R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Din cutii de carton făcutu-s-a un zid al istoriei. Clio box, o altfel de expoziție în care piesele de muzeu au fost eliberate din vitrină

Două zile a durat până a fost creat zidul din cutii de carton, apoi, în a treia zi, au fost decupate părțile din cutii pe post de ”fereastre” către piesele de muzeu, apoi, în următoarele două, trei zile, au fost făcute aranjamentele finale ale expoziției Clio box. O expoziție, o altfel de expoziție organizată de cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău cu un scop, care, și el, e altfel decât cel obișnuit al unei expoziții, și anume nu doar a privi piesele expuse, ci a le căuta, a cerceta zidul acela din cutii de carton, pentru a vedea ce ascund în interiorul lor.

Zidul din cutii de carton, luminat discret din spate, în așa fel încât să atragă privirea privitorului, să-l facă să vrea să vadă ce e acolo, a fost construit într-o încăpere mică, ba chiar foarte mică, dacă e să te referi la ceea ce înseamnă, în general, o sală de expoziție. Însă asta nu a făcut altceva decât să-i dea și mai mult „altfel” expoziției Clio box, nu a făcut altceva decât să le dea o idee celor care au fost prezenți la vernisajul expoziției despre cât de fascinantă poate fi o cutie de muzeu.

Clio box este despre cutia istoriei

Douăzeci de piese de muzeu din toate perioadele istoriei (de la daci, la perioada comunistă) au fost prezentate în expoziție, fiecare ascunsă la vedere în interiorul unei cutii de carton, care, dacă până atunci stătea în depozit, acum a devenit modul prin care istoria a ajuns la public, prin piesele expuse în interiorul lor.

 

O expoziție care își propune să aducă patrimoniul în fața dumneavoastră într-o modalitate inedită. Este încercarea noastră ca de fiecare dată când creăm un eveniment, să încercăm să-i adăugăm ceva nou, tocmai pentru a crește gradul de atractivitate și de a vă convinge că noi, cei de la muzeu, ne dorim nu doar să bifăm lucrurile, ci chiar ne dorim să le facem interesante. Am vrut să încercăm să păstrăm componenta de piesă oarecum securizată și prezentată în rigorile unui muzeu, dar puțin mai altfel. De aceea am eliberat piesa din vitrină. Până la urmă, Clio box este despre cutia istoriei”, a spus, în prezentarea expoziției Corina Bejinariu, într-un fel simplu, amical, așa cum i-a obișnuit, de altfel, pe cei prezenți la evenimentele organizate la Muzeu.

Îmbrăcat într-un tricou imprimat cu Zidul celor de la Pink Floyd (în acord cu tema expoziției al cărei artizan este), Horea Pop a ”tradus” limbajul cutiilor de carton, astfel încât să suscite un interes în special elevilor prezenți la vernisaj, cei care ar trebui să învețe să caute, să cerceteze, să vrea să facă asta. Până la urmă, curiozitatea e ceea ce stă, ori ar trebui să stea, la temelia celui care vrea să știe, să cunoască, să descopere:

Am pornit inspirat fiind de o mai veche colegă și prietenă de-a mea din Șimleu Silvaniei, acum stabilită în Franța, și care se ocupă de realizarea de structuri de carton în întreaga lume. Rezultatul final este acea dorință de a-i face pe elevi să fie mai iscoditori, de a căuta, de a cerceta. Nu toate lucrurile le oferim pe tavă, așa cum se întâmplă de obicei într-o expoziție de muzeu. Expoziție e făcută în așa fel încât vizitatorii să descopere singuri, nu neapărat să primească o explicație suplimentară, un ghidaj.”

Te aștept să te surprindem și de această dată,

a fost mesajul transmis de Horea cu ceva zile înainte să aibă loc vernisajul, ca un fel de ”hai, vino să vezi ce am făcut la muzeu, o să-ți placă”. Și prima reacție nu avea cum să fie alta decât… cea de surprindere. Adică, ce-s cu toate cutiile acelea de carton puse una peste alta? Cum le-au așezat ca să nu cadă? Ce-s cu găurile ălea care par că ascund ceva?

Cele trei părți ale zidului din cutii de carton sînt, de fapt, o invitație la ”a cerceta”, directă, prin intermediul orificiilor create în cartonul cutiilor și luminate discret din spate, ca un fel de indiciu, totul ”îmbrăcat” în muzica trupei Pink Floyd – the Wall. Și fiecare dintre cei care au fost la expoziție a avut curiozitatea să privească prin lentila unui dispozitiv din trusa optică pe care copiii de acum vreo 30 de ani a aveau acasă, și care acum a fost lipit cumva de cartonul cutiei, creând, astfel, un fel de ”microscop” către istorie.

Clio box e o invitație la a încerca să nu aștepți să primești totul pe tavă, ci la a contribui și tu la procesul acesta de cunoaștere, fără de care omul ar fi rămas, poate, și acum, undeva, uitat ca și specie, în istoria planetei.

Expoziția asta se adresează, în primul rând, celor tineri, iar mesajul celor de la Muzeu e simplu de înțeles: ”Învățarea stă la baza cunoașterii. Învață să cauți, să vrei, să descoperi.”

Însă procesul acesta al cunoașterii nu are finalitate, nu are termen de expirare, așa că mesajul zidului acesta al istoriei creat din cutii de carton e universal valabil – e despre setea de cunoaștere.

  • expo_clio_box_muzeu_zalau__3_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__7_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__8_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__10_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__11_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__2_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__5_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__1_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__4_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__6_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__9_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__12_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__13_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__14_
  • expo_clio_box_muzeu_zalau__15_


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *