R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

#NEAMCARANTINART – un proiect colaborativ inedit, despre artă în vremea pandemiei

Martie, 2020. Lumea ia o pauză bruscă și neașteptată din alergarea nebună care o caracteriza în ultima vreme. Un virus, despre care nu se știu foarte multe,  despre care se fac nenumărate speculațiii și care creează panică, generează măsuri mondiale fără precedent.  Astfel, în acest context, suntem nevoiți să stăm în casă, să ne autoizolăm pe cât posibil, pentru a preîntâmpina un colaps al sistemului sanitar și pentru a ne proteja pe noi și cei dragi ai noștri! Acesta pare a fi, pentru moment, cel mai bun antidot.

Autoizolarea poate fi interesantă, până la un punct. Poate fi un bun prilej de reconenectare cu noi și cu ai noștri, un bun moment de a  face lucrurile pe care le avem lăsate în standby de ani de zile, de a acorda o atenție specială hobbyurilor,  atât de importante pentru un trai echilibrat.

Atenție! Autoizolarea poate genera însă și dezechilibre psihologice. Postările alarmiste din media clasică sau social media, pot duce, potrivit specialiștilor, la o anxietate generalizată. Se accentuează o stare perpetuă de frică și, pe modelul caragialesc, “fandacsia-i gata”.

Nu știm cât va dura…Trebuie, mai mult ca niciodată, să începem să funcționăm ca o comunitate puternică și să contribuim, fiecare cu ce poate, la crearea unui climat echilibrat, care să ne ajute să trecem, împreună, peste această perioadă. Începem cu pași mici. În România companiile private susțin financiar sistemul sanitar, micile croitorii creează măști de protecție pe care le donează persoanelor din categoriile vulnerabile, voluntarii din diverse asociații și fundații se implică în a da o mână de ajutor vârstnicilor, pentru care recomandarea principală este să stea în casă (în Sălaj vezi exemplul Asociației Împreună îi vom face Fericiți), se readuc în atenția publicului pledoariile pentru consumul de produs românesc din lanțul scurt de aprovizionare și susținerea micului producător local (în Sălaj vezi exemplul proiectului online Colțul Românesc sau al magazinului Făcut în Sălaj).

În acest context am pregătit și noi, Pro Teatru & Fundația Agapis, un proiect colaborativ, #neamcarantinart, care vă invită pe baricade, în perioada de izolare. Un manifest cultural, de responsabilitate socială, pledoarie pentru solidaritate și creativitate. Creativitatea este un concept multidimensional, care ne poate echilibra. Vă invităm să stăm acasă, să folosim cât mai creativ timpul pe care îl avem la dispoziție și să împărtășim între noi bucuria creativității noastre. La final, când valul va trece, ne vom întâlni în cadrul unui eveniment fabulous, ca o amplă îmbrățișare colectivă. Promitem!

Eu, de exemplu, am hotărât să îmi petrec timpul în care #stauacasă, creându-mi o anumită disciplină de lucru. Scriu content pentru comunicarea brandurilor noastre, cos, îngrijim o micuță grădină de zarzavat și practic un hobby mai vechi, din domeniul artelor vizuale! Sunt creator de colaj manual, manifest. În episodul de mâine o să vă spun povestea hashtagului din afișul proiectului nostru #neamcarantinart (Darius e artist în jocurile de cuvinte, nu?).

“ Din păcate, în această perioadă de criză, instituțiile de cultură s-au închis. Câteva au reușit să se mute în online. Noi am decis să le oferim oamenilor, care sunt nevoiți să stea acasă, un imbold să practice arta. Trebuie să înțelegem că avem nevoie de artă acum, mai mult ca oricând. Acum când izolarea socială poate avea un impact psihologic puternic.” Darius Prodan, președintele Asociației Pro Teatru.

Haideți și voi cu noi în proiect!  Ne-am propus să ajungem să postăm zilnic forme de manifestare culturală din vremea pandemiei. Îi invităm alături de noi pe toți cei care pot transmite, artistic, emoțiile acestei perioade nemaiîntâlnite. Un fel de jurnal de  izolare. Împreună!

carantinartă = izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități din cauza unei epidemii, a unui război sau a oricărui motiv de natură personală, în care persoana sau colectivitatea izolată își petrece timpul practicând o formă de artă.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *