DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Actorii de la Teatrul Regina Maria din Oradea au umplut, din nou, scena din Zalău cu emoţie, dans şi muzică într-un spectacol desăvârşit: „Domnul Jurdan“

domnul_jurdan_zalau__2_Minute, multe minute în şir de aplauze de la o sală plină ochi au răsplătit aseară, la Zalău, performanţa desăvârşită a actorilor de la Teatru Regina Maria din Oradea, care l-au adus cu ei de astă dată pe „Domnul Jurdan“, piesa cu care a fost deschis Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea din această toamnă, pe 25 septembrie.

„Domnul Jurdan” este, de fapt, o rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză, după comedia „Burghezul Gentilom”, de Jean Baptiste Poquelin Moliere şi după „Jurdain cel scrântit”, de Mihail Bulgakov.

Ideea de a-i reuni pe regizorul Victor Ioan Frunză şi scenografa Adriana Grand, două nume importante în teatru, pentru punerea în scenă a piesei a fost lansată, de altfel, în urmă cu un an de către criticul de teatru Mircea Morariu, care a văzut în această alăturare „un focus dedicat unui binom de creatori“, iar ce a ieşit a fost cu adevărat o capodoperă a genului, care i-a fermecat şi amuzat în egală măsură pe spectatorii sălăjeni, care nu au putut să se desprindă de actori decât când după minute întregi de aplauze, în care actorii, orchestra şi grupurile de dansatori s-au reîntors de mai multe ori pe scenă, în cele din urmă organizatorii au hotărât să tragă cortina.

domnul_jurdan_zalau__4_Decorul din casa Domnului Jurdan, cu reproduceri ale unor opere celebre, în care stăpânul casei a fost pictat la o mărime considerabilă, într-una dintre scenele ce apare pe plafonul Capelei Sixtine, alături de mulaje ale mai multor animale, scări monumentale cu covor roşu, precum şi o piscină au reuşit o caracterizare rapidă a personajului principal, care, devenit extrem de bogat, tânjeşte după statutul înaltei societăţi. Orchestra şi momentele de coregrafie au umplut scena şi au dat piesei grandoarea unui spectacol aparte.
Actorii au fost, ca de fiecare dată, la nivelul aşteptărilor publicului, iar costumele extravagante au definit personajul principal şi au adus un plus de umor. De altfel, întreaga piesă a fost gândită până în cel mai mic detaliu de la decoruri, la gesturi, la costumaţii, la sonorizare, regizorul Victor Ioan Frunză şi scenografa Adriana Grand ancorând bine piesa în vremurile noastre.

domnul_jurdan_zalau__6_Cât despre Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, își decorează extravagant casa, își face prieteni ”sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la pretenția de nobil la „bufonul curții”.

Zălăuanii au ieşit, aseară, după trei ore, exaltaţi, cu emoţia întipărită pe chip, comentând încântaţi spectacolul şi prestaţia impecabilă a actorilor, de la primul la ultimul. Deci nu se poate să nu trecem lista întreagă, pentru că o merită pe deplin cu toţii.

Domnul Jurdan, om de afaceri, fiu de chelner: Daniel Vulcu
Doamna Jurdan, soţia lui, fată de chelner: Elvira Rîmbu
Lucia, fiica lor: Carina Bunea
Claudiu, iubitul Luciei: Andrei Sabău
Dorimène, prințesă: Georgia Căprărin
Doran, consilier prin minister, iubitul lui Dorimene: Alin Stanciu
Nico, hauschipără la dom’ Jurdan: Adela Lazăr
Cornel, angajatul lui Claudiu: Răzvan Vicoveanu
Brânduș, băiat în casă: Eugen Neag
Profesorul de muzică & teatru: Petre Ghimbășan
Profesorul de dans & teatru dans: Alexandru Rusu
Maestrul de arte marțiale: Pavel Sîrghi
Profesoara de filosofie: Corina Cernea
Maistrul croitor: Răzvan Vicoveanu
Alin, student la Arte: Mădălin Costea
Doi valeţi: Vlad Bulzan & Dominic Olar
Doi bodigarzi: Sorin Domide & Sorin Precup

domnul_jurdan_zalau__7_Distribuția momentelor de teatru în teatru (Teatru performativ, comunitar: Identitatea mea; Baletul abstract: Mama Lumii; Baletul Napoleon; Teatru ecologic: Încălzirea globală; Ceremonialul de învestire; Baletul Națiunilor): Carina Bunea, Corina Cernea, Alexandru Rusu, Petre Ghimbăşan, Mădălin Costea, George Dometi, Mihaela Gherdan, Eugen Neag, Lucia Rogoz, Andrei Sabău, Anca Sigmirean, Pavel Sîrghi, Alin Stanciu, Răzvan Vicoveanu, Anda TămăȘanu, Diana Burcă, Vlad Bulzan, Dominic Olar, Marius Precup, Denisa Benko

Orchestra: Ovidiu Iloc (dirijor), Iosif Viktor (Contratenor), Dana Baboș (Mezzosoprană), Hunor Benczédi (Bariton), Gáti Sándor (Oboi), Bogdan Scurtu (Clarinet), Horaţiu Miron (Fagot), György Martyin (Trompetă), Albert Károly Szávuly (Trombon), Marius Bulzan (Percuţie), Tamás Kása (Chitară), Kálmán Nagy (Vioară), Ciprian Vereş (Contrabas)

Muzica: Ovidiu Iloc
Coregrafia: Livia Tulbure-Gună
Decorul și costumele: Adriana Grand
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Zalău şi Casa Municipală de Cultură.
 
  

1 comentariu

  1. Coman says:

    Frumos spectacolul 🙂
    Pacat de baiatul din rolul lui “Alin”, el chiar e actor…? nu prea are ce cauta pe scena teatrului, la cum s-a chinuit vizibil pe rol. Dictie zero si falsitate prea multa. Pacat, a stricat piesa. Pe langa acest aspect, putina diversitate muzicala nu strica…In afara de aceste doua aspecte, mi-a placut 🙂 Felicitari d-lui Frunza

Lasă un comentariu