DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Folclor şi proverbe româneşti pe ritmuri de jazz, în interpretarea grupului DUMItRIO, la Muza Fest

Chitara, contrabasul, tobele, alături de vioară, violă şi violoncel, mânuite cu acurateţe şi fineţe în ritmuri de jazz contemporan de către George Dumitriu, italianul Mattia Magatelli şi slovenul Kristijan Krajnčan, reuniţi în grupul DUMItRIO, au încântat publicul zălăuan prezent aseară la concertul desfăşurat la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, în cadrul Muza Fest.

Concertul, la care a fost prezent un public de nişă, a debutat cu două din piesele italianului Mattia Magatelli, în care chitara şi tobele, mai întâi, şi contrabasul cu chitara, mai apoi, s-au înlănţuit armonios purtând auditoriul în lumea colorată a jazzului contemporan. Ulterior, George Dumitriu i-a condus pe cei prezenţi într-o altă sferă, începând cu piesa Approval şi continuând cu piese influenţate de folclorul oral şi muzical românesc, construite pe tema a patru proverbe introduse de bunica maternă a acestuia. Înregistrarea bunicii a fost redată ciclic, iar ritmul vorbirii a fost tradus muzical de DUMItRIO, care și-a construit improvizația dinamică cu “broken grooves” și “loop-uri multi-layered”, la aceste piese fiind folosite şi vioara, viola şi violoncelul.

Cei trei artişti au adus cu ei şi cele două albume discografice, respectiv Future Nostalgia şi Proverbe, instrumentația grupului fiind dezvoltată de George Dumitriu spre o direcție camerală, adăugându-se vioară, violă și violoncel formulei clasice de chitară-contrabas-tobe, la cel de al doilea album.

Interesantă a fost de aflat povestea celor trei muzicieni din trei ţări diferite, care s-au întâlnit în Groningen, un orășel studențesc din nordul Olandei. Slovenul Kristijan Krajnčan a fost primul ajuns la Prins Claus Conservatorium, urmat apoi de românul George Dumitriu, în 2006, iar abia în 2009 ajunge și italianul Mattia Magatelli, care nu vorbea o boabă engleză. Și-au unit forțele interpretative și compoziționale. Încă de la început, au ales un repertoriu solid, care a fost documentat abia mult mai târziu, în 2014, sub titlul Future Nostalgia. Cei trei au concertat împreună în săli de concert importante și festivaluri precum: 12Points (Dublin), Akbank Jazz Festival (Istanbul), Skopje Jazz Festival (Macedonia), Gărâna Jazz (România) etc. De altfel, cei trei se află în această perioadă în turneu în România, după ce au încheiat cu succes turneul în Olanda, Zalăul făcând parte din cele patru orașe în care DUMItRIO concertează, alături de București, Cluj şi Brașov.

Aprecierile zălăuanilor au putut fi măsurate în aplauzele prelungite din picioare, cu un zâmbet larg pe buze.

  • concert_dumitrio_zalau_2017__1_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__8_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__2_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__6_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__7_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__9_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__3_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__14_
  • concert_dumitrio_zalau_2017__5_

  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu