Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Colinde românești în ținutul englezesc al lui Mick Jagger

„Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicol a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni o limbă universală, dar nu ştiu dacă e posibil acest marş istoric. Dacă am fi fost un popor cuceritor… Noi, românii, nu punctăm universalitatea nicăieri. Şi asta ne face sceptici. Ceea ce ne lipseşte este îndrăzneala”, puncta filosoful Petre Țuțea. Și totuși, în vremurile noastre, există români care îndrăznesc chiar dacă trăiesc în afara hotarelor țării.

Românca Corina Laslo, originară din Cosniciu de Jos, județul Sălaj, locuiește de 14 ani în Marea Britanie, iar, în acest an, în perioada dinaintea Crăciunului, s-a dedicat cu totul prețuirii tradițiilor românești și limbii române. Un gest binevenit având în vedere nevoia copiilor români de a se exprima în limba maternă: „Am făcut cu sufletul, am făcut cum am simțit pentru copii”. O inițiativă care s-a născut din iubire pentru că așa cum spunea Octavian Paler „A iubi înseamnă a simţi nevoia să te dărui”.
Corina a strâns în jurul ei copii din familii românești din sud-estul Londrei și i-a învățat să colinde în limba română.

„Am vrut să fac ceva pentru copiii noștri, să simtă și ei Crăciunul, să simtă tradițiile românești, să colinde în limba română. Mulți copii nu se pot exprima în limba română. Vorbesc doar în engleză. Asta am simțit că trebuie să fac. E un fel de a sărbători limba română înainte de Crăciun”, spune ardeleanca cu modestie.

Pe parcursul a cinci săptămâni, Corina s-a întâlnit cu aproape două zeci de copii și cu părinții acestora, români originari din Maramureș, Moldova, Oltenia, Transilvania și Basarabia, în sala bisericii romano-catolice Saint John’ s Vianey din Bexleyheath, Kent, pe care a închiriat-o în acest sens. „Cum mulți dintre copii nu vorbesc românește, organizând colindele am ținut ca ei să cunoască tradiția și o parte din obiceiurile noastre de Crăciun. La sfârșitul sesiunilor, mulți dintre ei cântau neajutați de versurile de pe hârtie, ceea ce m-a impresionat”, spune Corina.

În ultima seară, a avut loc o mică festivitate, cei mici au fost răsplătiți cu daruri aduse de Moș Crăciun și cu „face painting” pe tema Crăciunului. Cadourile moșului au fost cumpărate de părinți. Adulții au socializat într-o atmosferă plăcută cu vin fiert și mâncare. Demersul Corinei nu a rămas neobservat, preotul de la biserica Saint John’ s Vianey din Bexleyheath a apreciat gestul frumos făcut de Corina pentru comunitatea românească din zonă. Drept răsplată, prețul închirierii sălii a fost redus la jumătate. La rândul său, Corina a deschis o donație în serile în care s-a colindat, iar suma strânsă cu acest prilej a fost donată bisericii romano-catolice. „Am fost foarte apreciați pentru asta”, a mai spus Corina.

Corina este căsătorită cu Nicu Laslo, originar din Plopiș, Sălaj, este mamă a doi copii frumoși, a absolvit Liceul Pedogogic Gheorghe Șincai din Zalău și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În Regatul Unit al Marii Britanii s-a ocupat de educația copiilor din grădiniță, a predat în școala gimnazială, iar în prezent este profesor de științe umaniste în liceu.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*