R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

„Noaptea Muzeelor” de la Zalău, o poartă deschisă spre cunoaștere

Chiar dacă am pierdut vernisajul şi ritualul roman, ne referim la vernisajul expoziţiei intitulată cât se poate de sugestiv „Daruri către zei”, nu am pierdut expoziţia, pe care am vizitat-o pe îndelete, de „Noaptea Muzeelor”, la Muzeul de Artă „Ioan Sima”.  Şi dacă tot am vizitat-o pe îndelete, nu am putut să nu observăm şi ingeniozitatea echipei MJIAZ şi felul în care au reuşit să surprindă însemnătatea darului într-o serie de ipostaze de-a lungul istoriei, cum altfel decât făcând o călătorie în timp. Şi dacă darul şi gestul în sine nu te poate duce cu gândul decât la ceva frumos, nu la fel de uşor de digerat e faptul că acest dar poate merge până la sacrificiul uman, şi asta într-o istorie destul de recentă. „Daruri către zei” nu face altceva decât să te întoarcă cu mii de ani în timp şi să-ţi povestească, începând cu epoca fierului şi terminând cu zilele noastre, în imagini, machete, mulaje, reproduceri despre natura darului, cine îl făcea, cui îl dăruia, cu ce ocazie şi ce semnificație avea acest dar.

Vernisajul expoziţiei „Daruri către zei”, a fost urmat de activităţile dedicate ediţiei din acest an a „Nopții Europene a Muzeelor”, ce s-au derulat pe parcursul a două zile, 20- 21 mai, în sălile de expoziție și în curtea Muzeului Județean şi au constat în ateliere creative, antrenamente militare, în replici după echipamente antice, concursul „Fii ghid pentru o noapte la Muzeu!”, un concert live, o tombolă, competiţii pe familii, un concurs de tir cu arcul şi multe altele, alături de vizitarea expoziției de bază, sâmbătă seara, între orele 19.00-01.00.

La ediția din acest an organizatorii au invitat vizitatorii să aducă cu ei obiecte vechi, din ultima sută de ani, pentru a primi în schimb un bilet de tombolă.

Şi când membrii echipei Muzeului Județean de Istorie şi Artă Zalău te aşteaptă încă din curte şi te îndrumă, însoţindu-te exact acolo unde vrei să ajungi, ca apoi să-ţi ofere un ghidaj cât se poate de viu, legat de tot de înseamnă aceste plaiuri ale Sălajului, de la omul preistoric până în prezent, nu ai cum să pleci de acolo altfel decât câştigat şi încântat că ţi-au dăruit câteva ore cât se poate de frumoase, iar expoziţia „Daruri către zei” capătă o cu totul altă conotaţie.

În altă ordine de idei, evenimentul „Noaptea Muzeelor” a fost o activitate care i-a purtat pe cei prezenți prin poveștile timpului, un fel de album care surprinde esența unui moment istoric, a evoluției omului și a habitatului său. Și pentru că ediția din acest an a stat sub semnul darului, darul s-a regăsit în expozițiile, jocurile și atelierele pregătite pentru vizitatori. Tot în dar, cei prezenți au primit un tur ghidat prin muzeu, un prilej de a beneficia de informații veridice, bine așezate pe axa timpului, astfel încât „drumeția” prin muzeu s-a transformat într-o lecție a trecutului, cu însemnătate pentru prezent. Exponatele, fie ele obiecte găsite în săpături arheologice (vase, oseminte, monede), fie ele reproduceri ale unor practici vechi (movile în care erau înmormântați aristocrații, pregătirea ofrandelor umane pentru incinerare), ori construcții, peșteri în care locuiau oamenii din Sălaj în urmă cu mii de ani, au devenit elemente palpabile ale timpului trecut, a spațiului locuit pe aceste meleaguri.

 

 

  • noaptea_muzeelor0
  • noaptea_muzeelor01
  • noaptea_muzeelor3
  • noaptea_muzeelor4
  • noaptea_muzeelor5
  • noaptea_muzeelor6
  • noaptea_muzeelor7


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *