DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Înc-un rând

• Vin, vin și iar vin Sărbătorile de iarnă! Și ca să știe toată lumea că vin, Viorel suflă tare de tot în trâmbiță să audă toată suflarea. Nu doar cea de la Graiul, ci toată suflarea pământească: ”Feeria Sarbatorilor de iarna cuprinde toata suflarea pamanteasca”. Acuma, de ce e toată suflarea pământească, când, se știe, ăia care-s mai mulți și mai mulți pe lume sînt musulmanii, hindușii, budhiștii și alți din ăștia, necreștini? Răspunsul e, evident, unul singur, atât tot că Viorel a uitat să ne spună: de Sărbările de iarnă, ăștia, necreștinii, fac pauză de suflare. Adicătelea nu mai răsuflă. Ca să se poată auzi mai bine cântecele cu clinchet de clopoțel, și ca să nu fie confundat Moșu’ cu cine știe ce terorist și să îl împuște sărbătoritorii când încearcă să intre prin coșul casei.

• Din nefericire, pe lângă cei care îl așteaptă pe Moșu’, mai sînt și personaele. Personaele ăstea sînt un fel de persoane, dar ceva mai speciale, în sensul că ele, personaele, o cunosc bine pe Ioana (lucru normal, având în vedere că toate personaele citesc Sălăjeanul). Care, pentru că e atât de cunoscută, varsă o lacrimă pentru toate personaele (”Din nefericire,suntcopii, familii şi personae vârstnice … De aceea, mămicile au doritsă se implice în viaţa acestor personae”) și, împreună cu mămicile, a ținut să le fie alături, acum, de sărbători. Unele persoane, însă, zic că e vorba de discriminare, că ce au personaele, iar persoanele nu?

• Oricum, personaele au noroc că nu locuiesc pe lângă Someș, acolo unde a ajuns și Eduard, cel al Graiului. Și se făcu că Eduard a dat cu ochii de Someș. Apoi, tot privind cum curge Someșul, a dat cu ochii de niște garaje. Bă, ce-o fi și cu garajele ăstea, s-o fi întrebat eroul nostru? N-a găsit răspuns, așa că s-a îndreptat, curajos, înspre râu, unde a dat cu ochii de ”un satean suparat si sleit de puteri, dupa ce a urcat o masina pe bac pentru a trece Somesul”. Acuma, sigur, repede o să săriți cu gura că de ce era săteanul sleit de puteri, că doar nu-i așa de greu să apeși pe pedala de accelerație ori pe ambreiaj sau frână, chiar și când urci pe bac, nu? Da, dar omul, șoferul, cum ar veni, văzându-l pe Eduard purtând mândru Graiul în mână și-a zis că de ce să consume combustibil, urcând pe bac cu motorul pornit, când, uite, îl rezolvă Eduard, că fii atent că Graiul îi cât cricu’ hidraulic, și odată îi saltă mașina pe bac. Evident, săteanul, om cu bun simț, l-a ajutat pe Eduard să salte mașina doar prin forța brațelor (și a cricului grăiesc, desigur). De unde și sleiala asta de oboseală. Bă, totuși, ce bine că mai există eroi!

• Pe lângă eroi există și sportivi, handbaliste, cum ar veni, plus Marius. Marius, se știe, e la Magazin. Handbalistele, cele de la Zalău, cică-s la Cheiele, dar nu numai ele: ”La Cheiele Grădiştei este şi Universitatea Cluj, Unirea Slobozia este la Poaian Braşov…”. Problema-i alta. Unii suporteri, vrând să strige să fie bine, să nu fie rău, au plecat pe urmele sportivelor. Și au căutat ei, săracii, Cheiele ăstea până au ajuns, și ei, sleiți de puteri. Apoi, pentru că suporterii nu se lasă cu una cu două, au plecat să caute Poaian Braşov, că dacă Cheiele nu le-au găsit, ce erau să facă? Se pare, după cum zic unii ciobani care stau și cugetă proțăpiți în bâte, că niște suporteri bântuie și acum pe dealuri, pe munți, tot căutând Cheiele ori Poaian. Totuși, să sperăm că o să dea peste Moșu’, care o să-i lămurească că locurile ăstea nu există, că altfel sigur îi prind colindele tot bântuind dealurile, munții, poate chiar și Someșul.

• A frea sau a nu frea?, asta-i grăieala. Ori, pe limba lui S. Terek, acest nickname de răsunet mondial, și tradus tot în grăieală, de către același Graiul de răsunet mondial ”toti profesorii au fost poftiti la cercul pedagogic, printr-o circulara prin care li se frea prezenta pentru a cotiza cu cate o suta de lei, indiferent de statut”. Aha, deci asta înseamnă a frea. Adică a se frea prezența pentru a cotiza. Bun. Ne-am lămurit.

• ”Si totusi, sunt profesori de matematica infirma cele spuse de reprezentantii institutiei”. Care, Alina, care. Adicătelea, cum ar veni, profesorii care infirmă, ori Graiul care e, din ăstea, cu care…


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu