R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

O seară artistică deosebită alături de Cristofor Columb, regina Isabela şi regele Ferdinand, cu actorii teatrului „Regina Maria“ din Oradea

E cât se poate de clar că spectacolul a fost apreciat, înţeles şi gustat, când o sală plină aplaudă, la unison, minute în şir, cu un zâmbet larg şi ochii strălucind. Şi asta pentru că actorii Richard Balint, Ioana Dragoș Gajdo, Alina Leonte, Petre Ghimbășan, Sorin Ionescu și Alexandru Rusu de la Teatrul „Regina Maria“ din Oradea au adus, pentru mai bine de două ore la Zalău, într-un spectacol plin de umor şi ironie fină, Spania secolului al XVI-lea cu Cristofor Columb, la curtea reginei Isabela de Castilla şi a regelui Ferdinand.

Piesa de teatru “Isabela, trei caravele și un mare mincinos”, regizată de clujeanul Eugen Gyemant, în scenografia lui Tudor Prodan a prezentat în faţa publicului zălăuan într-un decor foarte inspirat, imaginând linii şi curbe ce au fost pe rând curte regală şi caravelă, povestea vieții lui Cristofor Columb într-o parodie plină de umor îmbinată cu trimiteri cât se poate de actuale, la viaţa contemporană.

Spectacolul a pus în scenă textul parodiei scrise de dramaturgul italian Dario Fo, laureat cu premiul Nobel pentru literatură, premiera acestuia având loc la Oradea, la începutul acestui an.

Piesa a fost construită pe ideea de teatru în teatru și împărțită în două acte. În prima parte Columb (Richard Balint, căruia zăluanii i-au simţit lipsa) intră în cercul familiei regale a Spaniei și încearcă să-i convingă pe aceştia de importanţa unei expediţii spre Indii pentru a obține o finanțare. În cel de-al doilea act se prezintă întoarcerea lui Columb și judecarea acestuia de către Curtea Spaniei, pentru felul în care a cheltuit banii și și-a condus călătoria. La final este acuzat de brutalitate, omucidere, furt, comercializarea sclavilor și trădare şi condamnat la 97 de ani de închisoare dar scapă de executare datorită amnistiilor, situaţie care nu are cum să treacă neobservată şi să nu stârnească amuzamentul sălii fiind atât de bine ancorat în actualitate.

Dincolo de interpretarea impecabilă a actorilor şi veridicitatea spectacolului, zălăuanii au apreciat, poate cel mai mult, spontanietatea actorilor şi felul în care aceştia au reacţionat şi au cooptat publicul în jocul de pe scenă, în momentul în care un telefon uitat deschis a început să sune sau atunci când un copil a dat semne că îi este somn.

La final, aplauzele au fost furtunoase şi publicul a aflat că actorii urmează să revină cu un nou spectacol în luna aprilie. Noi îi aşteptăm, de fiecare dată, cu drag.

  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__5_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__1_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__2_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__3_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__4_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__6_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__7_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__8_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__9_
  • isabela_trei_caravele_si_un_mare_mincinos__10_


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *