DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Culoare și emoție- Festivalul internațional „Primăvara Poeziei“- XVII

Atât de multă culoare, în nuanțe atât de vii au îmbrăcat pereții sălii de expoziție, prin tablourile artistului plastic sălăjean Csóka László, încât primul imbold al celui care intra acolo era să meargă ață la tablouri pentru a-și lasă privirea să-l poarte în lumea celui care le-a pictat și abia apoi să ia parte la vernisajul aflat în desfășurare. Și odată ce ai apucat să vezi câteva picturi și primul contact cu artistul s-a făcut prin intermediul tablourilor lui, modul în care percepe lumea transpunând-o în culori atât de vii nu te poate face decât să vrei să afli mai multe despre omul care colorează lumea prin arta lui.

Și așa afli că László este sălăjean get beget din Ilișua, că a plecat în Ungaria pentru a scăpa de regimul comunist, că se dedică exclusiv artei din anul 2000, că la un moment dat și-a luat rucsacul în spate și a cutreierat locurile sfinte, că este foarte interesat de relația dintre om și Dumnezeu, că la un moment dat s-a îmbolnăvit grav, și-a revenit și de atunci nu se gândește la trecere și la neființă, ci la origini. Că îi plac oamenii simpli și il impresionează nespus de mult satele părăsite, acele gospodării în care nu mai găsesti țipenie de om, acestea fiind pentru el ca și o fântână din care nu dispare niciodată apa, din care reușește mereu să găsească inspirație. Că actuala expoziție înglobează un ciclu de lucrări abstarcte în care este foarte evidentă viziunea sa expresionistă abstractă cu accente suprarealiste în care tratează multe motive legate de iconografia șamanistă. Că mereu ascultă muzică rock, blues, jazz în timp ce pictează și acest lucru se observă foarte clar în toată combinația de forțe și culori, transpusă într-o nebuloasă de dinamism compozițional.

Lumea a rămas atât de mult printre tablourile lui Csóka László, pentru a se umple de culoare, încât s-au lansat de mai multe ori invitații pentru partea a doua a evenimentului, cea dedicată poeziei din cadrul Festivalului „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza”, care a avut loc la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în perioada 4-6 mai 2017.

Și după ce s-au umplut de culoare și s-au bucurat de arta lui Csóka László, care nu e altceva decât poezie pe pânză, cei prezenți s-au așezat așteptând versurile, care nu au întârziat să apară pline de emoție, recitate chiar de cei care le-au scris, fie în română, fie în maghiară.

Cu această ocazie au fost lansate cărțile Ráncok a reményhez (Ridurile speranței), autor Thököly Vajk (Editura Caiete Silvane, Zalău, 2017) și antologia bilingvă Primăvara Poeziei XVII A Költészet Tavasza (Editura Caiete Silvane, Zalău, 2017);

Microfonul a trecut pe rând pe la poeții Baka György, Daniel Hoblea, Jász Attila, Marcel Lucaciu, Oláh András, Ion Pițoiu Dragomir, Daniel Săuca, care au împărtășit publicului crâmpeie din creațiile lor.

„De la o vreme, nu mai scriu jurnal. Nici poezii, dacă se poate. Știu, sunt bizar. Mă străduiesc să fiu atent la esență, dacă se poate. (…)
Bănuiesc de multă vreme că sunt pom. Cu scoarță tare, dar între inelele anilor se rotește seva iubirii. Cu cât mai bătrân, cu atât mai falnic, cu atât mai mândru.
Dacă se poate, rămân cu tine. Descojește-mi scoarța și îmbrățișează-mă. Strâns. Te rog, în rochia în care te-am cunoscut. Tocmai la timp. Într-o fotografie.
Beau marea dintr-o ceașcă intens albastră. Îi spun cafea.(..)“, versuri Jász Attila

(…)„Scriam așa:
Albite-ți sunt firele de aur
sărut și taină
Mă inviți la primul nostru tango ferice
îmbrăcați în lacrimi
ne luăm zborul
spre cerul de ieri
Astăzi nu mai scriu așa:
Nu mai suntem îmbrăcați în nimic
Nici în lacrimi, nici în cer
Nu mai zburăm
doar plângem
doar plângem
doar plângem
în dansul vieții și al morții
în tainele firelor de aur
în ochii răstigniți
lângă dumnezeul iubirii“, versuri Daniel Săuca

Și pentru că la un festival al poeziei nu putea lipsi muzica, nici nu a lipsit, publicul bucurându-se de prezența a doi invitați speciali.
La final, lumea a rămas pentru autografe, pentru impresii, pentru a prelungi un eveniment pe care cei prezenți l-au considerat reușit.

„Festivalul „Primăvara Poeziei“- ajuns, în acest an, la cea de-a XVII- ediție- rămâne, peste ani, cea mai importantă manifestare cultural română- maghiară din judeţul Sălaj. E și acesta un semn că Poezia nu e doar un gen literar multimilenar, ci și un prilej, de mare actualitate, pentru aproprierea spiritelor, dincolo de granițe, nașii și religii.

Îi felicit pe toți cei care- și în 2017- sunt parte a proiectului nostru, cu încrederea că acest festival va deveni, nu peste mult timp, unul de importanță regională. Implicarea unei firme de top din judeţul Sălaj, Tenaris Silcotub, poate fi încă un argument pentru continuarea și dezvoltarea acestui demers cultural“, este mesajul managerului Centrului de Cultură și Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Asociaţia Recitatorilor Maghiari, UDMR Sălaj, cu sprijinul: Revistei de cultură Hepehupa, Primăriei și Centrului de Cultură Sărmășag, al Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceului Reformat „Wesselenyi”, Colegiului Național „Silvania” din Zalău și Asociației Scriitorilor din județul Sălaj.

În cele trei zile de festival au avut loc lecturi publice ale scriitorilor maghiari, o masă rotundă, cu public, a scriitorilor români și maghiari, pe tema „Traducerea: meșteșug și empatie”, un atelier de lucru al scriitorilor români și maghiari, pe tema cunoașterii reciproce a celor două culturi, română și maghiară, concursuri de recitare în limba maghiară şi română, lansări de carte şi vernisajul expoziţiei pictorului Csóka László.

 • festival_poezie15
 • festival_poezie2
 • festival_poezie4
 • festival_poezie5
 • festival_poezie6
 • festival_poezie7
 • festival_poezie8
 • festival_poezie9
 • festival_poezie16
 • festival_poezie18
 • festival_poezie12
 • festival_poezie13
 • festival_poezie14
 • festival_poezie
 • festival_poezie19
 • festival_poezie20
 • festival_poezie21 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu