, iubirea neîmpărtăşită, milonga sentimental. Felul în care a ştiut să lege tangoul argentinian de cel românesc şi să deschidă spectacolul cu Dulce Zaraza în varianta lui originală, cea argentiniană. Şi cine ar putea să povestească mai bine despre tangoul argentinian decât cineva care a crescut cu el, cineva de la el de acasă, cineva care îl poartă în suflet şi se îmbracă cu el de fiecare dată când îl povesteşte. Aşteptarea pentru acordurile bandoneonului şi întâlnirea cu Omar Massa a fost cu atât mai mare cu cât Analia şi Vlad Agachi l-au prezentat în felul în care au făcut-o. La fel s-a întâmplat şi cu compozitorul argentinian Mariano Castro, care a făcut aranjamentele muzicale pentru orchestră, pentru spectacolul care s-a îmbinat atât de frumos într-o  nouă abordare asupra muzicii clasice, combinate cu acordurile ritmurilor latine, și anume un concert de tangouri, valsuri și milonga argentiniene completate cu un moment special de tangouri celebre românești

Analia Selis,

este originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. A reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest pas i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri Media Pro Music, cu care a lansat două albume – Aqui hoy şi Aqui manana -, urmate de apariţia discografică Suenos-Vise, produs de Cat Music. A fost invitată să concerteze la două ediții ale Festivalului Internațional George Enescu, în Piața Festivalului.

Mariano Castro,

e născut la Buenos Aires, în 1975, începe studiul pianului şi al chitarei la vârsta de 9 ani. În 1993, intră la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires unde studiază în paralel cele două instrumente. Se perfecționează sub îndrumarea unor nume precum: Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). În cariera sa de interpret, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock, folclor şi muzică clasică, precum şi ca solist de pian şi chitară. Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, recunoscut la nivel mondial, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Celmai bun album de tango.

Omar Massa,

s-a născut în 1981 la Buenos Aires – Argentina. A început să învețe pianul de la cinci ani, iar la șapte ani și-a făcut debutul la Cafe Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservarorul Național de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal și Julio Pane. A fost de asemenea discipol al Maestrului Alejandro Braletta. Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în fața unui public de 120.000 de oameni, la Buneos Aires, Arena 9 de Julio. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola și Filarmonica din Buenos Aires și a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina. În 2014, el a fost nominalizat la Premiul Gardel Music, pentru albumulsău Tribute to Piazzolla, înregistrat împreună cu Quatrotango Ensemble, și invitatul lor special, Leopoldo Federico.

Seara alături de cei trei artişti, dirijorul Vlad Agachi şi orchestra Alegria a fost una cât se poate de plăcută atât pentru public, cât și pentru membrii orchesteri, aplauzele prelungindu-se atât de mult, încât cu toţii au hotărât să-și prelungească reprezentația de drag, iar noi nu putem decât să le mulţumim şi să sperăm că vor reveni.

Evenimentul „Tango Simfonic. Și atât.” a fost organizat de Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău.

  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_6
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_2
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_1
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_3
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_4
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_5
  • Analia_Selis_Mariano_Castro_Omar_Massa_orchestra_Alegria_7
  • Analia_Selis 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu