Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Dacă e septembrie, e Bathory Fest- festivalul ce aduce timp de cinci zile şi patru nopţi atmosfera medievală în Şimleu Silvaniei

Cea de-a doua ediţie a festivalului medieval Bathory Fest se va desfăşura în perioada 20 – 24 septembrie, interval în care, în oraşul de sub Măgură vor avea loc mai multe acţiuni de reconstituire a perioadei medievale având ca nucleu Cetatea Bathory.

Bathory Fest, în organizarea Primăriei şi Consiliului Local Şimleu Silvaniei, în parteneriat cu CNIPT Şimleu Silvaniei şi alţi colaboratori din judeţ şi de peste hotare, se vrea a fi un Festival de promovare a valorilor istorice, culturale și de legătură cu încă două țări – Polonia și Ungaria, în contextul unui eveniment de reconstituire a perioadei medievale prin valorificarea ruinelor castelului și a Cetății Medievale a familiei princiare Bathory.

,„Festivalul reprezintă un nou concept prin care ne dorim să scoatem la suprafață istoria acestui loc, a cetății și a orașului în sine. De aceea anul acesta am venit cu propuneri noi, prin asocierea cu Fundația Bathory din Șimleu, cu Silvan Art Șimleu Silvaniei, cu Asociația Hussar din Polonia, cu Asociația Profesioniștilor din Centrele de Informare Turistică din România, A.D.I Sălaj Plus și vom încerca o nouă variantă de atracție în cele 5 zile de festival. Pentru că istoria ne leagă prin persoana celui care a fost Sthephanus Bathory, născut chiar aici, la Șimleu Silvaniei, devenit principe al Transilvaniei și mai apoi mare rege al Poloniei și Lituaniei“ “, potrivit directorului CNIPT Şimleu Silvaniei, Daniel Stejeran.

În acest an, organizatorii, partenerii și sponsorii evenimentului vor fi împărțiți în bresle și vor avea fiecare un simbol prin afișarea unui blazon ca să poată fi mai ușor identificați. Organizatorii îşi doresc, totodată, să invite producători atât locali, cât şi zonali, artizani și asociații familiale care să promoveze tradiția și obiceiurile oraşului, având în vedere complexitatea festivalului.

Zilele de miercuri și joi, din cadrul festivalului, vor fi dedicate echipelor din orașele înfrățite ale Șimleului. Pentru vineri seara sunt programate concerte ale trupelor locale și ale artiștilor din zona Transilvaniei. Sâmbătă va avea loc parada costumelor medievale, urmată de partea de reconstituire istorică a trupelor invitate. Tabere de artă medievală, expoziție de arme dar și un atelier de pictură vor întreține atmosfera în această zi. Seara va avea loc un concert de muzică românească, inspirată din tradiția națională, a trupei Mike Godoroja and Blue Spirit. Spectacolul care face parte dintr-un turneu național este intitulat Născut în România. Duminică, ultima zi a evenimentului va fi dedicată slujbei religioase în Biserica Romano-Catolică din localitate, monument istoric construit în 1532 de către familia Bathory. Slujba va fi în limba latină, română, maghiară și va exista și o traducere pentru partenerii evenimentului din Polonia.

Sursa foto- Hussar.com.pl – husarsko- kresowy serwis internetowy

 

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*