” – Dar ce-i acela ”băncădit”?
-Băncădit îi ala uom care dimineața nu-și poatie arădica capu di pă perină! Că-i betiag die băutură! Noa, die aiștia tre să coț, să-i tomniești, să poată mere la lucru a duoaua zî, să hie citov die lucru. Cu ce-i poț tomni? Cu o mâncare acră, cu o broajbă dei curethi morat, c-on canceu die moare…
Asta-i una dintre alea mâncări! Amu, tu nu-i musai s-o faci tare acră. O faci cum îț place țâie că tu nu iești băncădit, Doamnie feri!
Tai o găină bună, o dubdiești, o pârlești cu șpiru rămas di la pălincă, o bonțălești. Tai carnia di pă tiept, că-i face altă mâncare din iea. O poți frije în prezli. Pui găina fără carnia di pă tiept, da cioantile pă tăitie le pui, că alea dau gust la mâncare!
Tai carnia dărăburi ca pântru tocană, on dărab bun pântru hiecare om di la masă. Pui dietilindi unsoarea dinlontru găinii, că dacă-i găină bună are bugăt die multă unsoare!
Îț mai trebe on blid die curethi morat, ciapă, porodici, thipărușe, ai.
Die-nceput, vez cum-îi curethiu. Die țî să-mpare pe acru lasă-l o vreme în apă rece. Die vrei, poț să-ț morez tu o țâră die curehi proaspăt numa pântru mâncarea asta, în tri zâle să morează cum vrei. Die vez că-i mai tare și țâ să-mpare că a hierbe mai greu, pui curethiu tăiet mânânțăl ca tomajii, îl pui să hiarbă o vreme seperat, dup-aceie îl poț punie în mâncare și-a mai hierbe laolaltă cu carnia o țârucă.
Opărești porodicii, îi corățăști die peliță și îi tai coscuță. Țâi și zama pă care o lasă porodicii.
Tai unsoarea găinii dăraburi mnici și o pui în laboș să să topască. Să fac niștie jumeri mânânțele pă care le scoț p-on bliduț, că li mânca reci.
În unsoarea rămasă pui să să moaie ciapa pă care o-ai tăiet mânânțăl. Păstă ciapa muietă pui dăraburile die carnie, pui sare, pui thiperi, amesteci și le friji pă tăitie părțâle, roată, roată le friji. Mai pui în mâncare o lingurucă die chimimoc măcinat, tri cățăi die ai zdrobdiț, o lingură die poprică dulce. Adauji mintienaș apă caldă, cam până la tri sferturi din carnie. Lași să hiarbă carnia încetuț.
Iestimp tai thipărușa și o pui în laboș păstă carnie, amesteci. Cătăcând carnia-i hiartă pă jumătatie pui porodicii pă care i-ai tăiet și tăt amu pui curethiu. Uări ala opărit o țârucă, uări ala morat die nou, mai proaspăt și mai cruduț. Păstă curethi pui iară thiperi, thiperiu trebuie să-l sâmțăști binie în mâncarea asta!
Când tăitie-s hiertie țâpti păstă mâncare on pumn bun die morar verdie tăiet.
Când pui în blid, cinie vre își punie groștior.
Dumniezo V-ajutie și Vă-mbucure!”
niciun comentariu