R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

A X-a ediție a Galei Presei Sălăjene, din respect pentru public

gala_presei2016-1 Fără ipocrizie și cu decență, aceasta a fost nota dominantă a celei de-a X-a aniversări a Galei  Presei Sălăjene,  la care au participat membrii unei bresle care chiar au un cuvânt de spus, atât la propriu, cât și la figurat. Unii au avut mai multe cuvinte de spus și le-au și spus. gala_presei2016-2Ei sunt veteranii presei sălăjene, Ioan Lupa Crișan, Simion Gliguță, Marin Păușan, Feher László, Vasile Șandor, cei care au făcut presă într-o perioadă în care să faci presă era în contradicție de termeni cu regimul politic. Și pentru că veni vorba de politică, ciuma care colorează paginile ziarelor, îi înregistrăm prezența ca element ce nutrește autocenzura, în timp ce libertatea de exprimare se bate cu pumnul în piept. Cu ochii recunoștinței îndreptați spre trecut, și cu speranța de mai bine în viitor, oameni care contează pe harta Sălajului s-au întâlnit în sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj pentru a sărbători cea de-a X-a ediție a Galei Presei Sălăjene.

Presa și nevoia unui punct

În ediția din acest an a galei, s-a simțit dorința de a marca un an de respect pentru consumatorii de presă, un an în care jurnaliștii nu au uitat că sunt formatori de opinie, iar responsabilitatea lor este una pe măsură, un an în care organizatorii au avut curajul de a cerne neghina de sămânța cea bună. Pentru că, nu-i așa?, ce semănăm, vom culege la seceriș, iar dacă vrem să promovăm o presă de calitate, trebuie să avem puterea de face alegeri corecte. „Selecția naturală” a jurnaliștilor s-a făcut deja, nu acum, cu această gală, ci în timp, de cei mai avizați să facă acest lucru: cititorii. Prin urmare, dincolo de a fi un eveniment de reuniune a jurnaliștilor din Sălaj, a fost o dovadă de respect pentru public. Nu au curs diplome, nu au curs premii, tocmai pentru că  jurnalismul nu e un concurs cu premii, nici măcar un concurs de împrejurări, ci e o munca de echipă care își culege laurii din feedback-ul venit din partea celor care consumă produsele media.

Gala Presei, loc de promovare a presei sălăjene

gala_presei2016-3Evenimentul a constituit un cadru potrivit pentru a aduce în prim-plan rodul muncii unor persoane care își fac datoria așa cum știu mai bine. Și nu ca să fie aplaudați, ci ca să confirme, din nou, că merită să fie numiți decent, jurnaliști. Amintim aici Anuarul Presei Sălăjene, un volum editat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj, care cuprinde cele mai bune materiale apărute în presă, în cursul acestui an.

gala_presei2016-4Un proiect special, prin modul de abordare și prin impactul creat, a fost fotoreportajul semnat de jurnalistul Sebastian Olaru, realizat pe tema comunității de rromi de pe strada Cărămidarilor din Jibou. Un material care cheamă la implicare și care dovedește că acolo unde există determinare, există și rezultate.

A apărut și cel de-al VII-lea volum al seriei de reportaje „Descoperim Sălajul”, proiect al cotidianului „Magazin Sălăjean”, care cuprinde între coperțile sale 34 de reportaje publicate în perioada septembrie 2011 – februarie 2013.

Totodată, jurnalistul Daniel Mureșan a editat un calendar istoric al județului Sălaj, care marchează fiecare zi a anului cu câte un eveniment istoric desfășurat de-a lungul timpului în județul nostru.

gala_presei2016-5Nu în ultimul rând,  a fost lansat volumul de publicistică „Un bou în anul maimuței”, semnat de jurnalistul Daniel Săuca și a fost prezentată activitatea proiectului „Colțul românesc”, care are ca scop promovarea consumului de produse românești.

A X-a ediție a Galei Presei Sălăjene s-a încheiat sub semnul unei victorii de etapă, în interpretarea tenorului Sergiu Chirilă, prezent la ediția din acest an a show-ului de divertisment „Românii au talent”.

gala_presei2016-6În loc de alte concluzii, gala din acest an s-a dorit a fi altfel decât cele anterioare şi aşa a şi ieşit. Cadrul oficial în care se împărţeau de obicei un lung şir de diplome, în care luau cuvântul, pe rând, toţi oficialii, în care toate redacţiile erau premiate de dragul premiilor, în care fiecare mulţumea şi i se mulţumea la mulţumiri, a devenit o întâlnire caldă, informală, de socializare, în care membrii Asociaţiei Jurnaliştilor din Sălaj au rememorat cei zece ani de la prima ediţie, iar cei mai noi i-au întâlnit pe cei mai vechi într-un schimb amiabil între generaţii. Şi pentru că tot au trecut zece ani, colegii din echipa Sălăjeanul au pregătit un montaj foto cu primele ediţii ale galei şi felul în care aceasta a „crescut“ de-a lungul anilor. Cum era de aşteptat, fotografiile, însoţite de explicaţii cu tâlc au dat drumul la amintiri, discuţii şi momente hilare, care nu s-au oprit până nu au fost epuizate.4 comentarii

 1. Ioana Gale says:

  Stimate domnule Van Damme sau doar Dame (!),

  Ca să vă răspund la întrebare, publicul nostru e acasă, cu toate, chiar și cu un vocabular decent. Dumneavoastră, în schimb, sunteți în trecere prin limba română, și e de înțeles, doar sunteți expert în arte marțiale, iar azi e abia luni. Personal, aș avea o curiozitate. Cum e să stai în șpagat între două săptămâni (de când a fost publicat materialul și până la primul răspuns) și să aștepți, așa, în stare de tensiune fizică și, probabil, emoțională, un răspuns?

  Van Dum Dee Dum, click aici: https://www.youtube.com/watch?v=Dg6HQ8RlPGQ

 2. Van Dame says:

  Da’ publicul unde-i?

 3. Van Dame says:

  din respect pentru public, no shit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.