DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Formația Olivastro a adus, în premieră, consortul de flaute drepte în cadrul Muza Fest, la Zalău

Cele trei membre ale formației Olivastro -Dóra Király, Dóra Haraszti și Kővári Aranka -, au impresionat publicul zălăuan atât prin instrumentele abordate, concertul lor fiind o premieră pentru oraș, prin muzica aparte, care, așa cum s-a spus în deschiderea concertului,nu e o muzică care se ascultă cu urechea, ci cumva cu toată ființa, dar mai ales prin simplitatea și aducerea atmosferei medievale și a renașterii timpurii, în prezent.

Concertul a fost unul de cameră, formulă foarte folosită în secolele XIV- XVI, o muzică polifonică imitativă pe două, trei sau mai multe voci, în care una vine în întâmpinarea și susținerea celeilalte.
Spectatorii zălăuani au avut parte astfel, în premieră, de toată familia de blockflöte sau flaute drepte, de la sopran, alto, tenor și flautul de bas, genul acesta de muzică fiind gândită pentru spațiile mici, care să permită apropierea de om și ființa acestuia. Și, într-adevăr, nu a fost o muzică pentru ureche, la care să spui: “oaau, ce bine sună”, ci a fost o muzică în care fiecare a trebuit să pătrundă pentru a găsi încărcătura emoțională de dincolo de sunete. Și chiar dacă nu toți cei prezenți au reușit să facă asta, au apreciat în schimb atmosfera medievală, care a răzbătut clar din piesele abordate.

Programul concertului, așa cum a apărut descris, pe înțelesul fiecăruia, în pliantul distribuit la începutul concertului, a avut ca fir roșu semnificația deosebită a numărului trei privit din mai multe puncte de vedere.

În muzica renascentistă timpurie s-a născut trisonul cu rol hotărâtor până în zilele noastre, terța devenind un interval important, larg folosit. Metrul ternar, adică tempus perfectum în muzica gotică reprezintă divinitatea, în opoziție cu tempus imperfectum, muzica umană cu un metru binar. Odată cu cu apariția muzicii renașcentiste, la începutul secolului XVI în centrul atenției se află tot mai mult omul, dispare treptat preferința numărului trei împreună cu toate semnificațiile ei, astfel că în muzică găsim tot mai multe piese în metru binar.

Concertul s-a dorit a fi un caleidoscop muzical, o prezentare a acestei perioade (cca. 1350- 1500), bogată în transformări semnificative, prin numeroase lucrări religioase și câteva piese laice.
Olivastro este o formaţie tânără care îşi propune prezentarea artei muzicale deosebit de bogate a unor perioade strălucite ale artei muzicale europene, şi anume muzica evului mediu şi renascentist timpuriu. Programul cuprinde astfel numeroase lucrări religioase, dar şi câteva compoziţii laice, totul privit prin prisma semnificaţiei deosebite a numărului trei.

Evenimentul  a fost organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în cadrul Festivalului Artelor din Zalău – Muza Fest 2017, ce se desfășoară în perioada 4 septembrie- 27 noiembrie.

 • olivastro_zalau_2017__9_
 • olivastro_zalau_2017__2_
 • olivastro_zalau_2017__1_
 • olivastro_zalau_2017__3_
 • olivastro_zalau_2017__4_
 • olivastro_zalau_2017__5_
 • olivastro_zalau_2017__6_
 • olivastro_zalau_2017__7_
 • olivastro_zalau_2017__8_
 • olivastro_zalau_2017__10_
 • olivastro_zalau_2017__11_

...

niciun comentariu

Lasă un comentariu