R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

70 de ani de la înfiinţarea Primului Cor Bisericesc Cult din Ardeal

Biserica “Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei va găzdui, în data de 31 martie 2013, începând cu ora 17.00, evenimentul cultural-religios ocazionat de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Primului Cor Bisericesc Cult din Ardeal, eveniment organizat de Parohia Greco-Catolică “Sfânta Treime” din Şimleu Sivaniei, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Arhivele Naţionale filiala Sălaj, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei.

Repere istorice

În toamna târzie a anului 1942, fruntaşul român, Dr. Emil Haţieganu, vestea de la Cluj că va trimite un organizator excepţional pentru corul bisericesc, singurul loc unde puteam asculta vorbă şi cântare românească. Acest organizator era tânărul profesor de muzică Marius Cuteanu, fiu al preotului Virgil Cuteanu, care, ca dascăl desăvârşit, s-a priceput cu multă măiestrie să sădească în sufletele tuturor dragostea pentru cântarea corală bisericească şi, în general, pentru cântarea corală românească, de care coriştii din Şimleu erau aşa de mândri. Cei vreo 40 de cântăreţi care s-au adunat din prima clipă în jurul inimosului profesor au găsit timp liber aproape în fiecare zi pentru repetiţiile corului, care uneori ţineau până noaptea târziu.
“Era şi ambiţia de a pregăti Sfânta Liturghie până-n primăvara anului 1943, care stăpânea sufletele tuturor. A fost foarte greu, căci de Crăciun s-a colindat după cum era tradiţia, dar din repetiţiile cu Sfânta Liturghie nu am pierdut nici o clipă şi, astfel, am reuşit ca de 25 martie – Bunavestire 1943 – să trăim cea mai minunată zi prin cântarea foarte frumoasă, nuanţată, artistică a Sfintei Liturghii pe 4 voci. Acea sfântă zi a rămas în gândul şi în sufletele coriştilor pentru totdeauna, motiv în plus pentru a o aniversa cu bucurie peste câteva zile, căci de atunci au trecut 70 de ani cu zbuciumate întâmplări”, după cum aminteşte fondatorul corului.
Cel care a pus bazele acestui cor, maestrul Marius Cuteanu, la venerabila vârstă de 95 de ani, îşi desfăşoară încă activitatea componistică în municipiul Cluj-Napoca, pregătind şi trăind cu mare emoţie evenimentele organizate cu această ocazie, având încă o memorie activă a evenimentelor trecute, iar noul dirijor, inginerul Ioan Chioran, este cel care va duce mai departe munca corului Bisericii Greco-Catolice din Şimleu, la a cărei numire s-a adăugat şi titulatura de “Te Laudamus”.

Programul evenimentului

Aniversarea va fi onorată de evoluţia extraordinară a Coralei “Magnificat” a Catedralei Greco-Catolice “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, dirijată de Prof. Univ. Dr. Alexandru Suciu, ginerele Maestrului Marius Cuteanu, alături de solişti ai Filarmonicii din Cluj-Napoca, şi va evolua cu un program după cum urmează:

CORUL MAGNIFICAT – repertoriu concert 31 03 2013

1.   Tatăl nostru………………………………….M. Cuteanu
2.   Doamne, Doamne Ceresc Tată………….D. Bortniansky
3.   Sus pe muntele calvar…………………….T. Jarda
4.   Rugăciune……………………………………M Cuteanu
5.   Cruce sfântă, părăsită…………………….Dan Variu
6.   O Filli et Filiae………………………………Fr. Liszt  –  solo: Alice Bacalu
7.   Cerurile spun……………………………….T. Jarda
8.   Pie Jesu……………………………………….G. Faure  –  solo: Alice Bacalu
9.   Libera me…………………………………….G. Faure  –  solo: Alexandru Suciu (jr.)
10. Cor din Oratoriul Iosua………………….G.F. Haendel  –  solo: Alice Bacalu
11. Ave Maria……………………………………M. Cuteanu
12. Pieta, Signore………………………………A. Stradella  –  solo: Maria Oltean
13. Ave Verum…………………………………W.A. Mozart
14. Benedictus………………………………….W.A. Mozart  –  solo: Alice Bacalu, Patricia Bacalu, Vlad Rusu, Alexandru Suciu (jr.)
15. Alleluia………………………………………W.A. Mozart  –  solo: Maria Oltean

La pian: Conf. univ. Cornelia Cuteanu

Dirijor: Alexandru Suciu



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *