DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

„Nu ai cum să creşti spiritual în condiţii de comoditate de consum“- filosoful Sorin Lavric, în conferinţă la Zalău

Prezent la Zalău pentru a vorbi despre consacrarea prin suferinţă, filosoful Sorin Lavric a adunat laolaltă mai ales feţe bisericeşti, evenimentul făcând parte din seria „Glasul Bisericii în cetate”, dar şi curioşi să afle mai multe despre subiectul abordat din perspectiva unui filosof, a unui om care a stat faţă în faţă cu deținuţii regimului comunist.
Iar ceea ce a avut de spus a pus poate pe gânduri, a îndemnat la introspecţie, iar cei prezenţi au plecat cu o „temă de casă“ Acesta a împărtăşit publicului ce înseamnă să stai în preajma unor oameni care au fost închişi în temniţele comuniste şi felul în care aceştia se transmit spiritual, dincolo de cuvinte, prin simpla lor prezenţă, într-un fel cât se poate de greu de transpus în cuvinte.

Sorin Lavric a dezvoltat în cadrul conferinţei un algoritm în 5 trepte despre consacrarea prin suferinţă şi a concluzionat că împinirea spirituală nu se poate obţine decât în situaţii limită şi nicidecum ducând o viaţă comodă, însă câţi au puterea să-şi dorească aşa ceva. Prima treaptă presupune desfiinţarea socială, în care omul este umilit,devii un paria pentru cei din jur, a doua etapă constă în desfiinţarea fiziologică, printr-o suferinţă dusă la paroxism, etapă care te poate trasforma într-o brută, însă dacă ai tăria necesară, ajunge într-un final să te înnobileze şi astfel să ajungi în etapa metanoică, în care intervine transfigurarea şi se schimbă perspectiva asupra vieţii, apare un alt unghi de vedere asupra perceperii lumii, dispare frica şi apare detaşarea de cele lumeşti. Este o caracteristică pe care Lavric a întâlnit-o la deţinuţii regimului comunist printre care s-au numărat Liviu Brânzaș, Alexandru Mironescu, Valeriu Gafencu, Gavrilă Vatamaniuc, Mircea Nicolau. În cea de a patra etapă, cea anastatică pe care nu toţi au reuşit să o atingă, aceşti oameni începeau să aibă carismă, să iradieze, să se transmită la nivel spiritual într-un fel ce ţine de mistic. Ultima etapă, cea mărturisitoare, condiţia de întâlnire cu tine însuţi, e cea la care au ajuns toţi, şi în percepţia lui Lavric e cea mai valoroasă literatură de la revoluţie încoace, forța acestei literaturi axată pe trăirile celor care au suferit în perioada comunistă constând în faptul că are capacitatea de a transforma lăuntric, şi de a transmite că viața, dacă are un sens, trebuie să fie o aventură a spiritului.

Toţi aceşti oameni care au atins etapa anastatică iradiau şi transmiteau unda de spirit, dincolo de cuvinte. Omul intelectual nu e o fiinţă de spirit şi acesta nu poate fi perceput în sfera lui, creşterea spirituală nu are loc în condiţii de comoditate de consum, spiritul se transmite prin suferinţă extremă, într-un algoritm de 5 trepte a fost concluzia şi, oarecum, regretul transmis de Sorin Lavric.

În partea doua a conferinţei cei prezenţi în sală au putut adresa întrebări, printre care s-au regăsit şi subiecte precum Experimentul Piteşti, care în opinia lui Lavric nu face decât să ilustreze algoritmul în 5 trepte, modelele spirituale care lipsesc din viaţa tinerilor de astăzi, în care nu mai există o ierarhie a valorilor şi în care aşa cum a asociat cineva din sală Vox populi, Vox Dei nu e decât un fel deVox populi, Vox derbedei.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Sălajului și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS).
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu