DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Căsuțe în casă, petreceri și… “cosplay”

Și noi stăm în casă, fie că ne place sau ba. Deși, uneori, îndrăznim să “dezertăm” lângă blocul de locuințe, în parcarea privată, având norocul de a locui într-o zonă ceva mai ferită de traficul urban și rutier. Și tot norocul face, îmi place mie să spun, să am două fetițe minunate care nu insistă să ieșim afară. Și asta pentru că, atunci când vine vorba de distracție în casă, sunt foarte inventive. “Noroc că suntem două”, a descoperit recent fetița mai mare, mulțumindu-mi că i-am adus o surioară și că așa are cu cine să se joace. În mod surprinzător, doar acum a realizat că are acasă un partener de joacă permanent, deși e în zonă de aproape 3 ani. Cert este însă faptul că în doi distracția e mult mai mare, cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Astfel am ajuns la concluzia că statul în casă recomandat de autorități pentru diminuarea răspândirii noului tip de coronavirus are și câteva părți bune, dacă ne raportăm la familie: petrecerea timpului împreună. Doar că, pe cât de frumos este să ne avem aproape, pe atât de dificil poate fi pentru unii părinți de copii mici să-i țină pe aceștia ocupați în locuință.

Prin urmare, doresc să vă împart câteva dintre ideile fetițelor mele, poate vă ajută să vă aduceți aminte de jocurile copilăriei și, de ce nu, să încercați cu ei și altele noi.

Cum să facem căsuțe în casă

Anul trecut, fetița mai mare mi-a transmis că nu dorește niciun cadou de ziua ei, că avem deja prea multe jucării și că nu mai avem unde le pune. S-a răzgândit însă repede, umplând rapid o listă de dorințe. Dar chiar sunt multe, ținând cont că atunci când eram eu de vârsta lor mă bucuram să am vreo păpușă, două. Și cât îmi mai doream o bicicletă… Revenind, ele chiar au o gramadă de jucării, destule cât să le țină ocupate zile, săptămâni întregi. Chiar și așa, uneori acelea sunt doar accesoriile, baza fiind te miri ce obiecte de prin casă.

Printre jocurile preferate se numără căsuțele. Fetițele mele au obiceiul de a-și amenaja în fiecare încăpere câte un locșor pe care îl numesc “acasă”, în camera lor de joacă, în bucătărie sau living, ba chiar și în dressing-ul din dormitor.

Pentru această activitate avem nevoie doar de câteva pături ceva mai mari. Eu îmi ajut fetele să le așeze deasupra scaunelor asemenea unui cort. Urmează apoi partea de design interior, realizată în totalitate de copii. Ale mele își aranjează în căsuțe o sumedenie de animale din pluș, cărți, păpuși, chiar și farfurii și pahare de jucărie, unde spun că își pregătesc masa. Își aranjează scaune mai mari și mai mici, spunând că sunt scări spre pătuțul de dormit sau spre terasă, își pun covorașe la intrate, spunând că acolo au grădina. Și, de cele mai multe ori, fetele mele își imaginează că sunt vecine și că se vizitează, admirându-și casele dichisite.

Petrecere cu lumini și karaoke

Un alt loc pe listă îl bifează petrecerile. Aici copiii au nevoie doar de câteva accesorii pe care le puteți obține relativ ușor. Primul ar fi bilele din plastic colorate. Noi avem circa 200 de bucăți pe care le păstrăm într-o cutie mare de carton și pe care fetele adoră să o răstoarne în camera de joacă. Al doilea accesoriu este un bec disco. Noi l-am primit cadou de la o vecină, de altfel, o foarte bună prietenă. Acesta se poate monta direct în locul becului din lustă sau, cu ajutorul unui adaptor, la priză. Efectul este super, în special dacă închidem jaluzelele ori draperiile, pe întuneric proiectând luminițe precum un glob disco. Se găsește la magazinele de profil sau în piață la tarabe. Costă între 15-25 de lei și își merită toți banii. Mai avem nevoie doar de o ținută adecvată și muzică pentru a da startul petrecerii. Noi am montat și sistemul de karaoke, astfel încât distracția să fie maximă. Atenție la volum, să nu deranjăm vecinii.

Lectură, pictură și… “cosplay”

Cu siguranță, cărțile sunt un zilnic necesar, nu doar în această perioadă. Cititul este benefic indiferent de vârstă, aducând printre altele dezvoltarea vocabularului și a imaginației, creșterea puterii de concentrare și acumularea de noi cunoștințe. Cu siguranță, în cazul celor mici, cititul crează o legătură între părinte și copii. Puteți realiza o oază de liniște și relaxare pentru această activitate cu doar câteva perne așezate pe podea, lângă bibliotecă, și opțional o veioză, pentru a crea senzația de intim.

O altă activitate distractivă pentru noi o reprezintă desenele în creion și acuarelă. Nu trece ziua fără realizarea unor opere de artă pe care suntem mândre să le expunem în “galerie”, adică pe ușa camerei de joacă.

Însă nu doar foile reprezintă materia primă pentru pictură, întrucât copilele mele adoră să le pictez pe față. Atenție să folosiți doar acuarele speciale pentru pielea delicată a copiilor, le puteți găsi la magazinele de profil. Eu am achiziționat doar câteva culori de bază pe care am reușit să le combin astfel încât să pot obține personajele cerute de fete.

Și ca distracția să fie și mai mare, de obicei continuăm cu o altă activitate numită “cosplay”. Aceasta reprezintă o formă de artă în care participanții se costumează în personaje din desene animate, cărți cu benzi desenate, jocuri video etc. Deseori, costumele sunt confecționate de către participanți, folosind peruci, lentile de contact colorate, tatuaje temporare pentru a imita cât mai fidel personajul respectiv. Cu siguranță, noi ne limităm la pictură pe față, ocazional peruci și o îmbrăcăminte potrivită pentru petrecerea de care vă spuneam mai sus că o putem realiza acasă.

În orice caz, noi, părinții care suntem acasă în aceste zile cu cei mici, avem ocazia să ne întoarcem la copilărie, să ne apropiem mai mult de micuții noștri, să profităm de timpul petrecut împreună. Vă invit să încercați activitățile care considerați că vi se potrivesc, urmând să vă mai prezint curând alte idei ale fetelor mele de petrecerea timpului liber în casă, acasă.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.