R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Drumul sării trece pe la Muzeul din Zalău, mărturie a rolului important pe care sarea l-a avut pentru țară

Din cele mai vechi timpuri, și până în zilele noastre, sarea a fost considerată ca element primordial al vieții, fiind fără doar și poate, indispensabilă funcționării oricărui organism viu.

România se numără printre țările cu cele mai consistente resurse de sare din lume, concentrate în Transilvania, Maramureș, Subcarpații Moldovei, Buzăului, Prahovei și Olteniei, la Beclean – Băile Figa fiind descoperite unele dintre cele mai vechi exploatări miniere ale resurselor de sare din Europa, datate în mileniu III – I î Hr. Instalațiile de lemn preistoric construite din stâlpi, scânduri, grinzi, pari și legături de nuiele, precum și artefacte reprezentând troace, jgheaburi, lopeți, baroase, scări etc., vechi de 5000 de ani, descoperite la Băile Figa, au fost utilizate de oamenii preistorici la extragerea sării și utilizarea apei sărate.

Expoziția de la Muzeul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău e o incursiune în lumea de odinioară în care erau folosite aceste unelte și instalații, și privindu-le îți poți face o idee despre ce a însemnat sarea pentru omul acelor vremuri. Nu că pentru omul modern ar însemna mai puțin, atâta tot că acum mergi la magazin și îți cumperi sarea cea cu iod de toate zilele, așa că importanța sării se numără în 2, 3 lei, drumul până la magazin însemnând, practic, drumul contemporan al sării pentru omul zilelor noastre.

Pe vremuri, însă, pe râul Someș și pe traseul  Meseș – Valea Crasnei – nordul Câmpei Tisei se derula un intens comerț de sare, atestat documentar în Evul mediu. Drumul sării trecea pe Valea Crasnei, acolo unde se află trecătoarea tăiată de râu în cristalinul moale al Măgurii Șimleului, între Șimleu Silvanie și Cehei, Măgura Șimleului devenind, astfel, zonă obligatorie de trecere pe drumul sării și centru de putere în decursul timpului. Iar despre toate acestea vorbesc posterele mari care acoperă pereții sălilor de expoziție de la Muzeu, cel care trece pragul expoziției putând să citească despre toate astea acolo, printre baroase, troace, jgheaburi, podoabe din zona prin care trecea acest drum al țării, unelte etc.

Și chiar dacă toate vestigiile ăstea arheologice nu aduc o mărturie explicită asupra ceea ce însemna exploatarea, prelucrarea și utilizarea sării, totuși, îți poți da face o idee (chair și umblând de unul singur dintr-o sală de expoziție în alta) despre activitatea umană în ceea ce privește sarea și importanța ei pentru om. Iar expoziția ”Drumul Sării – Drumul Țării” e un fel de rezumat al modului în care sarea a jucat (și joacă încă) un rol deosebit de important în evoluția societății umane, mărturie stând tocmai aceste vestigii arheologice expuse publicului la Muzeul din Zalău. Un muzeu care are, printre altele, rolul de mediator între public și istorie, o istorie care se păstrează în frânturi, în urme ale omului lăsate de-a lungul timpului. Își îndeplinește muzeul rolul prin genul ăsta de expoziții? Fără doar și poate. Atât tot că trebuie să existe interes din partea publicului pentru a cunoaște toate aceste lucruri. Iar pentru cei curioși despre sare și importanța ei pentru om, expoziția va fi deschisă până după sărbătorile de iarnă.

Expoziția a fost realizată în colaborare de șase muzee din Transilvania – Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeul Municipal Dej, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca.

  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__11_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__1_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__6_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__5_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__2_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__3_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__4_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__7_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__8_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__9_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__10_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__12_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__13_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__14_
  • drumul_sarii_drumul_tarii_zalau__15_


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *